FOTO/VIDEO Opatija i Lovran pod opsadom maškara – Pogledajte najveću fotogaleriju Balinjerade i povorke

FOTO/VIDEO Opatija i Lovran pod opsadom maškara – Pogledajte najveću fotogaleriju Balinjerade i povorke

Foto, video: David Kurti / Foto Luigi, Nikola Cvjetović

Naši fotoreporteri pratili su zbivanja na terenu i pripremili gotovo pet stotina odličnih fotografija s dvije najveće karnevalske manifestacije u Opatiji i Lovranu!

Opatija/Lovran – Liburnijska maškarana nedjelja, dan kada se održavaju dvije najveće i najdugovječnije karnevalske manifestacije na ovom području, Balinjerada u Opatiji i Međunarodna karnevalska povorka u Lovranu, jučer je ponovo protekao u znaku vladavine maškara.

Genijalne ideje za maske kao reference na lokalnu, nacionalnu i globalnu svakodnevicu nisu izostale niti ove godine, pa su tako posjetitelje nasmijavali „kotrljajući“ F16, Brexit po grobnički, gorući autobusi Autotroleja, ali i niz zanimljvih i atraktivnih maski iz povijesti ovog kraja, poput Rimljana i – khm – Vikinga.

Tradicionalna Balinjerada, 36. po redu, ponovo je spojila natjecateljski i pusni duh u veličanstvenu utrku bez premca, u kojoj cilj nije samo pobijediti, već i zabaviti sebe i publiku. Niz poznatu stazu od hotela Paris do Slatine spustile su se stotine natjecatelja, a na čelu kolone ponovo je bio Duško Jeličić Dule. Finale čitavog događanja bila je „Kukalka“ na Slatini. U ovoj, morskoj verziji Sinjske alke Opatijski kukali zajahali su „morske konjice“ i u plitkome moru na Slatini uprizorili svoje viđenje poznatog natjecanja.

A dok su na Slatini Opatijski kukali „jurišali na balinjere“, glavnom opatijskom ulicom krenula je karavana maškaranih grupa prema Lovranu, gdje se pridružila središnjem lovranskom pusnom događanju. Na 52. međunarodnoj karnevalskoj povorci sudjelovalo je više od 3.200 sudionika iz pedesetak grupa iz bliže i dalje okolice Lovrana, drugih dijelova Primorsko-goranske i Istarske županije, pa čak i Slovenije.

Program su otvorile miće maškare iz opatijskog i draškog vrtića te lovranske i opatijske osnovne škole, štićenici Doma Ivana Brlić Mažuranić te Liburnijske mažoretkinje i gostujuće mažoretkinje iz Nedelišća, a svi su bili predvođeni Puhačkim orkestrom Lovran s posebnim repertoarom karnevalskih koračnica.

U više od četiri sata programa predstavile su se brojne atraktivne maškarane kreacije, ali i neizostavni zvončari, a posebno atraktivan bio je nastup 50 harmonikaša pod vodstvom Nika Polesa. Za dobru zabavu posjetitelja pobrinuli su se voditelji – Mario Lipovšek Battifiaca i Robert Ferlin te Zvjezdana Klobučar Filčić, a za opuštanje sudionika i posjetitelja nakon završetka povorke zaslužni su bili Dellboysi koji su „otprašili“ odličan koncertni nastup.

 

Roštanje Balinjera Za Vrhunac Karnevala – Održana 36. Balinjerada @ Opatija

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank

Maškare Su Osvojile Lovran! Karnevalska Povorka Okupila Više Od Tri Tisuće Raspoloženih Sudionika

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank
error: Content is protected !!