FOTO, VIDEO: Posljedice nevremena: odneseni krovovi, porušeno drveće, ozlijeđena djeca @ Liburnija, Rijeka

steta_orkanska_bura_opatija_2013

Zgrada ‘stare škole’ ni sutra neće biti u funkciji, a nedostupni će ostati i dijelovi obalnog šetališta te park Angiolina dok se ne očisti napadalo drveće i ne omogući siguran prolaz za građane. Čak tri foto-galerije i video prilog jučerašnjeg nevremena te posljedica istog pogledajte u nastavku teksta.

Opatija/Rijeka – Posljedice dramatičnog nevremena koje je zahvatilo riječko i liburnijsko područje u noći s nedjelje na ponedjeljak i nastavilo se tijekom čitavog jučerašnjeg dana još se uvijek zbrajaju, no već je sada jasno da su one goleme, te uključuju odnesene i uništene krovove među kojima je i kupola ”njemačke crkve” u Opatiji, potoljene barke, razrušene rive, te niz počupanih stabala koja su zaustavila i normalno odvijanje prometa.

steta_orkanska_bura_opatija_2013_1

Srećom, drvo koje se srušilo na tri djevojčice ispred opatijske osnovne škole, nije im prozročilo veće ozlijede, i kako doznajemo, osim velikog šoka, zaradile su tek ogrebotine te su nakon opsežnih pretraga u bolnici curice puštene kućama.

OŠ ”Rikarda Katalinića Jeretova” u Opatiji, odnosno njen dio za učenike do 3. razreda, takozvana ”mala škola” u Voloskom neće raditi ni tijekom današnjeg dana, a nedostupni će ostati i dijelovi obalnog šetališta te park Angiolina dok se ne očisti napadalo drveće i ne omogući siguran prolaz za građane.

Na sjednici Stožera za zaštitu i spašavanje Grada Opatiji doneseni su i prioriteti rada tijekom današnjeg dana: prvo se moraju očistiti i osposobiti sve prometnice, a potom otkloniti opasnost oko škola. Intervenirat će se i i u okućnicama koje nisu u vlasništvu Grada Opatije, a iz njih prijeti potencijalna opasnost za drugu imovinu, nakon čega će se osposobiti prohodnost obalnog puta, te vratiti park Angiolina u funkciju.

steta_orkanska_bura_opatija_2013_2

Vlasnicima oštećenih automobila i stanova, koji nisu osigurani, naknadu štete olakšalo bi proglašenje jučerašnjeg nevremena elementarnom nepogodom, o čemu odlučuje župan Zlatko Komadina.

– Još uvijek je rano za odluku hoće li županija proglasiti elementarnu nepogodu. Naime, treba vidjeti konačno stanje na terenu, ali tu je i pitanje nadoknade štete. Županija proglašava nepogodu, a iz državnog fonda za elementarne nepogode trebaju se isplatiti štete. Pošto se to ne događa prema jačim županijama, Primorsko-goranska županija to procjenjuje od slučaja do slučaja u suradnji s jedinicama lokalne samouprave, zaključio je Komadina.

Orkanska bura u Opatiji (Foto: David K. / Foto Luigi)
[nggallery id=1103]

Orkanska bura u Opatiji (snimili čitatelji)
[nggallery id=1102]

Orkanska bura u Opatiji
[nggallery id=1104]

Nikola Cvjetović / PodUčkun.net
Foto: David Kurti, PodUčkun.net
Video: David K. / Foto Luigi, PodUčkun.net