FOTO/VIDEO Održana manifestacija Vino i vruja – Izvađeno i potopljeno šest tisuća butelja vrhunskih vina

Ovogodišnjem vađenju i potapljanju vina nazočili su i poznati hrvatski vinari Rossi, Prelac, Kabola, Acinger, Herman, Sosich, Fuhtar, Matić i Iločki podrumi, a obzirom na epidemiološku situaciju ove godine izostao je gastro i zabavni dio manifestacije namijenjen javnosti.

Ika – U ikarsku vruju danas su po šesti put zaredom potopljene butelje vrhunskih vina gdje će sazrijevati godinu dana na dubini od 20 metara. Prošle godine u more je položeno cca 3.000 butelja vina vinarija Rossi, Ferenac, Fuhtar, Prelac, Kabola, Acinger, Herman, Smilović, Sosich, Rumac, Franković i Iločki podrumi. Grupa entuzijasta udruge Ikarski barkajoli iz dubina ikarske uvale, na svjetlo dana izvukli su vina renomiranih hrvatskih vinara koja su godinu dana sazrijevala u idealnim uvjetima na izvorima ikarskih vruja.

Ikarske vruje geološki su fenomen i predstavljaju izvore dalekih ponornica iz dubina kraškog područja, ne samo Učke već, pretpostavlja se, i dalekih Alpa. Nakon kišnih dana, vruje „rade“, postaju aktivne, a dno zaljeva postaje izrovano vodotokovima snažnih bujica iz dubina. Tako vruje u zaljev donose hladnu vodu podzemlja, a zbog bočate vode zaljev je obitavalište bogato ribom, posebice brancinima i ugorima. Izvori vruja predstavljaju također idealan prirodni „podrum“ za sazrijevanje vina.
S obzirom na epidemiološku situaciju ove godine izostao je gastro i zabavni dio manifestacije namijenjen javnosti.

Održana Manifestacija Vino I Vruja – Izvađeno I Potopljeno šest Tisuća Butelja Vrhunskih Vina

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank
error: Content is protected !!