[FOTO/VIDEO] Svečanim koncertom na Crekvini Spinčićeva muzika obilježila stotu obljetnicu

Foto/video: Damir Škomrlj

Obilježavanje ove velike obljetnice započelo je izložbom pod nazivom ‘100 let sopnjadi i življenja’ u Guitar caffeu, a dan prije svečanog koncerta ispred Glazbenog doma “Dr. Vojko Vlah” u Spinčićima održana i svečanost otkrivanja spomen ploče.

Kastav – Članovi Puhačkog orkestra Glazbenog društva “Spinčići” svečanom skupštinom i koncertom proslavili su stotu obljetnicu. Tim povodom, publici na Crekvini predstavili su se u iznimnoj formi kako i doliči jednom iskusnom stogodišnjaku. Večer je otvorena pjesmom Doživjeti stotu legendarnog Bijelog dugmeta, nakon čega se na binu popeo Joso Krmpotić i uveo publiku u ovu zaista posebnu večer. koja je osim glazbom obilovala i brojim povijesnim podacima koji se tiču društva.

Uz aktivne članove na pozornici su im se pridružili i gosti, odnosno Tajana Dukić na klavijaturi te muška klapa Kastav. Obilježavanje ove velike obljetnice započelo je izložbom pod nazivom ‘100 let sopnjadi i življenja’ u Guitar caffeu, a dan prije svečanog koncerta ispred Glazbenog doma “Dr. Vojko Vlah” u Spinčićima održana i svečanost otkrivanja spomen ploče.

Naš David preuzeo je plaketu koju su članovi Društva portalu Podučkun,net…

Prije koncrta na svečanoj skupštini članovima su dodijeljena priznanja Glazbenog društva Spinčići i Hrvatskog sabora kulture, kojeg je predstavljala Vedrana Spadoni Štefanić. Priznanja su dodjeljena Branku Rubeši i Lauru Sproharu za 62. odnosno 65. godina aktivnog članstva, dok su počasnim članovima proglašeni Tomislav Lesica, Mladen Jurdana, Željko Rolih i Dean Jurčić.

– 100 let Spinčićeve muziki zapisano je od danas i na spomen ploče na Kovačevoj kuće pul Spinčić va koj’ je se i počelo 1921. leta. Vaveki se zmislin barbi Lucota, muzikanta od 1929. – 1990., ki je gledajuć su tu mladost ka prihaja suzneh očij znal reć – “Ma ova naša Muzika ne more nikad propast!”, istaknuo je Dean Jurčić, zamjenik gradonačelnika Kastva.

Sretan rojendan…

Podsjetimo, sadašnje društvo počelo je s radom u srpnju 1921. godine pod nazivom ˝Graničar˝, a samo ime govori o pasivnom otporu prema situaciji u kojoj se je Kastavština zatekla, a to je cijepanje na dvije države koju je razdvajao kunfin. Osnivači muzike bili su Vjekoslav Spinčić, Stjepan Spinčić, Nikola Drnjević te Josip Lipić, a prvi sastanci održali su se u Spinčićima.

Puhački orkestar Glazbenog društva “Spinčići” amaterski je orkestar i spada u red najaktivnijih i najatraktivnijih orkestara takve vrste, ne samo u Primorsko-goranskoj županiji, već i u Hrvatskoj. Redovito nastupaju na svim značajnijim manifestacijama diljem Hrvatske, a u više navrata gostovali su na velikim festivalima i glazbenim manifestacijama u inozemstvu. Orkestar vodi dirigent Darko Čargonja, ravnatelj Ustanove Ivan Matetić Ronjgov.

Svečanim Koncertom Na Crekvini Spinčićeva Muzika Obilježila Stotu Obljetnicu

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank