FOTO, VIDEO: Orkanska bura s naletima do 220 km/h rušila stabla i čupala krovove @ Opatija, Rijeka

PodUčkun.net: Rupa na kupoli @ Opatija

PodUčkun.net: Rupa na kupoli @ Opatija

Najteži incident dogodio se pak ispred opatijske osnovne škole gdje se urušilo nekoliko stabala, a navodno je ozlijede zadobilo i četvero djece na koje su pali odlomljeni dijelovi drveća.

Opatija/Rijeka – Crveni alarm ovog puta nije bio ”lažna uzbuna”, jer žestoko je nevrijeme poharalo noćas i jutros liburnijsko i riječko područje.

bura_balon_gorovo

Vatrogasci su čitavo vrijeme ”u pokretu”, jer su zbog srušenih stabala ili rasvjetnih stupova na teren izlazili nekoliko desetaka puta tijekom noći i jutra, a posljedice orkanskih udara bure koja je dosezala i do maksimalne brzine od 220 kilometara na sat vidljive su u svakom dijelu našeg područja.

U Opatiji je, tako, stradao balon na Gorovu, a oštećena je i bakrena kupola Crkve uznesenja blažene djevice Marije na području Vasanske, na kojoj se vidi rupa promjera većeg od jednog metra. Na veprinačkom području također ima problema – nestalo je struje, a prekinute su i autobusne veze, pa City bus vozi samo do Poljana. Bura je oštetila i novouređenu rivu u Iki i potopila tri brodice, a potopljena je i jedna barka na opatijska ”Tri mulića”. Drveće se rušilo i u centralnom opatijskom parku, koji je zatvoren i ne može se njime prolaziti, a nekoliko stabala palo je na zid Ljetne pozornice koji se urušio.

crkva_balon_gorovo_opatija_volosko_orkanska_bura_2013

I u Opatiji i u Rijeci oštećeni su mnogi automobili i prozori stanova, pa se građanima preporuča da ne izlaze iz kuće bez nužne potrebe i da ne otvaraju prozore. Na čitavom području Opatije interventne ekipe pile porušeno drveće kako bi se promet mogao odvijati.

Najteži incident dogodio se pak ispred opatijske osnovne škole gdje se urušilo nekoliko stabala, a navodno je ozlijede zadobilo i troje djece na koje su pali odlomljeni dijelovi drveća.

Olujni je vjetar ostavio posljedice i na normalno odvijanje prometa. Prema izvještaju HAK-a Krčki most zatvoren je za sav promet, kao i riječka zaobilaznica između čvorova Orehovica i Škurinje u oba smjera, a ne može se prometovati niti Jadranskom magistralom od Bakra do Svete Marije Magdalene.

Prema meteorološkim prognozama, očekuje se da će jaka bura nastaviti puhati tijekom čitavog dana, uz moguće slabljenje tek predvečer.

Orkanska bura u Opatiji (Foto: David K. / Foto Luigi)
[nggallery id=1103]

Orkanska bura u Opatiji (snimili čitatelji)
[nggallery id=1102]

Orkanska bura u Opatiji
[nggallery id=1104]

Nikola Cvjetović / PodUčkun.net
Foto: Marin Starčić, Robert Kurelić, Mladen Žigulić, Nikola Cvjetović

error: Content is protected !!