FOTO, VIDEO: Opatija Coffeehouse Debates posvećena Rock’n’Rollu privukla veliki broj sudionika

U dugoj raspravi postavljena su brojna intrigantna pitanja i podijeljeni kvalitetni komentari, a brojne je slušatelje najviše mučio odumiranje kultnog riječkog kluba Palach, kao i dojam sve manjeg broja koncerata rock glazbe, odnosno sve veće prisutnosti turbo folka na Kvarneru. Panel-diskusiju možete pogledati u priloženom video prilogu u nastavku teksta, a veliku fotogaleriju na ovom linku

Velid Đekić

Opatija – Druga ovogodišnja, a ukupno šesnaesta u nizu panel-diskusija u sklopu projekta Opatija Coffeehouse Debates održana je ovog utorka u Kavani Continental, i svojom izuzetnom posjećenošću, ali i velikim interesom publike za sudjelovanjem u raspravi, iznenadila i same organizatore koji su očekivali da će, s približavanjem ljeta, opadati interes za ovakva događanja. Međutim, 60-ak je sudionika, koji su prvo s velikim interesom poslušali izlaganja panelista, a onda se aktivirali u napetoj diskusiji zbog koje je (uz odobravanje ugostiteljskog osoblja u kavani) cijelo događanja potrajalo gotovo sat i pol više od predviđenog, pokazalo da su kulturne i glazbene teme itekako aktualne, pogotovo kada se usmještene u riječki i liburnijski kontekts.

Temu panel-diskusije, koja je posebice relevantna za ovo područje uzevši u obzir reputaciju Rijeke kao “rock prijestolnice Jugoslavije”, kao i lokalni razvoj društvenih i kulturnih zajednica (subkultura) vezanih uz ovaj stil glazbe, predstavili su predavači – panelisti, inače ugledni stručnjaci koji se niz godina, iz različitih sektora i perspektiva, bave poviješću rock glazbe, ali dijelom i kroje njezinu budućnost. U svojim kraćim izlaganjima pokušali su odgovoriti kako je i uslijed čega (društveni, ekonomski, politički uzroci) došlo do opadanja popularnosti rock glazbe i za nju vezanih subkultura, te čini li (i ako da, koliko?) rock glazba još uvijek kulturni identitet Rijeke.

Ivan Šarar

Velid Đekić, publicist, novinar i autor, profesor hrvatskog jezika i književnosti koji se godinama bavi istraživanjem riječke industrijske baštine i rock scene u drugoj polovici prošlog stoljeća, autor više knjiga i velikog niz kolumni i prikaza u raznim tiskanim i elektroničkim medijima, prikazao je razvoj rock glazbe na ovim prostorima, te ustvrdio da je Rijeka uistinu grad rocka. Ne samo što je Rijeka imala pionirske zasluge za pojavu rock glazbe u jugoistočnoj Europi, tvrdi Đekić, nego uz to riječka rock scena ima vremenski kontinuitet kojim se malo koji grad može pohvaliti, a uz to i stalnu regrutira kreativne mlade ljude i umjetnike. Naglasio je i kako je riječki rock subverzivan, provokativan i društveno osviješten, ali i često diskografski marginaliziran. Đekić smatra kako (riječki) rock nije mrtav – on stalno mijenja svoj oblik i izričaj, ali ne umire već se transformira i revitalizira, a rezultat lakog pristupa informacijama, opremi i medijima su odlični albumi i koncerti.

Ivan Šarar, bivši član kultnog riječkog benda Let 3, jedan od utemeljitelja Kluba ljubitelja buke i organizatora glazbenog festivala Hartera, pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke i jedan od voditelja projekta Rijeka – Europska prijestolnica kulture 2020., složio se kako je Rijeka grad rocka, ali i da je rock glazba danas u krizi, i to ne samo u ovim krajevima nego i svugdje u svijetu. Istaknuo je da se eko-sistem proizvodnje i konzumacije glazbe potpuno promjenio – glazbu više nitko ne kupuje, različitost u glazbi gotovo je potpuno nestala budući da glazbeni mediji (TV i radio postaje), za razliku od pred 25 godina, sada prikazuju isti mali broj popularnih hitova i zatvaraju medijski prostor za sve ostale glazbene uratke, a Internet je pak učinio dostupnim toliki broj informacija i djela bez kvalitetne selekcije onog što valja da se kroz silnu medijsku buku ne mogu probiti vrijedna rock ostvarenja. Štoviše, smatra Šarar, kad bilo koji žanr glazbe izgubi mogućnost da se reflektira u mainstream, on gubi mogućnost da mijenja svijet, a kritika svijeta i nada u njegovu promjenu bitna su pokretačka snaga rock glazbe.

