FOTO/VIDEO Otvoren 3. History film festival, večeras se program nastavlja u Kinu Štacion @ Matulji

Program 3. History film festivala osim u HKD-u na Sušaku večeras se nastavlja u Matuljima kada će u Kinu Štacion biti prikazana dva zanimljiva filma – Svjedok jednog vremena (početak projekcije u 20 sati) te Special envoy (početak projekcije u 21:30 sati).

Rijeka – Veliki interes publike obilježio je sinoćnje otvorenje 3. History film festivala koji u naredna četiri dana donosi pregršt uzbudljivih filmskih naslova i bogat popratni program na sedam lokacija diljem županije. Prvi dan međunarodnog festivala povijesnog dokumentarnog filma donio je dva svečana otvorenja, a onom filmskom prethodilo je otvorenje izložbe ‘bauhaus imaginista: collected research’ koju je u Galeriju Kortil doveo Goethe-Institut.

Izložbu je otvorio ravnatelj Goethe instituta Hrvatska Matthias Müller-Wieferig, napomenuvši da je bila izuzetna ideja povezati izložbu s filmovima, Rijekom, njenom arhitektonskom poviješću i zanimljivom sadašnjošću. Napomenuo je i da je izložba podijeljena u četiri okosnice te da ne govori samo o povijesti Bauhausa, već i o utjecaju koji je ta škola imala diljem svijeta. Voditeljica Galerije Kortil Jolanda Todorović napomenula je da je izložba otvorena do 30. rujna, a da će u četvrtak biti održan i okrugli stol na temu Bauhausa. U ime HFF-a publici se obratila producentica Tiha Modrić, koja nije skrivala zadovoljstvo iznimnom posjetom te odličnom suradnjom s partnerima.

– Ove godine History Film Festival u suradnji s Goethe-Institut Kroatien i Galerijom Kortil obilježava 100. godišnjicu Bauhausa posebnim programom koji je publici donio putujuću svjetsku izložbu Bauhaus imaginista, kratke eksperimentalne filmove Bauhausovaca iz 1920-ih godina, nove filmske naslove nastale posebno za stogodišnjicu Bauhausa, master class predavanje, okrugli stol te razgovore s domaćim i svjetskim poznavaocima ove legendarne međunarodne škole čiji utjecaj s vremenom ne jenjava, istaknuto je na otvorenju izložbe. Na ovoj multimedijalnoj izložbi publika se putem medija virtualne stvarnosti može vratiti u dvadesete godine prošloga stoljeća i prošetati zgradom Bauhausa, škole za umjetnost i oblikovanje koja je promicala društvenu otvorenost, toleranciju i umjetničku kreativnost kao oblik demokratskog življenja, što je svakako kuriozitet ovog postava.

Program je nastavljen svečanim otvorenjem 3. HFF-a, a direktor i selektor Festivala Bernardin Modrić odmah je istaknuo da mu je drago da je dvorana puna, odnosno da festival svakom godinom sve više raste.

– Ove godine na festival je prijavljeno 140 filmova iz 38 zemalja, u konkurenciji će biti prikazano 30, od kojih će njih 5 imati svjetsku, 3 europsku premijeru, dok će se 21 film premijerno prikazati hrvatskoj publici. U odabiru programa vodio sam se s dva principa – umjetnička vrijednost i fascinantnost tema. Posebno obilježje ovogodišnjeg izdanja su žene, kao autorice i kao junakinje filmova. Ovom prigodom htio bih posebno pozdraviti naše kolege filmaše koji su u ogromnom broju stigli u Rijeku, što našoj maloj ekipi daje veliki poticaj te naše prijatelje s Krka koji nam svake godine uveličaju otvorenje, istaknuo je Modrić, napomenuvši da se svake godine trude gostima pokazati i ljepote kraja u koji su došli, tako da je danas na rasporedu razgled Rijeke, a sutra izlet u Kraljevicu, Grižane i Novi Vinodolski.

Zadovoljstvo festivalom nije krila ni pročelnica Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu PGŽ-a Sonja Šišić, te uz čestitke Istra filmu kao organizatoru festivala posebno istaknula kulturno povezivanje sedam različitih lokacija unutar županije.

