FOTO, VIDEO: Održano svećeničko ređenje i proslava mlade mise – Mario Frlan i Laurent Kružić novi su svećenici Riječke nadbiskupije

Laurent Kružić

Brojni vjernici, profesori, prijatelji, rodbina te kolege iz školskih i studentskih klupa dočekali su Laurenta ispred njegovog doma u centru Matulja, nakon čega je procesija krenula prema župnoj crkvi Krista Kralja u kojoj je održana misa. Djelić atmosfere s mlade mise pogledajte u nastavku teksta, a nekoliko fotografija na ovom linku

Ređenje u katedrali Sv. Vida

Rijeka, Matulji – Mario Frlan i Laurent Kružić novi su svećenici Riječke nadbiskupije. Na svečanoj euharistiji održanoj prošle subote u riječkoj katedrali sv. Vida zaredio ih je nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić, a u tom važnom činu za svaku katoličku zajednicu sudjelovali su brojni vjernici i obitelji ređenika, svećenici nadbiskupije polaganjem ruku simbolično su izrazili zajedništvo s novim kolegama, a svečanost liturgije obogatio je Nadbiskupijski zbor. Uz rektora riječkog bogoslovnog sjemeništa „Ivan Pavao II.“ dr. Maria Tomljanovića u liturgiji je sudjelovao i dr. Stefan Dartmann SJ, rektor glasovitog papinskog zavoda „Germanicum et Hungaricum“ u Rimu, kojega su u prošlosti pohađali brojni istaknuti svećenici i biskupi Crkve u Hrvatskoj.

„Ova dvojica naše braće, koji su dosad vršili đakonsku službu, postat će večeras polaganjem biskupovih ruku prezbiteri ili svećenici te će kao takvi biti najuži suradnici biskupske službe“, rekao je u propovijedi nadbiskup Devčić. Podsjetio je ređenike da su kao zaređeni svećenici pozvani obnašati trostruku službu: naučavanja, posvećivanja i upravljanja. „Koliko je uzvišena i odgovorna služba za koju ih redimo, potvrđuju sljedeće riječi sv. Ivana Pavla II.: -Svećenici su, u Crkvi i za Crkvu, kao neko sakramentalno posadašnjenje Isusa Krista, Glave i Pastira; vjerodostojno propovijedaju njegovu riječ, ponavljaju njegove geste oproštenja i ponude spasenja, nadasve krštenjem, pomirenjem i Euharistijom; kao i on, ispunjeni ljubavlju sve do posvemašnjeg dara samoga sebe skrbe za stado koje ujedinjuju i vode k Ocu po Kristu u Duhu. Jednom riječju prezbiteri postoje i djeluju za navještaj Evanđelja svijetu i za izgradnju Crkve u ime i u osobi Krista Glave i Pastira- (PDV15).“

Nadbiskup je ređenike uputio u zadaće svećeničke službe koju preuzimaju ređenjem. Propovijedanje Božje riječi, Euharistija, briga za crkveni prostor i liturgijsko ruho, osobni duhovni život, redovita molitva te otvorenost za sve ljude, čak i one koji su udaljeni od Crkve, neke su od zadaća koje je nadbiskup posvijestio ređenicima. Posebno je istaknuo sinovski odnos prema Mariji, Kristovoj majci i majci svakog svećenika. „Dopustite da vas ona, Majka našeg velikog svećenika, trajno na vašem svećeničkom putu prati i zagovara“, zaključio je nadbiskup propovijed.

Na kraju misnog slavlja svoje zahvale Bogu, obitelji, odgojiteljima u sjemeništu, svećenicima i svima koji su ih pratili na putu do primanja sakramenta svetog reda, uputili su i ređenici. Laurent Kružić istaknuo je kako milosrdni Bog uvijek pokazuje svoju ljubav i milosrđe te pozvao okupljene da mole za njih. Prepun pozitivnih emocija, Mario Frlan posebno je zahvalio svojoj zajednici Omnia Deo – Sve Bogu, koja je pred kanonskim priznanjem. „Za jednog biskupa nema radosnijeg dana nego kad redi nove svećenike“, zaključio je slavlje riječki nadbiskup Ivan Devčić.

Dan kasnije u Matuljima održana je mlada misa koju je Laurent Kružić održao u svojim Matuljima. Brojni vjernici, profesori, prijatelji, rodbina te kolege iz školskih i studentskih klupa dočekali su Laurenta ispred njegovog doma u centru Matulja, nakon čega je procesija krenula prema župnoj crkvi Krista Kralja u kojoj je održana misa. Proslava je nastavljena domjenkom ispred crkve te druženjem u restoranu Kvarner u Lovranu.

Laurenta se većina sugrađana sjeća kao dječjeg gradonačelnika Grada Opatije i vijećnika Dječjeg gradskog vijeća, u opatijskoj osnovnoj školi pamte ga kao uspješnog debatanta, novinara i učenika generacije, a titulu učenika generacije ponio je i u Gimnaziji Eugena Kumičića Opatija. Nakon gimnazije odlučio je upisati teologiju, na čuđenje prijatelja, kolega i profesora. U lipnju je diplomirao teologiju u Rimu, u listopadu je zaređen za đakona u vološćanskoj crkvi, sada ga čeka mlada misa i u Voloskom, a kada završi ovu pastoralnu godinu, vraća se u Rim na poslijediplomski studij.

Djelić atmosfere s mlade mise pogledajte u nastavku teksta, a nekoliko fotografija na ovom linku

N. C. / PodUčkun.net

error: Content is protected !!