FOTO/VIDEO Subotnji program donio je vrhunac ovogodišnjeg Festivala “Liburnicon” uz Sweet Angel Cosplay i Tada Williamsa

Danas sve posjetitelje očekuje sve bogatiji program koji je prvenstveno posvećen djeci, no u svim aktivnostima mogu sudjelovati (i u njima uživati) i odrasli. Kako je proteklo jučerašnje druženje na Liburniconu provjerite u priloženom video isječku i velikoj fotogaleriji…

Sweet Angel

Opatija – Nakon izvrsnog petka koji je posjećenošću i sjajnom atmosferom nadmašio očekivanja organizatora, a kvalitetom i raznovrsnošću programa iznenadio brojne posjetitelje, svoj vrhunac ovogodišnji je Festival “Liburnicon” doživio je u subotu. Bogati program, koji je u samo jednom danu uvrstio preko 40 točaka, među kojima su se isticala zanimljiva predavanja i prezentacije, izazovni kvizovi i zabavne igre, započeo je već rano popodne turnirima u društvenim igrama i radionicama pisanja romana.

Kao središnji dan festivala, subota je očekivano sadržavala izlaganja oba počasna gosta ovogodišnjeg Liburnicona. Tako je svoj rad pred oduševljenom publikom predstavila talijanska umjetnica poznata kao Sweet Angel Cosplay, koja je brojne zainteresirane slušatelje uputila u tajne cosplaya – novog oblika umjetnosti izrade kostima prema nekim od omiljenih likova iz fantastičnih romana, filmova ili stripova, te glume tog lika na samim festivalima.

Veliki interes publike…

Kroz iscrpno izlaganje puno konkretnih primjera i vlastitih iskustava, mlada je umjetnica objasnila kako izabrati fantastičnog lika kojeg želimo prikazati, kako proučiti povijest i karakter samog lika, ali i kako izraditi savršen kostim – koje materijale koristiti, na što obratiti pažnju prilikom njihova spajanja, te kako prikladno nositi leće i perike.

Još je veći interes mnogobrojna publika izrazila prema predavanju drugog počasnog gosta, američkog pisca Tada Williamsa, čije su knjige izdane u preko 17 milijuna primjeraka, te koji je dobro poznat hrvatskoj čitalačkoj javnosti budući da su gotovo sve prevedene i objavljena na hrvatskom jeziku.

Ivica Puljak

Kroz panel koji je moderirala naša poznata književnica i prevoditeljica Milena Benini, Williams je objasnio što ga je potaklo da se počne baviti pisanjem, kako je izgledao proces objave njegova prvog romana, te kako se priprema za pisanje novih djela. Iako je, neplanirano, potpisivanje knjiga održano već u petak, brojni su čitatelji i obožavatelji nahrlili i danas, u još većem broju, iskoristivši tako priliku da dobiju posvetu na neke od svojih omiljenih knjiga, ali i da uz vanjski šanka popiju pivo sa svojim omiljenim književnikom. Williams je pak istaknuo kako, iako već dugo pohodi slične festivale u SAD-u i svijetu, odavno nije bio gost na tako opuštenom, zabavnom i toplom festivalu kao što je Liburnicon.

Ozbiljni dio festivala nastavio se s izvrsnim znanstvenim predavanjima: fizičar Ivica Puljak i liječnik Zdeslav Benzon, obojica poznati popularizatori znanosti i kritičkog mišljenja, održali su predavanje “Priče iz budućnosti” koje je, unatoč dosta nezahvalnom terminu nedaleko nakon samog početka programa, bilo izvrsno posjećeno. Puljak i Benzon smatraju kako živimo u najboljem dobu otkako postoji čovječanstvo, te smatraju da je nagli razvoj znanosti i tehnologije za to zaslužan. Otklonili smo brojne zarazne bolesti od kojih su nekad umirali milijuni, značajno smo produljili (kvalitetan) ljudski životni vijek, te smo smanjili neishranjenost i nesigurnost koje su karakterizirale ranije stoljeća našeg razvoja.

U nešto kasnijem terminu još je jedan fizičar, Davor Horvatić, inače dugogodišnji gost i prijatelj festivala, održao izlaganje o misteriji velikog praska, osvrnuvši se na prednosti ili i mane ove (dominantne) teorije nastanka svemira, te prikazavši kako se danas ta teorija razvija kako bi što bolje uklopila i objasnila nova astronomska promatranja. Naravno, uz znanstvena održana su i brojna književna predavanja, a među predavačima se ističu Srebrenka Peregrin, koja je govorila o hrvatskom narodnim horror pričama, te autori okupljeni u oko izdavačke kuće Hangar 7, koji su predstavili najnovija izdanja domaće fantastične književnosti.

Izvrsnu su atmosferu upotpunili brojni sudionici cosplay natjecanja, pokazavši ne samo veliku vještinu u izradi kostima nego i nevjerojatnu sposobnost da izvrsnom glumom ‘ožive’ fantastične likove u koje su se maskirali. Večernji je zabavni program vrhunac doživio uz koncert benda The Winch, a završio je već tradicionalnom igrom “Barbarian”.

Najmlađi posjetitelj Liburnicona – Fran u naručju mame…

Liburnicon, međutim, još nije završio. U nedjelju nas očekuje sve bogatiji program koji je prvenstveno posvećen djeci, no u svim aktivnostima mogu sudjelovati (i u njima uživati) i odrasli. Tako ćemo moći zaigrati poznatu igru “Star Trek boćanje”, koja Liburnicon prati još od 2007. godine, sudjelovati u brojnim kvizovima i radionicama, te pogledati predstavu “Ključarica” u izvedbi Teatra Oz. Djeca (ali i svi ostali) će, uz to, imati priliku naučiti kako spoznajemo svijet kroz predavanje izvanrednog profesora Davora Horvatića sa Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu, namijenjeno svima starijim od 6 godina. Bitno je napomenuti i da je ulazak na festival besplatan za svu djecu mlađu od 12 godina.

Organizatori iz Udruge “Kulturi front” izrazili su oduševljenje posjećenošću ovogodišnjeg festivala, te istaknuli kako već kreću planovi i razmišljanja o sljedećoj godini, kada nas očekuje jubilarni 15. Liburnicon.

Subotnji Program Donio Je Vrhunac Ovogodišnjeg Festivala “Liburnicon” Uz Sweet Angel Cosplay I Tada Williamsa

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank
error: Content is protected !!