FOTO/VIDEO Stanje uma – Jed Becker’s group ft. Elvis Stanić oduševio Ljetnu, večeras se program nastavlja u Kastvu

Ne moraš ništa znat o glazbi da osjetiš blues i to je ta njegova snaga. Jer blues nije glazba, već stanje uma, poručio je Elvis…

Opatija – Mala Ljetna pozornica ugostila je nebrojene izvođače, ali rijetko koji od njih, kao što je to sinoć učinila ekipa iz Jed Becker’s groupa pojačani s jednim od najboljih hrvatskih gitarista – Elivsom Stanićem je isporučila toliku količinu sjajne energije da će se još dugo pričati o tome.

‘Band je bio onoliko dobar koliki ima feedback od publike, ako uzmemo tu izreku za mjerilo onda je ovo bila zaista fantastična noć’,  izjavio je Riccardo Staraj, jedan od umjetničkih voditelja festivala prilikom odjave programa te najbolje sažeo jučerašnju večer koja je prema epidemiološkim standardima bila rasprodana.

A večer je zaista bila fantastična. Koncertnu priču otvorila je Opatijka Matea Majerle koja je nastupila uz gitarsku pratnju Maria Šimunovića. Zanimljiv repertoar na kojem su dominirale Etta James i Aretha Franklin uz odličnu podršku iz publike bili su sjajna uvertira za veliku blues eksploziju.

— Meni je bilo izvanredno i stvarno sam počašćena. Nemam riječi koliko mi je bilo lijepo i jako sam zahvalna što su me pozvali na festival, poručila je Matea nakon jučerašnjeg nastupa te dodala da je guštala i u sjajnom koncertu Beckersa.

Emir Grozdanić, Tonči Grabušić i Damjan Grbac uz Stanićevu podršku od prvog do posljednjeg takta držali su iznimnu interpretacijsku razinu kakve se ne bi postidjeli i svjetski razvikani cover bandovi, a osim direktnog referiranja na blues velikane poput Stevie Ray Vaughana, Erica Claptona, Rory Gallaghera, Jeffa Becka predstavili su i dvije pjesme – ‘I’m floating’ i ‘Dance and don’t loose you chance’ – s nedavno objavljenog studijskog albuma  “The Lonely Tiger”.

– Zahvalio bi organizaciji što nas je pozvala da sudjelujemo u ovom spektaklu i drago mi je da smo dio ove atmosfere. Elvis je jedno pojačanje, koje je donijelo osvježenje u cijeli band. Bio bi sretni da se ovo događa češće i vjerojatno bi bolje zvučali, ali trenutno je izvanredno stanje, istaknuo je Emir Grozdanić po završetku koncerta, dok je Elvis posebno naglasio da je ‘bilo sjajnih trenutaka’.

– Meni je ovo bazična svirka jer je meni blues bazična glazba, s kojim sam počeo i naučio svirati gitaru i svirao ju niz godina. S ovim bandom se uvijek vratim doma, tj. meni je ovo zaista pravi povratak korijenima. Ovu muziku osjećam i događa se spontano. Iako brojni ljudi misle da je džez prvi izbor za improvizacije to nije točno, tamo je puno više dogovorenih stvari nego u bluesu. Ovdje imaš tri akorda i s njima radiš što god hoćeš. Ne moraš ništa znat o glazbi da osjetiš blues i to je ta njegova snaga. Jer blues nije glazba, već stanje uma, poručio je Elvis.

Večerašnjim programom u Kastvu festival ulazi u samu završnicu. Kastavske koncerte na Crekvini otvorit će nastup jedne od najboljih blues jazz pjevačica mlađe generacije, Valerija Nikolovska i band Blues company, nakon čega slijedi nastup banda Bogart, kultnog glazbenika Branka Bogunovića Pifa koji je snimio preko 340 albuma i bio član Animatora, Plave trave zaborava te Drugog načina. Posljednji dan festivala, 1. kolovoza, rezerviran je za još jednu legendu, Dadu Topića koji će nastupiti u kombinaciji s Lelom & Joeom Kaplowitzem uz Kazališni band KKV te sjajan sastav Black Coffee. S obzirom na preporuke koncerti u Kastvu moći će se pratiti putem video streama na trgu Matka Laginje, pa će tako sjajne izvedbe moći poslušati i pogledati širi auditorij.

Jed Becker’s Group Ft. Elvis Stanić Oduševio Ljetnu, Večeras Se Program Nastavlja U Kastvu

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank

 

 

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net