[FOTO/VIDEO] Potpisan sporazum o suradnji Savjeta mladih Opatije, Rijeke i Križevaca

– Svi mladi u našoj zemlji imaju iste problema na početku svoga samostalnog života, a to su stanovanje i zaposlenje s odgovarajućom plaćom. Ovom suradnjom ćemo lakše razmjenjivati ideje i iskustva, a pojedine dobre prakse i realizirati, rekao je predsjednik Savjeta mladih Grada Opatije Niko Zeoli.

Opatija – U KTC-u Gervais danas je potpisan Sporazum o suradnji i prijateljstvu između Savjeta mladih Grada Opatije, Savjeta mladih Grada Križevaca i Savjeta mladih Grada Rijeke. Sporazum o prijateljstvu i suradnji potpisali su predsjednik Savjeta mladih Grada Križevaca Antonio Sirovec, predsjednik Savjeta mladih Grada Rijeke Biagio Mazzone i predsjednik Savjeta mladih Grada Opatije Niko Zeoli.

– Sa zadovoljstvom ističem kako je do ove suradnje s naše strane došlo na inicijativu našeg bivšeg predsjednika Savjeta mladih, a danas gradskog vijećnika Kristiana Tončića i moje zamjenice Kristine Đukić nakon Nacionalne konferencije savjeta mladih održane prošle godine u Dubrovniku. U Gradu Opatiji su mladi sugrađani uključeni u javni i politički život kroz sve dosadašnje sazive Savjeta mladih. No, neka od ključnih pitanja za boljitak mladih u Hrvatskoj pitanja su državnog nivoa, od stanogradnje do zapošljavanja. U stanogradnju se možemo uključiti više, a vezano uz radna mjesta dijelom pomoći osiguravanjem bolje lokalne gospodarske klime. Ipak, uloga država ovdje je presudna, poručio je Fernando Kirigin, gradonačelnik Grada Opatije.

– Čast nam je i zadovoljstvo surađivati s Opatijom i Rijekom, gradovima koje gledamo vrlo uzorito i koji nam u našim nastojanjima dobivanja statusa Grad za mlade mogu mnogo pomoći. Savjeti mladih su aktivni dionici svih naših projekata. Grad Križevci od 2018. nosi titulu Grad prijatelj djece, a od ove godine smo i partneri projekta Europe goes local, iskustva imamo i u projektima koji su sastavni dio Europskog zelenog plana, kazao je Mario Rajn, gradonačelnik Grada Križevaca.

– Ovaj je sporazum, prvi takav u Hrvatskoj, razmjena iskustava i primjera najbolje prakse. Ova je 2022. godina proglašena Europskom godinom mladih. Mi trebamo prestati razmišljati da su mladi naša budućnost, jer oni su naša sadašnjost i trebamo ih početi slušati sada zbog budućeg prosperiteta. U Gradu Rijeci ponosni smo na uvođenje građanskoga odgoja, inovativnog pristupa obrazovnom sustavu, koji su preuzeli brojni hrvatski gradovi, planiramo uvođenje zdravstvenog odgoja, a recentni pozitivan primjer je uvođenja higijenskih uložaka u riječke osnovne škole, koji će, vjerujem slijediti i drugi gradovi, naglasio je Marko Filipović, gradonačelnik Grada Rijeke.

– Svi mladi u našoj zemlji imaju iste problema na početku svoga samostalnog života, a to su stanovanje i zaposlenje s odgovarajućom plaćom. Ovom suradnjom ćemo lakše razmjenjivati ideje i iskustva, a pojedine dobre prakse i realizirati, rekao je predsjednik Savjeta mladih Grada Opatije Niko Zeoli.

Potpisivanjem sporazuma pokrenut će se dugoročno partnerstvo triju gradova u pitanjima od važnosti za mlade, posebice u području obrazovanja, kulture, znanosti, tehnologije, sporta, glazbe i zdravstva. Savjeti mladih formirali su zajedničku radnu skupinu koja će svake godine određivati program konkretnih aktivnosti te osiguravati temelje za njihovo provođenje. Između ostalog, radna skupina će pratiti programe Savjeta mladih drugih gradova i upućivati na mogućnost provođenja sličnih aktivnosti u Opatiji, Križevcima i Rijeci. Cilj je i suradnja triju Savjeta mladih s udrugama za mlade i institucijama na nacionalnoj i međunarodnoj razini. Članovi radne skupine su za Grad Opatiju: Kristian Tončić i Ena Knežević Tončinić, Grad Križevce: Antonio Sirovec i Marko Martinčević te Grad Rijeku: Biago Mazzone i Toma Jelušić te Valentino Klarić.

U radnom dijelu susreta prezentirani su primjeri dobre prakse. Opatijska Udruga Žmergo predstavila je projekt ŽLICA – Žmergov lokalni info centar za mlade, Savjet mladih Grada Križevaca primjer svoje hibridne sjednice i hackathon, a Grad Rijeka svoj online portal svejeok! – besplatno online psihološko savjetovalište za mlade.

Potpisan Sporazum O Suradnji Savjeta Mladih Opatije, Rijeke I Križevaca

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank
Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net