FOTO/VIDEO Propusnice postale ‘tražena roba’ – Nadležni apeliraju ‘ne izlazite iz domova ako zaista ne morate’

Prema informacijama iz općine Matulji samo jučer pristiglo je 400 zahtjeva za propusnicama, iz Mošćeničke Drage pozivaju sumještane koji su bili u kontaktu s dvije zaražene osobe s područja općine da se jave dežurnom epidemiologu ili općini.

Većina građana pokazala je zavidnu razinu discipliniranosti

Matulji, Lovran, Mošćenička Draga – Donošenje odluke o ograničavanju kretanja i napuštanju mjesta prebivališta koje je na snazi od jučer donijelo je ipak nešto manji promet te dnevne migracije koje su bile i najveća opasnost za nastavak širenja virusa među građanima. Policijski punktovi na svim glavnim prilazima gradovima i općinama, provjerava se svaki vozač, a papir koji omogućuje kretanje između jedinica lokalnih samouprava postaje ‘tražena roba’. Prema informacijama iz općine Matulji samo jučer pristiglo je 400 zahtjeva za propusnicama.

– Samo danas je pristiglo oko 400 zahtjeva za izdavanje propusnica uz bezbroj telefonskih poziva zbog pitanja i pojašnjenja na koje se odgovaralo na nekoliko telefonskih linija paralelno. Danas je obrađeno oko 100 zahtjeva te su izdani odgovori ili potvrde na iste. Bilo je puno opravdanih zahtijeva, puno problema vezanih uz prebivalište ili boravište koji se ne podudaraju sa stvarnim mjestom stanovanja što u ovakvim situacijama predstavlja problem, ali i zahtjeva koji mogu sačekati kako bi ograničili kretanje i mogućnost prijenosa zaraze sveli na minimum, istaknula je Eni Šebalj, zamjenica općinskog načelnika koja je i ovim putem apelirala na svoje sumještane da ostanu u domovima.

Punktovi na ključnim prilazima

– Nastojat ćemo maksimalno sagledati sve vaše probleme i riješiti sve što je u našoj moći. Život ne može stati, ali može usporiti kako bi spriječili još ozbiljnije i strašnije posljedice. Ne želimo gledati ljude na respiratorima! Često žalimo zbog svakodnevnog stresa, strke i prebrzog načina života koji ne možemo zaustaviti, odmoriti se. Upravo sada imamo prilike stati, predahnuti jer nemamo drugog izbora, primiriti se, pročitati knjigu, pogledati film, raditi ono što već dugo želimo, a nemamo vremena… Pokušajmo iz ove loše situacije izvući nešto dobro. Zato vas još jednom pozivam da ograničite kretanje. Ne izlazite ako ne morate! Ne zahtijevate potvrde ako vam zaista nisu nužne, kako ne bi uzrokovali rast novooboljelih te potaknuli odgovorne da nam uvedu još oštrije mjere u kojima više neće biti prostora za kretanje niti za one kojima je to neophodno. Za sada se svi odlično držimo uputa, većina nas nosi maske, rukavice, ceste su prazne, neka tako i ostane kako bi se što prije sretali i rukovali na ulici! Do tada, slušamo se preko telefona, dopisujemo putem email-a i tu smo za sve vaše potrebe i pitanja, dodala je Eni Šebalj.

Prema riječima draškog načelnika i njihova uprava je bila zatrpana zahtjevima za izdavanje dozvola, a Staraj je uz poziv na strpljenje, pozvao i svoje sumještane koji su bili u kontaktu s dvije zaražene osobe s područja Mošćeničke Drage da se jave dežurnom epidemiologu ili općini.

Čim padne bura u Dragi će počet postupak dezinsekcije javnih prostora, kafića, restorana i uslužnih radnji koje su donedavno bile otvorene…

– U kućnoj samoizolaciji na području Mošćeničke drage nalazi se određeni broj osoba. Ovim putem se mole svi koji su imali bilo kakav kontakt sa zaraženima da se jave dežurnom epidemiologu ili općini. Diskrecija će se poštivati, imena se neće otkrivati. Svi koji se nalaze u samoizolaciji osjećaju se dobro i nemaju nikakve simptome što je ohrabrujuće. U nastojanju da izoliramo sve potencijalne kontakte, očekujem maksimalnu suradnju. Također, čim stane bura krećemo u postupak dezinsekcije javnih prostora, kafića, restorana i uslužnih radnji koje su donedavno bile otvorene. Općina i pošta prošle su postupak prekjučer. Ovo uključuje Konzum, gradu javne namjene, Mini market Suzi Brseč, Mini market Mošćenice, itd. Vjerujem da su vlasnici privatnih prostora suglasni. Trošak u cijelosti snosi općina. Za točan dan akcije bit ćete obaviješteni, istaknuo je Riccardo Staraj.

Korak dalje u pojednostavljivanju slanja zahtjeva otišla je općina Lovran koja je objavila on-line obrazac preko kojeg je moguće zatražiti propusnicu.

– Sukladno Odluci o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u Republici Hrvatskoj, i obvezi Stožera civilne zaštite Općine Lovran za izdavanje, ovjeravanje i potpisivanje propusnice, svi mještani Općine Lovran koji zadovoljavaju kriterij iz točke 2. stavak E. (iz vitalnih obiteljskih razloga, poput pružanja skrbi djeci ili starijim osobama ili kupnje hrane i osnovnih potrepština), a napustili bi mjesto prebivališta obvezni su, dobiti propusnicu od Stožera civilne zaštite Općine Lovran. Zadovoljavanje kriterija obvezni su dokazati. Zahtjevi se zaprimaju putem online obrasca koji se nalazi OVDJE. Kod postavljanja privitka / slika molimo smanjite rezoluciju. (2 mb max). Dobivena propusnica vrijedit će 30 dana i biti će dostavljena na e-mail korisnika. Obavezno popuniti sva polja, poručili su iz općine Lovran.

Ustrojeni Policijski Punktovi Na Prilazima U Gradove – Provjeravaju Se Svi Vozači I Putnici

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank

U OKU KAMERE Tržnice zatvorene, zbog strogih higijenskih mjera dugi redovi ispred butiga

 

error: Content is protected !!