FOTO, VIDEO: Otvorenjem izložbi posvećenim začecima suvremenog plesa na Kvarneru započeo Festival umjetnosti plesanja @ Lovran

– Kompletna ova izložba je svojevrsni istraživački projekt za jedan veći koji bi trebao obuhvatiti širi retrospektivni pogled djelovanja plesne grupe Labis kako bi se ona aktualizirala na razini koju i zaslužuje na nacionalnoj sceni, istaknula je Elezović. Kako je proteklo otvorenje izložbe provjerite u priloženom video isječku u nastavku teksta te u fotogaleriji na ovom linku

Lovran – Otvorenjem izložbe ”Začetak suvremenog plesa na Kvarneru“ u galeriji Kuće lovranskega guca započeo je Festival umjetnosti plesanja Lovran koji će trajati do 15. srpnja. Tom prilikom jedna od autorica koncepta, Nadežda Elezović osvrnula se na sam početak osnivanja i djelovanja plesne grupe Labis u periodu od 1988. – 1995. godine.

– Povratkom Senke Baruške sa školovanja suvremenog plesa iz Londona dogodila se profesionalizacija i ekipiranje ljudi koji su se počeli baviti suvremenim plesom na Kvarneru. Upravo je tada jedan uski tim entuzijasta uz Senku Barušku iznjedrio scenu te stvorio suvremeni izričaj multimedijalnog karaktera u povezivanju književnosti, plesa i glazbe. Prvi nastup Labisa bio je u sklopu Bienala mladih u modernoj galeriji u selekciji kustosa i kritičara Branka Cerovca, a kroz ovih 12 fotografija pratimo retrospektivni pogled na djelovanje plesne skupine Labis. Također, djelovali su i drugi umjetnici koji nisu bili vezanu uz plesnu umjetnost, ali su bili povezani. Tako se u prostoru kule mogu pogledati radovi Melite Sorole Staničić koji su nastali za jedne od izvedbi plesne skupine Labis na kojima se može vidjeti suradnja likovnih umjetnika i plesne scene, istaknula je prilikom otvorenja Nadežda Elezović, koja uz Senku Barušku i Melitu Sorolu Staničić potpisuje koncept izložbe.

Druga izložba pod nazivom izložbe „Plesni portreti – Prvi suvremeni plesači na Kvarneru” također je otvorena jučer, ali u hostelu Link.

– U hostelu Link postavljena je jedna manja izložba koje je koncipirana prema fotografskim portretima članova grupe Labis. Kompletna ova izložba je svojevrsni istraživački projekt za jedan veći koji bi trebao obuhvatiti širi retrospektivni pogled djelovanja plesne grupe Labis kako bi se ona aktualizirala na razini koju i zaslužuje na nacionalnoj sceni, dodala je Elezović.

Prvi dan festivala zaokružen je susretom plesnih škola – 2FUP održanim na gradskoj plaži ispod hostela Link. Na susretu su sudjelovali polaznici OŠ za klasični balet i suvremeni ples pri OŠ Vežica, zatim Umjetnička škola Silvije Hercigonje, Umjetnička škola Franje Lučića, Základná umelecká škola Hurbanovo i Umjetnička škola Matka Brajše Rašana Labin – Područni odjel Lovran.

Kako je proteklo otvorenje izložbe provjerite u priloženom video isječku u nastavku teksta te u fotogaleriji na ovom linku

N. C. / PodUčkun.net

error: Content is protected !!