FOTO, VIDEO: Pohod Brežanskeh zvončari Frančićen, uspješno održana ‘zvončarska prova’ pul Princip

Brežanski zvončari

Brežanski zvončari

Oko 20 zvončara iz Principa i okolnih sela, ali i susjednih dijelova Općine, sudjelovalo je u ‘zvončarskoj provi’, odnosno neformalnom druženju koje se održava od 1996. godine. Dvije fotogalerije i video isječak Brežanskeh zvončari pogledajte u nastavku teksta…

Principi, Bregi – Fažolom, domaćim vinom i pusnim delicijama dočekali su mještani Principa svoje zvončare, koji se tradicionalno na Pusni četrtak okupljaju na ”zvončarskoj provi”, odnosno neformalnom druženju čija je specifičnost da na njemu ne sudjeluju samo članovi jedne zvončarske skupine, nego pojedinci iz različitih grupa – najviše iz Mučićevih zvončari i Zvončarske skupine Vlahov Breg – Korensko – kojima se priključuju zvončari s područja Mjesnoga odbora Principi.

Zvončarska prova @ Principi

Zvončarska prova @ Principi

– Svake godine jedno od pet sela – Principi, Mavrići, Franići, Obadi i Brajani – je domaćin, iz njega se kreće u povorku po ostalim selima, i u njemu se završava, nakon čega se nastavlja fešta uz muziku, hranu i pijaču. Sve to pokrenuto je kao masovno druženje 1996. godine, ali ima svoje korijene i ranije, kada su zvončari iz jednog sela išli u drugo, a ovi drugi uzvraćali posjete, objasnio nam je jedan od organizatora ovog događanja na kojem je sudjelovalo oko 20 zvončara i velik broj zaljubljenika u maškarane užanci, koji su se uz muziku zabavljali do kasnih noćnih sati.

Istog dana međusobni prijateljski susret odradili su i Brežanski zvončari zajedno s prijateljima z Frančić. Kako protekao zvončarski četvtak u Franičićima i Principima, provjerite u nastavku teksta.

Fotogalerija – Zvončarska prova, Principi – link

Fotogalerija – Pohod Brežanskeh zvončari Frančićen – link

I. M. / PodUčkun.net
Foto: David K. / Foto Luigi

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net