FOTO, VIDEO: Održana panel-diskusija o Islamskoj državi Opatija Coffeehouse Debates

panel_diskusija_islamska_drzava_2015

Zbog velikog interesa javnosti panel-diskusija je prebačena iz kavane Continental u dvoranu Kulturnog doma Zora, gdje je preko 60 zainteresiranih posjetitelja budno pratilo detaljna izlaganja panelista. Video isječke pogledajte u nastavku teksta, a fotogaleriju na ovom linku

panel_diskusija_islamska_drzava_2015_1

Opatija – Prošli je tjedan održana 9. po redu (a prva u ovoj akademskoj godini) panel-diskusija u sklopu projekta ‘Opatija Coffeehouse Debates’ posvećena Islamskoj državi i geopolitičkoj situaciji na Bliskom istoku. Zbog velikog interesa javnosti panel-diskusija je prebačena iz kavane Continental u dvoranu Kulturnog doma Zora, gdje je preko 60 zainteresiranih posjetitelja budno pratilo detaljna izlaganja panelista, ali i raspravu koja je ubrzo uslijedila i trajala preko dva sata.

Prvi je panelist, politolog i stručnjak za Bliski istok Vedran Obućina, objasnio kako je došlo do krize na Bliskom istoku, te detaljno opisao odnose između relevantnih regionalnih (Irana, Turske i Saudijske Arabije) i globalnih (SAD-a i Rusije) sila. Rajko Samueli-Kačić, vojni stručnjak i bivši predsjednik Hrvatskog časničkog zbora Grada Rijeke, osvrnuo se na tehnologiju i vojne taktike koje koriste borci Islamske države, ustvrdivši kako je riječ o loše organiziranoj i opremljenoj ‘naoružanoj skupini’ (koja se čak ni ne može nazivati vojskom), te ocijenio kako je glavni razlog njezinog višegodišnjeg terora nepostojanje političke volje da se problem riješi, odnosno činjenica da trenutno (nestabilno) stanje odgovara brojnim regionalnim i globalnim silama uključenima u sukobe na Bliskom istoku.

panel_diskusija_islamska_drzava_2015_2

Kroz pitanja brojnih posjetitelja razjasnila se i kineska vojna prisutnost u regiji, analizirale su se ruske vojne taktike, kao i moguć utjecaj migracija na europsko društvo. Oba su se panelista složila da ne postoji velika opasnost od imigranata (štoviše, statistike pokazuju da su novopristigli imigranti rijetko skloni terorističkom djelovanju, te da terorističke akcije češće poduzimaju već dijelom asimilirani imigranti treće ili četvrte generacije) budući da je njihov broj isuviše mali, no očekuju da je ovo samo prvi u nizu imigracijskih valova u Europu (kasniji bi mogli dolaziti iz Indije, koja ekonomski i populacijski ubrzano raste).

Organizatori iz Udruge za razvoj kulture mladih “Kulturni front” najavili su i sljedeću panel-diskusiju koja će se u studenom održati u Kavani Continental, a biti će posvećena pitanju cijepljenja (vakcinacije) i njegovim (stvarnim ili nestvarnim) nuspojavama i posljedicama.

ideo isječke pogledajte u nastavku teksta, a fotogaleriju na ovom linku

Izlaganja panelista

Rasprava i pitanja sudionika

Ivan Cerovac / PodUčkun.net

error: Content is protected !!