FOTO/VIDEO Otvorena instalacija “Potezi i rezovi” Sofie Thorsen koje krase oblici i linije brsečkih školana

Instalacija „Potezi i Rezovi“ rad je koji se sastoji od tri kamena bloka na kojima su urezani oblici i linije preuzete iz starih školskih bilježnica i grafita iz jedne brsečke ulice. Iako rezovi simboliziraju kemijsku olovku na papiru, oni će tu ostati dugo nakon što plava boja izblijedi. Što su sve govornici istaknuli prilikom otvorenje provjerite u priloženim video isječcima.

Brseč – Pred velikom brojem mještana, uzvanika i gostiju danas je svečano otvorena instalacija “Potezi i rezovi” Sofie Thorsen, danske umjetnice s austrijskom adresom. U samom uvodu okupljenima se obratio draški načelnik Riccardo Staraj te istaknuo kako Brseč diše i živi kulturu. Posebno emotivno bilo je obraćanje predsjednice Udruge građani Brseča Ive Galović, koja je pročitala pismo umjetnice Sofie Thorsen i posljednje učiteljice područne škole Brseč Sonje Jedretić.

Instalacija „Potezi i Rezovi“ rad je koji se sastoji od tri kamena bloka na kojima su urezani oblici i linije preuzete iz starih školskih bilježnica i grafita iz jedne brsečke ulice. Iako rezovi simboliziraju kemijsku olovku na papiru, oni će tu ostati dugo nakon što plava boja izblijedi. Baš poput nekadašnjih školskih klupa, i ove su kamene klupe mjesta susreta te polazište za stvaranje nekih novih brsečkih priča.

Inspirirana činjenicom koja je zadesila ovu malenu lokalnu zajednicu, a to je da se 2018. zbog nedostatka djece nakon više od 150 godina rada zatvorila tamošnja osnovna škola, Thorsen je u parku smjestila kamene objekte na kojima je ispisala oblike koji se odnose na lokalne priče i dječje crtarije iz pronađenih učeničkih bilježnica. Oblik ove skulpture, koja se sastoji od tri zasebna dijela, koja mogu poslužiti kao klupe za okupljanje i druženje, inspiriran je oblikom papira, a fragmenti tekstova urezani u kamen obojani su plavom bojom, kako bi simbolizirali kemijsku olovku na papiru. Kako bi umjetnica što bolje upoznala lokalnu zajednicu kojoj posvećuje svoj rad,  svoje je iskustvo s njom podijelila učiteljica Sonja Jedretić te Anton i Ana, iz zadnje generacije učenika škole, a u pripremi su sudjelovali i brojni mještani Brseča. Osim na obrazovnu funkciju zgrade osnovne škole, Sofie Thorsen svojim je djelom dala obol i znamenitoj hrvatskoj književnoj ličnosti Eugenu Kumičiću koji se u Brseču rodio 1850. godine i ondje često boravio.

U sklopu ovog projekta obnovljeno je i uređeno brsečko boćalište, istaknuto je prilikom otvorenja te napomenuto da radi se o drugoj u nizu trajnih umjetničkih instalacija koje se postavljaju na području Kvarnera u sklopu programa Lungomare Art projekta Europske prijestolnice kulture.

– Suvremena umjetnost na ovaj način izlazi iz muzeja i susreće se s lokalnim zajednicama, stvarajući novi svojevrsni kulturno-umjetničko-turistički put, koji donosi novu vrijednost mjestima koja su obuhvaćena ovim programom. Lungomare Art donosi spomenike za budućnost, poručili su organizatori.

Između načelnika Staraja i gradonačelnika Obersnela odigran je i kratki boćarski meč na obnovljenom i novootvorenom boćarskom igralištu, čemu su se kasnije pridružili i svi zainteresirani, a boćari iz Brseča bili su na usluzi onima koji su o boćanju htjeli naučiti više. Sve prisutne zabavljali su Župni zbor svetog Jurja Brseč i harmonikaš Dejan Jedretić, a druženje se nakon otvorenja nastavilo u Konobi Batelan.

Otvorena Instalacija “Potezi I Rezovi” Sofie Thorsen Koje Krase Oblici I Linije Brsečkih školana

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank
error: Content is protected !!