U dugoj raspravi postavljena su brojna intrigantna pitanja i podijeljeni kvalitetni komentari, a brojne je slušatelje najviše mučio odumiranje kultnog riječkog kluba Palach, kao i dojam sve manjeg broja koncerata rock glazbe, odnosno sve veće prisutnosti turbo folka na Kvarneru. Panelisti su zato nemalo iznenadili publiku relativno blagim pristupom turbo folk glazbi – Đekić je tako naveo da je ovaj žanr (odnosno njegova prethodica) postojao u Rijeci paralelno s razvojem rocka u 2. polovici 20. stoljeća, dok se Šarar nadovezao istaknuvši da brojni primorski bendovi koji sviraju domaću glazbu nisu svojim glazbenim izričajem bitno različiti od turbo folka. Oba su se panelista složila da untar turbo folk glazbe, kao i unutar rocka ili bilo kojeg drugog žanra, postoje dobra i loša glazbena ostvarenja.

Neslaganje je, međutim, brzo uslijedilo kada se rasprava uhvatila budućnosti kluba Palach, odnosno općenito infrastrukture za rock glazbu i ulaganja u istu. Đekić je, zajedno s dijelom slušatelja, istaknuo nedostatak adekvatnog prostora kao jedan od glavnih problema s kojima se rock glazba danas u Rijeci suočava, dok je Šarar ustvrdio da potražnja za ovom vrstom glazbe nije velika (štoviše, tvrdi Šarar, ona ni u “zlatno doba” rock’n’roll Rijeke nije bila velika), te da bi bilo neracionalno rasipati ograničena sredstva iz gradskog proračuna u proizvoljno financiranje koncerata rock glazbe, pogotovo kada je riječ o većim događanjima koja će, tvrdi, zbog veličine Rijeke i platežne moći stanovništva uvijek ostati poluprazna i financijski neodrživa.

Unatoč brojnim neslaganjima, panel-diskusija je završila u izrazito pozitivnom tonu, ostavivši sve (i paneliste i publiku, ali i organizatore) ugodno iznenađenje količinom informacija koju su naučili i koje su kritički sagledali. Cijela je panel-diskusija snimljena, te ju je moguće pogledati na službenim stranicama projekta, kao i na YouTube-u.

“Izrazito smo zadovoljni panel-diskusijom, ne samo jer je izvrsno prošla, nego i zbog teme koju smo već dugo željeli obraditi. Naša je Udruga osnovana 2002. godine upravo s ciljem promicanje kulture mladih u domeni glazbenog izričaja, kroz organizaciju tribina i koncerata, i jako nam je drago što smo jednu od panel-diskusija u sklopu projekta Opatija Coffeehouse Debates posvetiti ovaj temu, kao i što je publika teme iz domene kulture s ovakvim oduševljenjem primila” – istaknuli su organizatori iz Udruge “Kulturni front”, koji u suradnji s Milenij hotelima i Filozofskim fakultetom u Rijeci od listopada 2014. organiziraju panel-diskusije u Kavani Continental.

Poučeni dosadašnjim iskustvom, najavili su ljetnu stanku i organizaciju novih panel-diskusija na jesen, ali i naglasili da se početkom srpnja u Opatiji planira organizirati predavanje o društvenoj pravednosti, namijenjeno široj javnosti, a u sklopu ljetne škole “Jednakost i građanstvo” koju organizira Filozofski fakultet u Rijeci.

Panel-diskusiju možete pogledati u priloženom video prilogu u nastavku teksta, a veliku fotogaleriju na ovom linku

Ivan Cerovac / PodUčkun.net
Foto: Kulturno front, PodUčkun.net