FOTO, VIDEO: Neobičnom probom pred ispunjenim gledalištem završen treći dan FEN-a @ Opatija

FEN se nastavlja i danas. U 11 sati UP ‘‘Juraj Šporer’‘ ugostit će predstavu ‘‘Život je san’‘ kazališta Mala scena iz Zagreba, a na istom mjestu u 18 sati kazalište Trafik iz Rijeke odigrat će predstavu ‘‘Jalova’‘, dok večernji program čini predstava ‘‘Srce veće od ruku’‘ splitske Playdrame, na maloj sceni Ljetne pozornice u 20 sati. Osim predstava, u 16.30 sati u Villi Angiolini održat će se okrugli stol ‘‘Turizam i kazalište’’.

Opatija – Dobrodošli na kazališnu probu! Ali ne OBIČNU kazališnu probu, već NEOBIČNU kazališnu probu. Četiri mlade hrvatske glumice – Ivana Horvat, Petra Kurtela, Amanda Prenkaj, Dunja Fajdić. Ambiciozne, sposobne, ali nezaposlene i nezadovoljne. Odlučile su uzeti stvar u ruke i stvoriti vlastitu kazališnu predstavu, naslovljenu ‘‘Glumice & to’‘. Govore britko, mudro, hrabro i s puno ljubavi i entuzijazma o daskama koje život znače i svom životu na tim daskama. Dosta im je čekanja da ih netko vidi, čuje, zaposli, proglasi talentiranima… Nagradi… Priča je to o prednostima i manama, sjaju i bijedi glumačkog posla. Dotaknule su se svega i svih u kazališnome svijetu. Nikome nisu ostale dužne! Šator na Maloj ljetnoj pozornici ovoga je puta bio preuzak i prekratak za sve koji su željeli vidjeti čudo od predstave. U jednom trenutku događa se stvarnost, a u drugom nas talentirana četvorka odvodi u otkačenu fikciju, i sve to u jednoj predstavi, na jednoj pozornici s jednim mikrofonom i četiri stolice. Glumice, to je to! Ovom predstavom završen je treći dan FEN-a, u sklopu kojeg stotinjak hrvatskih kazalištaraca tjedan dana provodi u Opatiji, gledajući i komentirajući tuđe predstave te razmjenjujući kritike i ideje.

Treći dan FEN je ugostio i prezentacije knjiga poznate kazališne kritičarke i fenomentatorice FEN Fenomena, Kim Cuculić te doktorice za kazalište, Vitomire Lončar. ‘‘Peti red, parter’‘ zbirka je kazališnih kritika koje je Kim pisala u razdoblju od 2001. do 2011. godine. Urednik kulture u Novom Listu Miljenko Marin, njezin je stil pisanja usporedio sa stilom pokojnog Dalibora Foretića, bez malicioznosti, s puno razumijevanja i obzira prema onome i onima o kojima piše. Diana Rosanić, urednica knjige, opisala je Kim kao nježnu u svom pisanju i vrlo temeljitu. Oboje su zaključili da Kim ima posebnu strast prema kazalištu. Vitomira Lončar jednostavno je priznala da ona nije nježna poput Kim već je upravo sve suprotno od toga i vjerojatno je to razlog zbog kojeg ima tri tužbe za duševne boli, a u raspravama na sudu protiv nje se brane šutnjom! Umjesto radnog mjesta na Akademiji dramskih umjetnosti kao docentica s doktoratom i pet kolegija, Vitomira je ostala bez posla. Aaaali, zato je obećala da će uz u sljedeće dvije godine napisati još barem dvije knjige. Za sada ima dvije knjige: ‘‘Tranzicija hrvatskog kazališta’‘ i ‘‘Slamka spasa’‘. Prva je rezultat istraživanja hrvatskog kazališnog zakonodavstva sa zaključkom da od 1851. godine do danas niti jedan zakon o kazalištu nije zaživio u praksi jer ga nisu prihvatili glumci. Zato Vitomira predlaže četiri strategije koje daju odgovor na pitanje kako pronaći puteve kako bi se izvrsnost vratila u kazalište. Svoje teze i ideje iz dokorata, uz pristupačniji jezik za širu publiku, Vitomira je pisala na blogu. Tako je nastala ‘‘Slamka spasa’‘.

