FOTO/VIDEO Odličan prijem u Kastvu – Zanimljivi izleti oduševili sudionike 1. SEE LEADER konferencije

Kuća od Belice i Peknjica u Kastvu, posjet Kući lovranskega guca u Lovranu, Eko muzeju u Mošćeničkoj dragi te Brseč i Mošćenice samo su neke od lokacija koje su gosti konferencije imali prilike upoznati u Hrvatskoj, dok su u Sloveniji posjetili Ilirsku Bistricu. Video isječak objavljujemo uskoro…

Iva Ćulumović i Matej Mostarac

Opatija – Interesantne radionice, predavanja i panele koji se već dva dana održavaju na 1. SEE LEADER konferenciji, jučer poslijepodne zamijenjeni su zanimljivim izletima kroz koje je 300 sudionika konferencije imalo prilike upoznati ljepote i kulturnu raznolikost našeg kraja.

– Za naše goste pripremili smo četiri zanimljiva izleta čiji je cilj predstaviti ono najbolje što naš kraj nudi. Sudionici su mogli birati između četiri ponuđena izleta tj. Eno gastro Tour, Maritime Heritage Tour, Cultural Heritage Tour te Best Practice Tour koji je sudionike odveo put Slovenije, istaknuli su organizatori iz LEADER mreža Hrvatske te LAG-a Terra Liburna i FLAG-a Vela vrata.

Irena Kukurin Barić

Najviše interesa sudionici su iskazali za Eno gastro Tour koji ih je odveo u Kastav. ‘Grad na brege’ svoj domaćinski šarm pokazao je ‘na prvu’. Belica, peknjica i bačvarija samo su neke od lokacija koje su se našle na planiranoj ruti da bi ih u gradskoj vijećnici dočekao Matej Mostarac, gradonačelnik Kastva i Irena Kukurin Barić, zamjenica predsjednice upravnog odbora LAG-a Terra Liburna i organizatorica Zelenog sajma u Kastvu.

– Odličan je osjećaj kad znaš da je eno gastro turu u Kastvu izabrala velika većina posjetitelja. Ono što uvijek iznenadi je gustoća naseljenosti i broj stanovnika na tako malom području koje Kastav ima, a da uz to uspijevamo poljoprivredu držati na visokoj razini. Svi se oduševe kad saznaju da je belica kao autohtona sorta dobila etiketu vrhunskog vina, kad posjete ‘Zeleni Kastav’, kad čuju da naši pčelari također rade. To je jedna priča koja se s urbanim stanovništvom teško spaja, ali u Kastvu smo uspjeli i to, istaknuo je Matej Mostarac gradonačelnik Kastva.

U gradskoj vijećnici domaćini su pripremili prigodne degustacije proizvoda obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva iz opatijskog zaleđa. Masline, rakije, maslinova ulja i lavandu predstavio je Nedi Perišić iz Poljana, dok je Iva Ćulumović iz Veprinca pokazala kako se dren može preraditi na razne inovativne načine.

OPG Perišić

– Napravila sam posebne džemove za ovu priliku, od jabuke, aronije, drena i čokolade bez šećera. Ovo je moja inovacija jer do sada nitko nije spojio ove sastojke. Od ovih džemova sam napravila kolače i tortice koje sam ponudila posjetiteljima, kazala nam je Iva Ćulumović koja je do sada dobila dvije nagrade od županije za inovacije.

Druženje je zaključio i nastup mladog harmonikaša Doriana Rubeše, koji je svojim virtuoznim nastupom rasplesao i raspjevao posjetitelje, koji su Kastav, zbog velikog interesa pohodili u tri grupe. I dok je jedan dio uživao na višim nadmorskim visinama, drugi dio posjetitelja držao se mora, a upravo pomorska baština i ribarstvo bili su u fokusu izleta koji je realiziran pod paskom FLAG-a Vela vrata.

Kako se nekad živjelo uz more i od mora, sudionici su imeli prilike saznati u ‘Kući lovanskega guca’, predivnom muzeju posvećenom tradicijskoj brodogradnji koja se u stoljećima baštini na Kvarneru. Nakon Lovrana na red je stigla predivna Mošćenička Draga i njihova ‘Kuća od mora’. Na dva kata izložbenog prostora predstavljen je povijesni prikaz ribarstva i maritimne baštine – od pomorskih instrumenata do alata za ribolov. Izlet je zaključen pričom o Kvarnerskom škampu te predstavljanjem FLAG-a Vela vrata.

U zajedničkoj koordinaciji LAG-a Terra Liburna i FLAG-a Vela vrata realizirana je povijesna tura, a biseri Kvarnera, Brseč i Mošćenice, bili su u fokusu ovog izleta, dok su toš i galerija akademskog kipara Ljube de Karine bile jedne od kulturnih postaja. Četvrti izlet odveo je sudionike preko granice u susjednu Sloveniju, a predstavnici LAG-a med Snežnikom in Nanosom pripremili su zanimljiv program u Ilirskoj Bistrici uz posjetu mlinu i botaničkom parku u kojem se nalazi 110 različitih vrsta biljaka i drveća.

Dorian Rubeša

Uz znanstvena izlaganja i diskusije posljednjeg dana konferencije, 22. studenog, na rasporedu je završna sesija na kojoj će se predstaviti opći rezultati konferencije te održati ceremonija zatvaranja, a za one željne upoznavanja ljepota naše regije pripremljen je studijski izlet u Park prirode „Škocjanske jame“.

Za kraj dodajmo da su sudionici konferencije imali i dvije zanimljive večeri ispunjene odličnom glazbom. Blues-rock druženje u Gervaisu proteklo je uz Riccarda Staraja & Midnight blues band, dok je gala večeru u Kristalnoj dvorani hotela Kvarner uveličao nastup jazz quarteta Mystic rose ensamble.

Podsjetimo, glavni organizator konferencije je LEADER mreža Hrvatske (LMH), krovno udruženje Lokalnih akcijskih grupa u ruralnom razvoju i ribarstvu (LAG-ova i FLAG-ova) u suradnji s LAG-om Terra Liburna i FLAG-om Vela Vrata, uz niz partnerskih institucija kao što su Međunarodni centar za napredne mediteranske agronomske studije – Institut iz Montpelliera (Francuska); Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta u Osijeku; Ekonomski fakulteti Sveučilišta u Splitu; Filozofski fakulteti Sveučilišta u Ljubljani; Hrvatsko agroekonomsko društvo (HAED) te Institut za razvoj i međunarodne odnose (IRMO) i brojni drugi… Potporu konferenciji pruža Ministarstvo poljoprivrede Republike Hrvatske, nacionalna Mreža za ruralni razvoj te niz jedinica lokalne i regionalne samouprave, među kojima i Primorsko-goranska županija, Karlovačka županija i sve JLS u članstvu LAG-a Terra liburna te dio JLS iz članstva FLAG-a Vela vrata. Zemlja partner prve konferencije je Republika Slovenija. Ova značajna konferencija ima za cilj prepoznati jedinstvenost lokalnog razvoja pod vodstvom zajednice za integrirani teritorijalni razvoj u jugoistočnoj Europi, sumirajući rezultate proteklih godina provedbe te pružanjem smjernica za novo programsko razdoblje 2021.-2027.

FOTO/VIDEO U Opatiji je s radom počela SEE LEADER konferencija

error: Content is protected !!