Povijest na History Film Festivalu nije nimalo dosadna, već izuzetno raznolika i uzbudljiva. Tako su se u ovogodišnjem programu našli filmovi koji se bave najraznolikijim temama: od politike, preko tajnih života poznatih ličnosti do umjetnosti, glazbenih dokumentaraca i priče o pizzi. Ponekad napetiji od akcijskih filmova, svi oni donose nove detalje o ljudima, događajima i idejama koje su oblikovale svijet u kojemu živimo. History Film Festival ove je godine pokrenuo program dostupnosti filmskog programa za osobe s oštećenjima vida i/ili sluha pod nazivom ‘’Inkluzivno kino’’. U suradnji s Udrugom slijepih Primorsko-goranske županije i Udrugom gluhih i nagluhih Primorsko-goranske županije, organizatori su prilagodili film ‘’Love is Potatoes’’ (Ljubav su krumpiri) nizozemske redateljice Alione van der Horst kako bi osobe s oštećenjima sluha i/ili vida mogle uživati u filmu zajedno sa svim ostalim gledateljima i otići u kino sa svojom obitelji i prijateljima. Publika će moći doživjeti ‘’Inkluzivno kino’’ posljednje festivalske večeri, u subotu, 14. rujna u HKD-u. Prema dostupnim podacima, u Hrvatskoj je registrirano 12.748 osoba s oštećenjem sluha, 17.428 osoba s oštećenjem vida te 1.398 gluhoslijepih osoba. Udruga slijepih Primorsko-goranske županije broji 512 članova, a Udruga gluhih i nagluhih PGŽ 250 članova, no taj se broj mijenja ovisno o umrlima i novopridošlim članovima. Uz to, čak 50 posto osoba starijih od 60 godina susreće se s gubitkom sluha i/ili vida. Zbog nemogućnosti praćenja filmskog programa i kulturne ponude kojoj nedostaje sadržaja prilagođenih njima, osobe s tom vrstom invaliditeta često se osjećaju isključenima iz društva i društvenih događanja, lišeni prava na informaciju i kulturu. Iako je najčešći razlog koji se spominje nedostatak financijskih sredstava, zapravo najveću kočnicu u tom procesu predstavlja nedostatak svijesti o tome da svi, bez razlike, imaju jednaka prava na informiranje i na kulturu. Prilagodba filmskog programa ima neporeciv integrativni i inkluzivni karakter. Naime, u današnjem svijetu film je postao neizostavan dio svakodnevnog diskursa, stoga je za socijalnu interakciju i integraciju slijepih i slabovidnih, gluhih i nagluhih osoba otvorena mogućnost involviranja od neprocjenjivog značaja. Program ‘Inkluzivno kino’ u sklopu History Film Festivala ostvaren je u suradnji s Udrugom slijepih Primorsko-goranske županije i Udrugom gluhih i nagluhih Primorsko-goranske županije te uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, poslovnog kluba PartneRi i Primorsko-goranske županije.

Kao i prethodnih godina, većina filmskog programa odvijat će se u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku gdje će biti prikazano 18 filmova. U Galeriji Kortil usporedno će se odvijati program posvećen stotoj godišnjici Bauhausa. Uz nevjerojatne filmove nevjerojatnih Bauhausovaca, publici će se pretpremijerno prikazati filmski eksperiment njemačke redateljice Katrin Rothe o Johannesu Ittenu i ranim godinama Bauhausa ‘’Bez boje ne ide’’. Njemački redatelj Thomas Tielsch će publici predstaviti svoj hvaljeni dokumentarac ‘’Bauhaus Spirit’’ i Rijeci prenijeti duh Bauhausa. Zajednica Talijana u Rijeci – Circolo ugostit će filmove talijanskih autora i obilježiti 500. godišnjicu smrti Leonarda Da Vincija filmom ‘’Leonardo: tajna izgubljenog portreta’’ koji nalik na forenzičke serije otkriva priču iza slučajno pronađenog remek-djela. Općina Matulji ove godine ugošćuje History Film Festival na povijesnoj lokaciji stare željezničke postaje. Tako će na mjestu na koje su u prošlosti stizale europski plemići i carevi osvanuti Kino Štacion. U Dvorani Zora u Crikvenici bit će prikazana dva filma: ‘’Tajni Versailles Marije Antoanete’’ i ‘’Operacija Petar Pan’’, a publika će imati priliku razgovarati s autorima oba filma. Naposljetku, Kuća braće Mažuranić u Novom Vinodolskom na nekoliko će dana postati kino te mjesto druženja publike i filmskih autora. Povijesni brod ‘’Marina’’ koji proživljava zasluženu mirovinu usidren u riječkoj luci bit će privremeni dom za tridesetak filmskih autora koji stižu u Rijeku iz raznih dijelova svijeta. Ovdje će se također odvijati dva master class predavanja: u četvrtak, 12. rujna u 10 sati cijenjeni hrvatski redatelj Božidar Domagoj Burić i majstor specijalnih efekata Kristijan Mršić govorit će o stvaranju jednog od najskupljih projekata Hrvatske radiotelevizije ‘’Doba Uskoka’’. U subotu, 14. rujna u 11 sati nagrađivani riječki redatelj Igor Bezinović predstavit će svoj nadolazeći film ‘’Fiume o morte!’’ koji se vraća u Rijeku 1919. godine u doba D’Annunzijeve okupacije, ali i dolaska brojnih europskih umjetnika u grad na Rječini.

Program i raspored događanja dostupan je na službenim stranicama festivala. Cijena dnevne ulaznice za program u HKD-u je 30 kn. Ulaznice možete unaprijed rezervirati na info@historyfilmfestival.com ili ih kupiti na blagajni HKD-a od utorka, 10. rujna u 17 sati. Ulaz na sve ostale lokacije je slobodan.

Otvoren 3. History Film Festival, Večeras Se Program Nastavlja U Kinu Štacion @ Matulji

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank
error: Content is protected !!