FOTO/VIDEO Nevia Rigutto, Dule, Dino Antonić i Vjeko Alilović najbolji na 16. Čansonfestu @ Kastav

Pod sloganom ‘Kultura usprkos svemu’ i posljednje programske večeri spojio je publiku i 16 izvođača koji su predstavili recentne ‘čansone’ ljubiteljima našeg dragog ča.
Kastav – 16. izdanjem Čansonfesta okončano je ovogodišnje, 29. Kastavsko kulturno leto u velikom stilu – veselo i raspjevano pred prepunim auditorijem kastavske Crekvine pod novonastalim korona pravilima.

Pod sloganom ‘Kultura usprkos svemu’ i posljednje programske večeri spojio je publiku i 16 izvođača koji su predstavili recentne ‘čansone’ ljubiteljima našeg dragog ča.

Pobjednica ovogodišnjeg Čansonfesta je Nevia Rigutto sa skladbom ‘Piši mi ud brusna’ autora Josipa Orlanda Hrvatina, koja je dobila ujedno i dobila nagradu za najzavičajniju pjesmu koju dodjeljuje Pomorski radio Bakar. Nagrada za najbolju Čansonu i najbolju interpretaciju pripala je skladbi ‘Dota’ (glazba Damir Mičetić, stihovi Senka Laginja), odnosno njezinom interpretatoru Dini Antoniću. Nagrada za najboljeg kantautora otišla je u ruke Duleta i njegove Bonace za pjesmu Inpatadori, dok je najbolji tekst Nis mlad jasne napisao Vjeko Alilović. Najvrćenija prošlogodišnja čansona je ‘Škocila je macka na štol’ u izvedbi Daniela Načinovića koja se prošle godine okitila duplom krunom – nagradom publike i za najboljeg kantautora.

Nažalost, zbog okolnosti izazvanih epidemijom koronavirusa, ovogodišnje festivalsko izdanje nije se moglo nastaviti u punom opsegu s obogaćivanjem programskog sadržaja manifestacije, čime se započelo 2016. godine. Tako su izostali dodatni programi glazbeno-poetske večeri U susret ČAnsoni, okruglog stola – Pogovor, te akustične večeri šansone Na kastafskeh šternah u kojima je publika posljednjih nekoliko godina uživala tijekom dva dana uoči održavanja glavnog festivalskog događanja Večeri novih skladbi.

Ovogodišnji jedini popratni program Festivala bila je likovna izložba ‘Ča je more’ galerije Brešan iz Splita predstavljena on-line. Izložba predstavlja e brojne hrvatske likovne umjetnike koji su zavirili u fantastičan i nesvakidašnji svijet morske modrine, te potražili potonulo blago što stoljećima stoji u tišini netaknuto i provocira znatiželjnike, kroz legende i kazivanja. Ovu izložbu, naslovljenu prema jednom od najpoznatijih narodnih napjeva na istarskoj ljestvici, kojeg je zapisao Ivan Matetić Ronjgov, ČAnsonfest posvećuje obilježavanju 140. obljetnice rođenja i 60. obljetnice smrti ovog velikog čovjeka našeg kraja, jednog od najznačajnijih hrvatskih skladatelja dvadesetog stoljeća.

Nevia Rigutto, Dule, Dino Antonić I Vjeko Alilović Najbolji Na 16. Čansonfestu @ Kastav

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank
error: Content is protected !!