FOTO/VIDEO Održan svečani picigin Opatijskih kukala povodom obilježavanja Dana grada Opatije i blagdana Sv. Jakova

Uz Autobus Calypso i Lungomare od Šajete, Kukali su hitili partidu nakon čega su svečano odjenuli svoje nove ‘Grad Opatija mantile’ te održali zdravicu i rezanje torte. Kako je proteklo druženje provjerite u velikoj fotogaleriji i video prilogu…

Na današnji dan, 25. srpnja 2020. prošlo je 25 godina da je Rikard Slavić – Riki zadnji put viđen u Opatiji, na Lide. Grupa njegovih prijatelja, Roberto, Egidio, Mario , Ennio i Mladen prisjetili su tog vremena i otišli zapaliti svijeću i položit cvijeće na njegov grob iako on sada negdje duboko u snijegu i plovi svojim bijelim beskrajem.
– On je bio dio našeg društva piciginaša koji su provodili dane i dane igrajući picigin, tako da je i dio današnje manifestacije bio posvećen i njemu, istaknuo je Mladen Žigulić.

Opatija – U opatijskom Portiću danas je održano svečano kupanje Opatijskih kukala povodom obilježavanja Dana grada Opatije i blagdana sv. Jakova.

– S veseljem vas pozdravljamo na dan grada opatije kojeg obilježavamo danas – 25. srpnja, dakle danas je dan kada opatija prema tradiciji slavi svog nebeskog sveca zaštitnika svetog Jakova. Zbog općepoznatih propisanih epidemioloških mjera ove je godine izostalo mnogo događanja, no danas smo u mogućnosti ipak nazočiti tradicionalnom kupanju opatijskih kukala koji su se okupili povodom kupanja na dan svetog Jakova. Opatijski kukali odavno su postali opatijski brand prepoznat diljem zemlje, ali i u svijetu. Već tradicionalno na novu godinu gotovo svi hrvatski mediji širom lijepe naše prenose slike njihove zdravice u moru, picigina i zimskog kupanja ispred kipa djevojke s galebom koje dolaze uživo vidjeti tisuće građana i turista, a neki im se odluče i pridružiti, istaknuto je u uvodu manifestacije.

Opatijski kukali ime su dobili po čakavskoj riječi kukal što znači galeb, a osnovani su 2004. godine na inicijativu Gorana Brozovića, Mirka Šuše, Darka Ujčića i Darija Glušića.

– Odjeveni smo u starinske jednodijelne prugaste kupaće kostime, a na glavi nosimo crvene kapice. Promoviramo sportski život, zdravlje, ljubav prema rodnom kraju, povijest opatijskog turizma, prijateljstvo, humanost i pripadnost zajednici te zimsko kupanje i ističu da je hladna morska voda dobra i za dušu i za tijelo razlika između picigina na splitskim bačvicama i našeg opatijskog je velika, more na bačvicama gdje se igra picigin je do kičice, a naše opatijsko – do kičmice, a razlika je i u bali s kojom igramo, objašnjava Mirko Šuša.

Uz Autobus Calypso i Lungomare od Šajete, Kukali su hitili partidu nakon čega su svečano odjenuli svoje nove Grad Opatija mantile te održali zdravicu i rezanje torte. Uz predstavnike grada Opatije na ovom druženju bili su prisutni članovi ekipe ‘Opatijski piciginaši’ i Beti Jurković kuma Kukala za 2020. godinu, dok su dekor ispred Portića dodatno oplemenili Ikarski barkajoli sa svojim tradicijskim barkama na jedra.

Održan Svečani Picigin Opatijskih Kukala Povodom Obilježavanja Dana Grada Opatije I Blagdana Sv. Jakova

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank

 

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net