FOTO/VIDEO Održano porinuće novoobnovljenog Kvarnerskog guca MD 400 @ Mošćenička Draga

Barka je napravljena 1970. godine i obnovljena nakon pola stoljeća od izgradnje, a kako je proteklo porinuće provjerite u priloženoj fotogaleriji i video isječku…

Mošćenička Draga – Kvarnerska flota tradicijskih barki od jučer je bogatija za još jedan Kvarnerski guc koji je obnovljen u sklopu projekta ARCA ADRIATICA. Porinuće je održano na rivi u Mošćeničkoj Dragi pred velikim brojem uzvanika i gostiju iz Primorsko-goranske županije, TZ Kvarnera te općine i TZ-a Mošćeničke Drage.

– Nalazimo se puli porta Sv. Marine na teritoriju Mošćeničke od 1436. godine. Postoji legenda da je s Cresa doplovila slika sv. Marine i tada je napravljena kapelica na placi, a onda je 1886. godine napravljena crkva sv. Marine gdje je i danas, objasnio je u uvodnom obraćanju Robert Mohović. predsjednik Koordinacije udruga za očuvanje i revitalizaciju pomorske, ribarske i brodograđevne baštine Kvarnera i Istre.

– Veliko mi je zadovoljstvo da mogu svjedočiti porinuću ovog našeg Kvarnerskog guca MD 400 iz 1970. godina. No, nije mi zadovoljstvo što to radimo danas, jer smo ovo trebali napraviti prije tjedan dana i inaugurirati onu našu veliku smotru i regatu, ali nažalost ova situacija s pandemijom nas je onemogućila. Svi znate onu poznatu da drvene barke i brodi nisu stari dok ima drveća u šumi što je zoran primjer i ovo, ali ja bi tome dodao da nema ni te novoobnovljene barke ako nemamo ljude koji to znaju napraviti. Mi u Mošćeničkoj Dragi imamo sreće da imamo Lorisa Rubinića čijim stopama ide i njegov sin Josip. I ja im se na tome zahvaljujem, istaknuo je Mohović i dodao da je važno kod ovih obnova da se minimalno koriste suvremeni materijali i da se barka obnovi maksimalno autentično.

Barka je napravljena 1970. godine i obnovljena nakon pola stoljeća od izgradnje. Kupljena je od obitelji Babačić da bi od 2004. godine bila u vlasništvu Marcella Hubičke.

– Nadam se da je vlasnik zadovoljan obnovom koja je napravljena u sklopu projekta Arca Adriatica tj. međugranične suradnje Hrvatske i Italije, a još je preostalo obnoviti četiri barke na području PGŽ-a. Kad smo prije puno godina počeli nismo milili da ćemo postiži ovakve rezultate i hvala svima koji nas podupiru, dodao je Mohović.

Održano Porinuće Novoobnovljenog Kvarnerskog Guca MD 400 @ Mošćenička Draga

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank
Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net