FOTO/VIDEO Nataša Jelenić Herega, Mirta Blažević i Anika Cetina otvorile jesenski Mateko

Općina Matulji i ove jeseni nudi sufinancirane preglede kao što su sistematski ginekološke preglede; ultrazvučne preglede štitnjače, prostate i dojke s ciljem prevencije malignih oboljenja, zatim ultrazvučni pregled lokomotornog sustava te denzitometrija za prevenciju osteoporoze kao i sistematski pregledi madeža za sve građane.

Eni Šebalj, MIrta Blažević i Franjo Butorac

Matulji – Zanimljivim radionicama i prezentacijama Općina Matulji startala je s novim jesenskim setom preventivnih zdravstvenih programa objedinjenih pod nazivom MATEKO. Uvertiru u Mateko pripremila je psihologinja i psihoterapeut Nataša Jelenić Herega koja je na krovu dvorane održala psihoterapijsku radionicu pod nazivom „Put do samoga sebe“. Na istome će mjestu zainteresirana publika koja je popunila gotovo sva mjesta popratila je predstavljanje knjige „Zdravlje iz vlastitog vrta“ autorice Mirte Blažević koju je predstavila Naklada Kvarner. Nastavak programa na otvorenom omela je kiša koja nije spriječila srednjoškolce i studente da se u Amfiteatru upoznaju s osnovama suvremenog plesa te mogućnostima bavljenja i studiranja suvremenog plesa u radionici koju je vodila stipendistica Anika Cetina, apsolventica Studija suvremenog plesa na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu.

Nataša Jelenić Herega

– Iako su epidemiološke mjere s ciljem prevencije Covid 19 već od proljeća u prvome planu zbog rastućeg broja zaraženih i obavezno ih se moramo pridržavati, izuzetno je važno ne zanemariti i ostale segmente prevencije, a posebno one koje se odnose na maligne i kardiovaskularne bolesti. Od Covid 19 od početka zaraze umrlo je u Hrvatskoj 334 osobe te smo sve više svjesni važnosti preventivnih mjera kojima štitimo vlastito zdravlje, zdravlje svojih sugrađana ali i zdravstveni sustav od urušavanja, kojeg bi epidemija većih razmjera zasigurno dodatno ugrozila zbog velikog istovremenog pritiska oboljelih. No posebno je potrebno osvijestiti i značaj preventivnih pregleda koji nam mogu spasiti život od još veće opasnosti. Naročito je to važno kada znamo zastrašujuću činjenicu da u Hrvatskoj od raka godišnje umre oko 14.000 ljudi, to jest svaki dan u prosjeku 38 osoba i da je Hrvatska je u samom vrhu zemalja Europske unije po broju oboljelih i umrlih od raka. Podaci za kardiovaskularne bolesti još su porazniji i govore da od ovih bolesti godišnje umre oko 23.000 hrvatskih građana odnosno dnevno oko 60 osoba. To su brojke nad kojima se i te kako moramo zabrinuti i zasigurno bi bilo dobro kada bi se usporedo s dnevnim izvješćima za Covid 19 objavljivala i izvješća koja prate i ova oboljenja i tako dodatno senzibilizirala javnost. Da i te kako imamo razlog voditi računa o našem psihičkom i fizičkom zdravlju i redovito se kontrolirati govore i izvješća proljetnih preventivnih pregleda koji su provedeni za građane Općine Matulji. Ako uzmemo u obzir samo statistiku preventivnog ultrazvučnog pregleda abdomena provedenog ovog proljeća imamo podatak da je od 100 pregledanih korisnika, patološki nalaz imalo je 10% ispitanika što bi značilo da je gotovo svaka 10 -ta pregledana osoba upućena na hitnu bolničku obradu. Tim ljudima pravovremenom je intervencijom spašen život, zato je izuzetno važno da se na preventivne preglede i ove subote odazove što veći broj građana. Nakon ultrazvučnih pregleda abdomena i color Dopplera te niza fitness programa kojima se ovog proljeća i ljeta veliki broj građana Općine Matulji potaklo na brigu za vlastito zdravlje i na fizičku aktivnost od ove subote građani mogu iskoristiti niz novih pregleda i aktivnosti. To su ultrazvučni pregled štitnjače, prostate i dojke s ciljem prevencije malignih oboljenja, zatim ultrazvučni pregled lokomotornog sustava te denzitometrija za prevenciju osteoporoze, istaknula je Eni Šebalj, zamjenica općinskog načelnika.

Ovi pregledi namijenjeni su svima iznad 45 godina izuzev ultrazvuka dojke kojeg mogu iskoristiti žene iznad 35 godina.

Osnove suvremenog plesa u Amfiteatru

– Navedene preglede Općina sufinancira sa 77% iznosa cijene pri čemu korisnici plaćaju samo 30 kn. Žene starije od 40 godina mogu iskoristiti i sufinancirani sistematski ginekološki pregled ( ginekološki pregled,ultrazvuk, PAPA test te palpatorni pregled dojki) kojeg Općina sufinancira sa 67 % dok korisnice plaćaju 170 kn. Nakon ljetnog intenzivnijeg izlaganja suncu svi građani bez obzira na dob moći će iskoristiti i sistematski pregled madeža s ciljem prevencije melanoma. Ovaj pregled Općina sufinancira sa 75% dok će korisnici izdvojiti samo 50 kn. Potvrde će se ove subote moći podignuti na ulazu u Općinu Matulji,a obrazac potvrde na kojem je potrebno ispuniti podatke građani mogu pronaći na web stranicama Općine, isprintati te doći s ispunjenim podacima i tako skratiti zadržavanje na ulazu. Potvrde će se do iskorištenja programa moći podizati u Općini i tijekom narednog tjedna u uredovno radno vrijeme, dodala je Šebalj.

Građani će informacije o programima moći pratiti na web, Facebook stranicama, te putem medija, a pozivaju se da brigu o vlastitom zdravlju na duže staze započnu već ove subote jer bi statistički podaci koji su zaista zabrinjavajući svima trebali upaliti alarm.

Nataša Jelenić Herega, Mirta Blažević I Anika Cetina Otvorile Jesenski Mateko

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank
error: Content is protected !!