FOTO/VIDEO Premijerno izveden skeč ‘Pašta i fažol’ – Dragotu Gervaisu i sen domoljubun na spomen @ Rukavac

Večer posvećena Gervaisu u punom smislu te riječi evocirala je događaje koji su prije 62 godine prethodili smrti barda čakavske poezije.

Rukavac – Puno simbolike obavilo je premijeru skeča ‘Pašta i fažol’ održanu prošle nedjelje spred rukavačke crekve.

Naime, program pod nazivom ‘Pašta i fažol’ Dragotu Gervaisu i Domoljubu va spomen realizirali su Zbor Štorija, Dramska sekcija Udruge Domoljub 1909. i dr. sc. Vjekoslava Jurdana, a okupio je veliki broj posjetitelja koji nisu propustili priliku guštati u našoj dragoj čakavštini.

– Ove se godine bilježi 115. obljetnica Gervaisov rođenja, 100. da je morao otići iz Opatije, 90. od objavljivanja njegovih Čakavskih stihova. Udruga pak bilježi 100. godina. Pašta i fažol je bilo omiljeno Gervaisovo jelo, a skeč je premijerno izveden u Rukavcu. Dramski skeč je izvrstan, i nije objavljen do sada, osim davne 1968.u časopisu Dometi, zaslugom akademika Nedjeljka Fabrija. Izvorno je bio namijenjen za izvođenje jednoj opatijskoj dramskog družini, a u Opatiji je i davno pronađen, posredstvom Dragutina Tadijanovića. Nadalje, godine s brojkom 9 znakovite su za Gervaisa. Tijekom pisanja knjige ‘Pašta i fažol’ o hrani i književnosti uz izbor iz djela Drage Gervaisa, gdje objavljujem i taj dramolet, obratila sam se Udruzi Domoljub 1909. Iz Rukavca s prijedlogom da izvedbu taj skeč. Ispostavilo se da oni upravo ove 2019. slave svoju obljetnicu i trebao im je upravo takav tekst koji sam im ja ponudila. I tako je sve počelo, a večeras će biti izvedeno, ali bez moje knjige jer tiskara nije stigla tiskati, istaknula je Vjekoslava Jurdana.

Skeč ‘Pašta i fažol’ maestralno su izvele Danijela Lipić, Sali Slavić Stupac i Barbara Sokačić Dukić, a program je upotpunio nastup Zbora Štorija pod vodstvom maestre Marte Karoline Cader koji su se predstavili s nekoliko uglazbljenih Gervaisovih pjesama.

– Kako smo namisleli, tako je i bilo! Drago Gervais i si naši dragi Domoljubi, ken smo ovu večer posvetili, bili bi jako zadovojni. Zborski kanat, smeh, jubav, veselje, domaća beseda…, se ono čega nan sakemu rabi, naša je publika mogla večeras oćutit na jenen meste, istaknula je Marijana Kalčić, ispred organizatora.

Večer posvećena Gervaisu u punom smislu te riječi evocirala je događaje koji su prije 62 godine prethodili smrti barda čakavske poezije.

– 30.06.1957. je isto bila nedjelja. U subotu, 29.06. Drago Gervais, intendant kazališta u Rijeci, otputovao je u Ljubljanu gdje je imao dogovor poslovni uz snimanje filma po njegovu scenariju. Nakon toga sastanka u Ljubljani išao je u Sežanu gdje je bila proslava 50. obljetnice Akademskog društva Balkan kojemu je kao student pripadao u Sloveniji. Nakon proslave u subotu, navečer sve do u kasnu noć, uputio se na počinak. Dogovor je bio da sa svojim drugovima u nedjelju, 30.06. posjeti Lipice, ergelu konja… Drago je volio konje i bio izvrstan jahač. No, noću je Drago nesretno pao s balkona hotelske sobe, i hitno je prevezen u Ljubljanu u bolnicu. To je bilo 30. 06., u nedjelju. Ondje je, nakon 32 sata, preminuo, u ponedjeljak, 1.07. U 12 sati. Danas, 30.06. nedjelja je… I Pašta fažol.. Prava počast Gervaisu. Nisam toga svega bila svjesna do danas poslijepodne, istaknula je Jurdana.

U nastavku teksta provjerite kako je prošla večer posvećena Gervaisu…

Premijerno Izveden Skeč ‘Pašta I Fažol’ – Dragotu Gervaisu I Sen Domoljubun Na Spomen @ Rukavac

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank
error: Content is protected !!