FOTO, VIDEO: Noć muzeja u znaku tradicionalne glazbe Krasa @ Lipa

noc muzeja lipa memorijalni centar 2017 tradicionalna glazba (2)

Nakon dokumentarnog filma uslijedio je glazbeni dio programa ispunjen veselim i raznovrsnim izvedbama suvremenih izvođača s prostora Krasa. Nastupili su Žejanski kntaduri, Band Vatreni dečki iz Šapjana te Niko Poles, majstor harmonike iz susjednih Brkina i njegovi učenici Dorian Rubeša, Kristiana Jenko i Jan Škamperle. Djelić atmosfere pogledajte u priloženom video isječku, a fotogaleriju na ovom linku

noc muzeja lipa memorijalni centar 2017 tradicionalna glazba (5)

Lipa – Memorijalni centar Lipa pamti ugostio je 12. po redu Noć muzeja – manifestaciju koja već tradicionalno povezuje gotovo sve nacionalne muzeje, a ove godine to čini temom Glazba i glazbeni velikani i njihov utjecaj na društvo.

Na zadanu temu Memorijalni centar Lipa pamti odgovorio je predstavljanjem tradicionalne glazbe Krasa nekada i danas, pod nazivom Vreme j’ da već zakantamo!. Pred brojnim posjetiteljima naglašena je uloga koju je glazba nekoć imala u životu pojedinca i zajednice. Naime, ona je bila neizostavni dio gotovo svih običaja godišnjeg i životnog ciklusa, pratila je pojedinca od njegova rođenja, krstitki, leve (regrutacije u vojsku), svadbe, ali i sprovoda.

noc muzeja lipa memorijalni centar 2017 tradicionalna glazba (4)

S glazbom se dolazilo i napuštalo ovaj svijet. Njome je ujedno bio ispunjen i svakodnevni život, pjevalo se pri radu u polju ili u gori, ne bi li se težak život učinio podnošljivijim. Uz glazbu se veselilo, ali i tugovalo. Okupljeni su se prisjetili kako su nekoć pjevači iz Lipe, u čast i sjećanje na 269 stradalih Lipljana, uvijek prvo otpjevali jednu tugovanku, a tek potom neku veseliju pjesmu. Pjesmom su se Lipljani nosili s tugom te nastavljali s poslijeratnim životom.

noc muzeja lipa memorijalni centar 2017 tradicionalna glazba (1)

Povodom Noći muzeja Centar je priredio i prigodnu izložbu posvećenu tradicijskim glazbalima Krasa i Hrvatskog primorja, autorica Vane Gović i Andree Manzoni. Na izložbi su izložene cindra, mih, vidalice, sopele/tororo i dječje svirale, glazbala koja su se upotrebljavala sve do početka 20. stoljeća kada se postepeno počinju uvoditi instrumenti ugođeni u temperiranoj glazbi (harmonika, bajs, bubanj). Izložba se bavi i tradicionalnim dvoglasnim pjevanjem, takozvanim kantanjem po starinski ili bugarenjem koje je 2009. stavljeno na UNESCO-vu listu nematerijalne svjetske baštine.

noc muzeja lipa memorijalni centar 2017 tradicionalna glazba (3)

U sklopu programa Noći muzeja predstavljen je dokumentarni film Anostru svirač Rado / Naš svirač Rado o 65 godina glazbenog djelovanja Rada Doričića iz Žejana. Spomenuti film, autora Roberta Doričića, snimljen je u sklopu projekta “Očuvanje vlaškog i žejanskog jezika” kojeg provode Udruga “Žejane” i Udruga “Tragovi”.

Nakon dokumentarnog filma uslijedio je glazbeni dio programa ispunjen veselim i raznovrsnim izvedbama suvremenih izvođača s prostora Krasa. Nastupili su Žejanski kntaduri, Band Vatreni dečki iz Šapjana te Niko Poles, majstor harmonike iz susjednih Brkina i njegovi učenici Dorian Rubeša, Kristiana Jenko i Jan Škamperle.

Djelić atmosfere pogledajte u priloženom video isječku, a fotogaleriju na ovom linku

N. Cvjetović / PodUčkun.net
Video: Zoran Ventin / Art film

error: Content is protected !!