[FOTO/VIDEO] Održana akcija čišćenja podmorja opatijske luke

U moru se našlo svega – starih guma, ribolovnog otpada, staklenih boca i čaša pa čak i traktorskih guma. Lučka uprava osigurala je kontejnere, istaknula je predsjednica Udruge Žmergo Diana Kovačić.

Opatija – Volonterska ekološka akcija čišćenja podmorja opatijske luke okupila je u subotnje prijepodne volontere Udruge Žmergo, ronioce opatijskog Športskog ribolovnog kluba Jadran i lovranskog Športskog ribolovnog društva Zubatac te predstavnike Lučke uprave Opatija, a pridružili su se i građani te popularni opatijski pjevač Dražen Turina Šajeta. Ronioci su na buri izvlačili iz mora gume, namještaj, cijevi, boce…, a volonteri na kopnu prikupljali otpad u kontejnere te ovom akcijom uputili poruku građanima o problemu onečišćenja podmorja i važnosti očuvanja našeg mora. U dva sata čišćenja prikupljeno je kontejner i pol otpada.

– Nakon akcije čišćenja podmorja luke u Opatiji održane početkom rujna, Udruga Žmergo i Županijska lučka uprava Opatija, uvidjevši veliku količinu prikupljenog otpada, odlučili su ponoviti akciju čišćenja. Nakon prve akcije dogovorili smo daljnju suradnju i nadamo se da će se ovakve akcije organizirati barem 3 do 4 puta godišnje. U moru se našlo svega – starih guma, ribolovnog otpada, staklenih boca i čaša pa čak i traktorskih guma. Lučka uprava osigurala je kontejnere, istaknula je predsjednica Udruge Žmergo Diana Kovačić.

https://www.youtube.com/watch?v=wMpfx46DGSg

– Cilj akcije je čišćenje i uklanjanje otpada iz mora, ali i praćenje intenziteta novonastalog otpada. Ovakve akcije su jako bitne i nastojat ćemo ih što češće ponavljati. Treba raditi na podizanju svijesti građana o čistoći i zaštiti okoliša uz apel da ne bacaju otpad u more, kazala je v.d. ravnateljice ŽLU Opatija-Lovran-Mošćenička Draga Alessandra Selak te zahvalila svima koji su se uključili u akciju čišćenja podmorja opatijske luke.

– Rado smo se uključili u akciju čišćenja podmorja zajedno s našim kolegama roniocima iz ŠRD Zubatac iz Lovrana. Nažalost u moru ima puno otpada, najviše starih automobilskih guma, kako u samoj luci, tako i u vanjskom dijelu luke, kazao je ronilac Hari Priskić iz ŠRK Jadran Opatija.

Akcija je završena uz zakusku i druženje svih sudionika.

error: Content is protected !!