FOTO, VIDEO: Spustom do mula obilježena 'original' Balinjerada @ Opatija


Balinjerada je nakon 28 godina održavanja prvi puta dobila novi termin – umjesto pretposljednje nedjelje Pusta, održat će se posljednje, dakle iduće, subote. No, to ne znači da je ova nedjelja prošla bez događaja…
Opatija – Stara ”ruta” Balinjerade, mjesto gdje je ona i startala prije 29 godina, jučer je ponovo bila u upotrebi, jer usprkos otkazivanju manifestacije zbog najavljenog lošeg vremena, dvadesetak ”trdeh” ljubitelja Balinjerade nije moglo propustiti tradiciju koja će uskoro napuniti trideset godina, i koja je jedan od rijetkih preostalih opatijskih pusnih događaja koji privlače veliki broj ljudi.
– Obilježavamo 29. obljetnicu Balinjerade, koja se uvijek održavala na lontonjšku nedeju, odnosno predzadnju pusnu nedjelju, pa smo odlučili tu tradiciju proslaviti i ove godine, kazao je idejni utemeljitelj Balinjerade Duško Jeličić – Dule prije nego što se u društu dvadesetak ljubitelja karića spustio do opatijskog mula.
Spust je bio ”revijalnog karaktera”, a iako je promet bio ”zatvoren” na nekoliko minuta, u ovom slučaju ipak nisu intervenirale snage zakona i reda. Nakon spusta, dio opatijskih ”balinjeraša” uputio se prema Lovranu gdje su se pridružili ”prosvjednoj povorci”, o kojoj ćete imati više prilike pročitati u izvještaju koji donosimo sutra.
Službeno izdanje Balinjerade organizirat će se iduće subote, sa startom u 12 sati.
[nggallery id=38]
Liburnija.net TV – 29. ‘original’ Balinjerada @ Opatija, 2012

Davor Žic / Liburnija.net

error: Content is protected !!