FOTO/VIDEO Održana promocija knjige ‘Preluk – legenda koja živi’ te najavljena premijera filma @ Opatija

O Preluku u tom filmu ne govore samo svjetski prvaci već i Igor Eškinja, Nikola Vrcić, Ivan Vanja Frančišković, Bernie Ecclestone, Boris Sušanj, Goran Slavić, Zdravko Matulja, Giacomo Agostini, ali i neki drugi stari junaci s prelučke staze. Damir Konestra već montira materijal, a premijera će se održati krajem prosinca u Opatiji, iako će me Mario Ćiković ‘staviti u top’, istaknuo je Vujnović.

Opatija – Nakon nedavnog premijernog predstavljanja knjige Gorana Slavića ‘Preluk – legenda koja živi’ u matuljskoj sportskoj dvorani, sinoć je upriličena promocija u Opatiji.

Zaljubljenici u moto sport i sportsku povijest našeg kraja okupili su se u Vili Antonio kako bi iz prve ruke saznali što se krije unutra korica knjige ‘Preluk – legenda koja živi’. Uz autora Gorana Slavića na promociji su sudjelovali izdavač Vladimir Vujnović i gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić.

– Ova knjiga je napravljena prije svega na znanstvenim osnovama, a najzaslužniji za to je Goran Slavić. On je jako dugo i jako pametno radio na tome, prvenstveno kroz Rodoslovni muzej Liburnije i Kastavštine gdje je sakupljena fenomenalna građa, koja je jednim djelom poslužila za realizaciju ove knjige, istaknuo je Vujnović i otkrio da je pripremljena izložba uz izbor 80 prekrasnih fotografija iz povijesti s kojom se ‘jako lijepo ponosimo’.

– Promocija knjige, koja sadrži siže na engleskom, talijanskom, njemačkom i slovenskom jeziku, održana je u Matuljima, tamo gdje je bio najjači sportski kadar, dodao je Vujnović te istaknuo da se tom prilikom video formi prikazano jako puno prekrasnih stvari i materijala koje su dobili iz Trsta, Beča, Budimpešte i Rima.

– Završeno je snimanje dokumentarnog filma Preluk legenda, koji govori o tih 80 godina. O Preluku u tom filmu ne govore samo svjetski prvaci već i Igor Eškinja, Nikola Vrcić, Ivan Vanja Frančišković, Bernie Ecclestone, Boris Sušanj, Goran Slavić, Zdravko Matulja, Giacomo Agostini, ali i neki drugi stari junaci s prelučke staze. Damir Konestra već montira materijal, a premijera će se održati krajem prosinca u Opatiji, iako će me Mario Ćiković ‘staviti u top’, dodao je Vujnović.

Knjiga je specifična svojim sadržajem, prvenstveno prikazuje biografije svih svjetskih prvaka u brzinskom motociklizmu, što su bili sudionicima utrka svjetskog prvenstva na Preluku od 1969. do 1977. godine. Taksativno povezuje i sva druga značajna oktanska zbivanja na području Matulja i Opatije kroz povijest i nije isključivo sadržaj o suhoparnim podacima, već dodiruje niz gotovo i nepoznatih detalja.

– Opatija je povezana s Prelukom kao i Matulji. I brojni ljudi koji su bili vezani uz utrku više ih nema. Ideja je nastala prilikom realizacije izložbe ‘Preluku za 80. rođendan’ gdje je zamjenica matuljskog načelnika Eni Šebalj predložila da se sve prikazano pretoči u jednu knjigu, kazao je Goran Slavić, dok ostatak izlaganja možete pogledati u priloženom video isječku.

Za kraj dodajmo da je Goran Slavić zasigurno jedan od najboljih poznavatelja auto-moto sporta u nas, do sada autor niza tekstova, posebnih povijesnih priloga, kao i samostalnih izdanja, od kojih uz ovo najnovije vrijedi izdvojiti i knjigu „900 imena Formule 1“.

 

error: Content is protected !!