FOTO, VIDEO: Održan maškarani mimohod – Kreativne maske preplavile centar Buzeta

Riječki letovci i eros, vrtni patuljci, Sjeverna Koreja, Kolinda, špacakamini, život na vagi, vragovi, veseli Irci, lude sedamdesete, rudari, lovci na trofeje, samo su neke od maski koje je brojna publika imala prilike vidjeti na jučerašnjem mimohodu. Kako je protekao maškarani mimohod u Buzetu provjerite u priloženom video isječku te u velikoj fotogaleriji na ovom linku

Buzet – Kreativnosti i zanimljivih ideja ni ove godine nije izostalo na tradicionalnom maškaranom mimohodu održanom jučer u centru Buzeta. Prekrasnu maškaranu nedjelju gotovo tisuću sudionika pretvorilo je u jedinstvenu galeriju koja je osim kreativnosti prštala i kritikom brojnih anomalija koje su zahvatile naše društvo.

Na mimohodu je sudjelovalo preko sedamdeset maškaranih grupa iz područja Buzeštine, te gostiju iz okolice.

Brojni posjetitelji tako su zauzeli svoja mjesta od vrtića do glavnog trga Fontana, a pred njima su prodefilirale tradicionalne maske kao što su pusti, Ćić i Ćićka, maškare u belo, zvončari, ali i neke poznate osobe iz javnog života koje se samo na taj dan okupe na Fontani, dok su im topovski udari Sovinjskog topa stvarali zanimljivu glazbenu kulisu. Uz gostujuću skupinu maškara Koromačna, izmjenjivale su se marčeneške maškare kao ovogodišnji domaćini Buzetskog karnevala, Račičanske mačkare iz Krušvari, Sovinjske maškare, maškare Svetog Ivana, maškare Jedinstvo, maškare Sv. Martina, maškare Roča i Skrobarske maškare iz Štrpeda, a program je vodio već uigrani i duhoviti dvojac – Mila Nežić iz TZ grada Buzeta i naš Dražen Turina Šajeta.

Ovogodišnje maškarano druženje u Buzetu nastavlja se do Pepelnice.

– Mali maškarani mimohod djece vrtića, OŠ Vazmoslav Gržalja i Udruge za osobe s intelektualnim teškoćama održat će se 13. veljače s početkom u 10.30 sati na Trgu Fontana. Vladavina maškara završava tradicionalnim osuđivanjem i spaljivanjem pusta u srijedu 14. veljače u 18.30 na Mostu, no prije samog spaljivanja pusta, ovdje završava i tradicionalna Igra na ruh koja se igra na cesti Sv.Ivan – Most i započinje u 15:30 sati. Prema legendi, ona potječe još od vlasnika mlinova u dolini Mirne među kojima je postojala jaka konkurentska netrpeljivost. To je trajalo sve dok se u maškarama nisu našli svi zajedno i spremili ovna za večeru, a nakon večere netko od njih bacio je rogove pojedenog ovna i zahtijevao da svađa prestane. Mlinari su to prihvatili i od tada se igra bacanje roga na Pepelnicu. Buzetske maškare 2018. održat će se pod pokroviteljstvom Grada Buzeta, te u organizaciji i suorganizaciji: TZ Grada Buzeta, Pusnog odbora, Mjesnih odbora, Dječjeg vrtića „Grdelin“ Buzet, Osnovne škole „Vazmoslav Gržalja“, Parka d.o.o. Buzet, MO Buzet, Udruge za osobe s intelektualnim teškoćama i medijskih pokrovitelja: Radio Istra, HRT Radio Pula, Glas Istre, istarski.hr, Regional Express, TV Istra i TV Nova, istaknula je Mila Nežić iz TZ grada Buzeta.

Kako je protekao maškarani mimohod u Buzetu provjerite u priloženom video isječku te u velikoj fotogaleriji na ovom linku

Nikola Cvjetović / PodUčkun.net

error: Content is protected !!