[FOTO/VIDEO] Sjajnim svirkama obilježen Međunarodni dan jazza, Spartacu Črnjariću uručena plaketa HGU-a

Kako je proteklo obilježavanje Međunarodnog dana jazza i što su poručili Spartaco Črnjarić i Elvis Stanić te kako su protekle svirke provjerite u priloženim video prilozima…

Dule, Spartaco i Elvis…
Gitarist i skladatelj Spartaco Črnjarić svoj je profesionalni glazbeni angažman započeo po terasama Liburnijske rivijere. Bio je član kultne grupe Bonaca, koja je počela s ČA-valom ranih 1970-tih godina, a 2008. je dobila godišnju nagradu Grada Opatije za kulturu. Već petnaestak godina surađuje s kvarnerskim jazz glazbenicima u raznim postavama. Svirao je sa sastavima Black River Quartet, Liburnia Jazz Union, Denis Razz Quartet, Passion Play Group i TT Swingers. Redovito nastupa na Liburnia Jazz Festivalu od osnutka. Dobitnik je nagrade Fender za 2009. godinu u kategoriji jazz-rock gitara.
 Vodi sastav Spart Jazz u kojem je surađivao s jazz pjevačicom Astrid Kuljanić u formi jazz dua, a ovisno o prigodi, pridružuju im se i drugi renomirani jazz glazbenici kvarnerskog kraja, tako da projekt Spart Jazz objedinjuje koncerte u formama od dua do kvinteta.Zadnjih 5 godina vokal je Majda Marenčić

Opatija, Rijeka – Međunarodni dan jazza i ove je godine unatoč svim korona ograničenjima obilježen sadržajnim programom i sjajnim svirkama. Iako je kiša poremetila planove pa se nije sviralo na krovu studija, već u samom studiju to nje spriječilo Elvisa i njegov band da upriliče sjajnu online svirku u Opriču te predstave dio novog materijala ‘Insomnia’ koji je snimljen u opatijskoj Villi Antonio. Prema Elvisovim riječima uskoro će objaviti singl, dok će vinilno izdanje biti objavljeno krajem ljeta.

Nakon Opriča obilježavanje je nastavljeno na Zametu, tj, ispred Baptističke crkve gdje je održana svirka u sklopu koncertnog serijala ‘Jazz petkom na Zametu’, a nastupio je Dino Ivelja Quartet u sastavu (Dino Ivelja, Zvonimir Radišić, Luka Vrbanec, Leonard Berisha). Centralno obilježavanje proteklo je u znaku Profe, odnosno legendarnog gitariste Spartaca Črnjarića, kojemu je na brodu u Jadera uručena plaketa HGU-u povodom 55. obljetnice umjetničkog rada i doprinosa glazbenoj sceni. Prigodnu svečanost na Jazz boatu uveličali su Spartacovi kolege glazbenici i predstavnici Hrvatske glazbene unije – Ivan Pešut i Jadranka Čubrić.

Uz lijepe želje druženje je nastavljeno svirkom po opatijskom akvatoriju, a na palubi Jadere nastupili su Denis Razz All-stars (Denis Razumović, Robert Mikuljan, Rajko Ergić i Karlo Lovrić) te Dino Ivelja Quartet.

Svirka na Zametu

Za sve ljubitelje jazz uskoro slijedi još jedna prava glazbena poslastica. Naime, na Zvonejskim njivama koncert će održati Vedran Ružić koji će sa svojim triom predstaviti najnoviji album Forbidden Live.

Album sadrži devet autorskih kompozicija, među kojima i skladbu “Libertin”, nominiranu za nagradu Porin 2021. u kategoriji najbolje jazz izvedbe. Uz Ružića na koncertu će nastupati Hrvoje Galler na klavijaturama, Adriano Bernobić na bubnjevima te gosti ujedno i Vedranovi prvi učitelji jazz-a, legende ovoga kraja – don Spartaco i don Darko Mihelić Boćo.

Koncert organizira Općina Matulji, glazbena koncepcija cijelog koncerta u rukama je Vedrana Ružića dok je medijski support i pokroviteljstvo ove sjajne glazbene priče dala regionalna Internet televizija koja s portalima – PodUčkun.net, Bodulija.net, Torpedo.media, Tunera.info, Lanterna-magazin.net i Trend51.net koji čine jedinstvenu mrežu Novinet. Vrijeme snimanja diktiraju vremenske prilike, tako da će termin emitiranja bit će uskoro objavljen.

Obilježavanje Međunarodnog Dana Jazza I Uručivanje Plakete Hrvatske Glazbne Unije Spartacu Črnjariću

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank
error: Content is protected !!