FOTO/VIDEO Sinoćnja GIIPUJA u izvedbi Damjansa u glazbeni fokus stavila je Ivana Matetića Ronjgova

Foto: Branko Jani Kukurin / Video: Igor Modrić

Upravo u radu Damjana Grbca i njegovog kvarteta “Damjans” kroz GIIPUJA projekte pronalazimo i pratimo poveznicu s radom Ivana Matetića Ronjgova. Iza imena “GIIPUJA” stoji akronim za “Glazba Istre I Primorja U Jazz Aranžmanima”. Povezujući etno glazbu Istre i Kvarnera sa suvremenim jazzom, Damjan Grbac otisnuo se na intrigantno glazbeno putovanje, jedno od onih koje nadilazi ograničenja prostora i vremena.

Damjan Grbac

Kastav – U sklopu 29. Kastafskog kulturnog leta, sinoć je na Crekivni održan koncert projekta GIIPUJA. Damjan Grbac, autor, aranžer i vođa kvarteta, i kvartet Damjans u sastavu Tonči Grabušić (bubnjevi), Aldo Foško (klarinet i bas klarinet) i Marko First (violina i sopile), svakim novim koncertom i diskografskim izdanjem provode nas kroz jedinstveno glazbeno iskustvo, promovirajući hrvatsku autohtonu glazbu, aktualizirajući je u suvremenom kontekstu i otvarajući joj vrata u svijet popularne glazbe kako bi nastavila živjeti za nove generacije, a jučer je u fokusu bila 140. obljetnica rođenja i 60. obljetnica smrti Ivana Matetića Ronjgova, velikog hrvatskog skladatelja, melografa i glazbenog pedagoga.

Novi zvukovi, novi aranžmani, nove skladbe, nove suradnje, interesantni ambijenti, originalan i prepoznatljiv zvuk, utkani su u GIIPUJA projekt za ovu priliku i ovaj koncert, temeljen na motivima tradicionalne glazbe Istre i Primorja, s naglaskom na djela i aranžmane Ivana Matetića Ronjgova, čije je materijale potrebne za realizaciju koncerta ustupila Ustanova “Ivan Matetić Ronjgov”.

Značenje i mjesto Matetićevih ostvarenja u glazbenoj kulturi je nemjerljivo. Njegovom zaslugom narodna glazba Istre, Hrvatskog primorja i sjevernojadranskih otoka našla je svoje mjesto u tonskom sistemu umjetničke glazbe. Punih 25 godina proučavanja i istraživanja trebalo je proći dok je uspio teoretski izraditi, uokviriti i fiksirati “istarsku ljestvicu” – tonski niz od šest tonova i polutonova. Otkrio ju je slušajući starije ljude u svom selu kako pjevaju, ali nekom čudnom ljestvicom. Na temelju ovog otkrića mogao je zabilježiti narodna pjevanja svoga kraja, te skladati u tom duhu.

A upravo u radu Damjana Grbca i njegovog kvarteta “Damjans” kroz GIIPUJA projekte pronalazimo i pratimo poveznicu s radom Ivana Matetića Ronjgova. Iza imena “GIIPUJA” stoji akronim za “Glazba Istre I Primorja U Jazz Aranžmanima”. Povezujući etno glazbu Istre i Kvarnera sa suvremenim jazzom, Damjan Grbac otisnuo se na intrigantno glazbeno putovanje, jedno od onih koje nadilazi ograničenja prostora i vremena. Vješto interpretirajući glazbeno stvaralaštvo prošlosti kroz suvremene muzičke prakse, progovarajući jezikom tradicije kroz slobodu improvizacije te oživljavajući stoljetnu imaginaciju minulih generacija.

Kako bi djela i aranžmani Ivana Matetića Ronjgova u GIIPUJA izdanju ostala trajno audio i video zabilježena, pobrinula se ekipa u sastavu Igor Modrić, Robert Kalčić i G.I.S. d.o.o..

Jučerašnja GIIPUJA U Izvedbi Damjansa U Glazbeni Fokus Stavila Je Ivana Matetića Ronjgova

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank
error: Content is protected !!