FOTO, VIDEO: Noć muzeja 2017. obilježile emotivne izložbe o opatijskoj glazbenoj sceni

izlozba noc muzeja juraj sporer hobbiton coloseum what opatija (5)

Brojni konzumenti ondašnje scene ‘s jedne i druge strane šanka’ okupili su se u Šporeru i prisjetili se iznimnih opatijskih godina kada se noćni život u Opatiji nije uspoređivao samo s drugim gradovima na Jadranu ili po Hrvatskoj, nego i većim europskim gradovima. Video isječak s izložbe pogledajte u nastavku teksta, a veliku fotogaleriju na ovom linku

izlozba noc muzeja juraj sporer hobbiton coloseum what opatija (3)

Opatija – Brojnim programima održanim na nekoliko lokacija, sinoć je obilježena velika kulturna manifestacija – Noć muzeja 2017. – koja je ove godine bila u znaku glazbe.

Program je otvoren kreativnom radionicom u Švicarskoj kući na kojoj su mališani imali priliku izraditi glazbeni instrument. Mališani su u izradi koristili reciklirane materijale kao što su karton, plastika i čepovi od boca putem kojih su imali priliku upoznati principe po kojima instrumenti rade, ali i ukrasiti ih i obojiti po vlastitim željama. Po završetku programa za najmlađe, uslijedio je glazbeni kviz ”Opatija glazbe” na temu povijesti i sadašnjosti glazbe.

izlozba noc muzeja juraj sporer hobbiton coloseum what opatija (1)

U povijesti europske, pa i svjetske umjetnosti, rijetko se susreću obitelji umjetnika koje su tolikom snagom obilježile svoje područje umjetničkog djelovanja tijekom nekoliko generacija, kao što je to bio slučaj s obitelji Strozzi-Papandopulo. Marija Ružička Strozzi, Tito Strozzi, Maja Strozzi-Pečić i Boris Papandopulo ostavili su neizbrisiv trag u povijesti hrvatske kulture, a upravo njima bila je posvećena izložba pod nazivom ”Maestro u Opatiji” čije je otvorenje održano u Villi Angiolini.

izlozba noc muzeja juraj sporer hobbiton coloseum what opatija (2)_01

– Nakon smrti Borisove kćeri Maje Papandopulo Mijač, dio ostavštine iz njihova opatijskog stana predan je Hrvatskom muzeju turizma. Riječ je o osobnim predmetima, instrumentima, fotografijama i portretima koji su pripadali obitelji Strozzi-Papandopulo. Na izložbi su uz biografske podatke o članovima te znamenite obitelji, istaknuti segmenti života Borisa Papandopula vezani uz ovaj kraj – djelovanje u riječkom kazalištu, u kojem je u dva navrata bio ravnatelj Opere, zatim utjecaj narodnog stvaralaštva Istre i Primorja na njegov skladateljski opus te suradnja s Ustanovom ”Ivan Matetić Ronjgov”, čiji je Papandopulo bio stalni član, kazala je Babić o ovoj izložbi.

izlozba noc muzeja juraj sporer hobbiton coloseum what opatija (7)

U vrijeme kada je postao ravnatelj Opere u Rijeci, za mjesto stanovanja odabrao je Opatiju. Upravo se ovdje susreo s narodnim stvaralaštvom Istre i Primorja, što je kod njega pokrenulo novi stvaralački zamah. Njegovim riječima: ”Upravo u Opatiji upoznao sam vrijednosti istarskog folklora, bogatstvo čakavštine i nepresušno vrelo inspiracija koje more i folklor mogu umjetniku pružiti”.

Unutar postava izložbe moguće je pogledati i dokumentarni film Maestro redatelja Jakova Sedlara, koji je snimljen u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta, Zagreb i Croatia filma, iz Zagreba. Multimedijalni dio izložbe omogućava i slušanje snimke skladbe Čakavska suita, u interpretaciji sopranistice Jane Puleve i samog skladatelja za klavirom (snimka iz 1959.g.).

izlozba noc muzeja juraj sporer hobbiton coloseum what opatija (2)

Posebno emotivna je bila izložba ”When the music’s over” posvećena zlatnom razdoblju opatijskog noćnog života s kraja ’90-ih i početka 2000. godina. Brojni konzumenti ondašnje scene ‘s jedne i druge strane šanka’ okupili su se u Šporeru i prisjetili se iznimnih opatijskih godina kada se noćni život u Opatiji nije uspoređivao samo s drugim gradovima na Jadranu ili po Hrvatskoj, nego i većim europskim gradovima. Tako se sinoć u Šporeru okupila već prosjeda ekipa iz raznih krajeva županije, a neki su potegnuli čak iz Baške, da bi se prisjetili tih vremena.

izlozba noc muzeja juraj sporer hobbiton coloseum what opatija (19)_01

Za izložbu ”When the music’s over” izdvojene su dvije priče – ona o rock klubu Hobbiton te o opatijskoj elektronskoj sceni. Dvije scene, tada u subkulturnom ”sukobu”, spojene su na ovoj izložbi, iako ih je i tada, koliko god su se pripadnici te dvije subkulture smatrali različitima, povezivala zajednička strast prema glazbi koju su slušali. Tako se sinoć u Šporeru preplitao rock’n’roll i elektonika koju su predstavili Dellboysi i Tom Jay. Brojne fotografije, flyeri, majice, CD-i, plakati i poznati slogani tog vremena krase prostor Šporera te dodatno pojačavaju sjetu praznih i pustih ulica Opatije koje su dočekale posjetitelje izložbe prilikom povratka kućama.

Video isječak s izložbe pogledajte u nastavku teksta, a veliku fotogaleriju na ovom linku

Foto Luigi Opatija, Grad Opatija, No? muzeja 2017, HRMT, Hrvats

Nikola Cvjetović / PodUčkun.net

error: Content is protected !!