Uz ‘‘Glumice i to’‘, odigrane su jučer još dvije predstave, koje su svojom usmjerenošću na ‘‘ciljane publike’‘ zadovoljile sve dobne uzraste. Jutarnju je ‘‘šihtu’‘ odradio Don Quijote: ‘‘Ako ste vi ludi, a drugi zdravi, zašto ste vi dobri, a oni zločesti’‘? Pita to dobri stari Sancho Pansa ‘‘poludjelog” viteza od Manche u predstavi za mlade kazališta Merlin koju je jučer u UP ‘‘Juraj Šporer” pogledalo šezdesetak srednjoškolaca. Na to pitanje odgovora nema, no upravo ta misao nosi čitavu predstavu, u kojoj se Cervantesov tekst pojavljuje tek malo osvježen, ali i dalje u ulozi propitkivanja današnjeg svijeta u kojoj ideje imaju smisla tek kad se mogu prodati… U kojem su smjeru pustolovine? U kojem god krenemo!

A djeci je namijenjena bila ‘‘Zlatna koka’‘. Zamislite seosko imanje i sve što se u njemu događa iz dana u dan. Sigurno vam neće pasti na pamet da bi neka koka na nekom takvom imanju mogla snijeti, ni manje ni više, nego zlatno jaje. Iznenađenje, šok, nevjerica. I eto priče! Iznenadio se Gazda imanja i poželio da uz to jedno jaje dobije njih više, da postane bogat. Želja za beskrajnom gomilom bogatstva skupo ga je stajala.Izgubio je prijatelja – susjeda, a i koke mu više nisu jele iz ruke. Na koncu, Gazda ipak nauči da se prave vrijednosti ne mogu kupiti novcem, ali ni da bogatstvo samo po sebi nije loše, ako ne preraste u pohlepu. Sve to u izvedbi sjajnih mladih glumica: Adrijane Šnajder, Ene Sanan Hdagha i Ines Tokarić. Klinci su bili oduševljeni. Sa svojih jastučića razbacanih na podu UP Juraj Šporer, znatiželjno su upijali svaku riječ i na kraju zaigrali u predstavi oponašajući glasanja u kokošinjcu, učeći kako se smijati i grliti, kako biti dobar. Maštovita forma predstave pokrenula je maštu male i velike publike. Glumačko umijeće malobrojne, ali snalažljive ekipe, je neupitno.No, ako je suditi po reakciji publike, misija je je izvršena i poruka prenesena. U današnjem vremenu u kojem vlada konzumerizam i svi žele samo imati, važno je podsjetiti na vrijednosti koje život čine kvalitetnijim, a ljude ljudskijim.Upravo najmlađima treba pružiti priliku da nauče prepoznati ljudske vrijednosti. Kao što se to u ‘‘Zlatnoj koki’‘ između redaka čita, važno je sampoštovanje, samopouzdanje i dobrota. Podjedanko su važni i zagrljaj i osmijeh i, kako je pojasnila Ines, djevojčica iz publike: ‘‘Dobro je imati dobrog prijatelja i biti dobar’‘.

FEN se nastavlja i danas. U 11 sati UP ‘‘Juraj Šporer’‘ ugostit će predstavu ‘‘Život je san’‘ kazališta Mala scena iz Zagreba, a na istom mjestu u 18 sati kazalište Trafik iz Rijeke odigrat će predstavu ‘‘Jalova’‘, dok večernji program čini predstava ‘‘Srce veće od ruku’‘ splitske Playdrame, na maloj sceni Ljetne pozornice u 20 sati. Osim predstava, u 16.30 sati u Villi Angiolini održat će se okrugli stol ‘‘Turizam i kazalište’’.

[nggallery id=716]

Ivan Mellor / Liburnija.net
Foto: A. Saška Mutić / FEN

error: Content is protected !!