FOTO/VIDEO Svečanom sjednicom Gradskog vijeća obilježen Dan grada Kastva

Nagradu za životno djelo dobila je Cvjetana Miletić, godišnje nagrade Božica Zupičić i Eugen Tončinić, a počasnom građankom Grada Kastva proglašena je Suzana Antič. Priznanje Grada Kastva dodijeljeno je Osnovnoj školi Milan Brozović Kastav povodom 250. obljetnice školstva u Kastvu, a javno priznanje Grada Kastva posmrtno je dodijeljeno Dragoljubu Cvjetkoviću.

Zemir Delić, Cvjetana Miletić i Matej Mostarac

Kastav – Svečanom sjednicom Gradskog vijeća obilježen je večeras Dan Grada Kastva. Zbog još uvijek „tinjajuće“ epidemije, ove se godine sjednica održala u posebnim uvjetima, ali u skladu s povijeću „grada na brege“: na otvorenom, pod Ložom, mjestu koje je kroz povijest bilo ključno za sva važna zbivanja.

Nedavno iskustvo s koronavirusom bilo je prisutno i u govorima gotovo svih gostiju i domaćina.

– Mi koji u ovom gradu donosimo odluke volimo vjerovati da radimo časno, u najboljem interesu najvećeg broja naših građana. Nedavna događanja oko koronavirusa pokazala su koliko krhki mogu biti i najpomnije osmišljeni planovi. No, ljudski je planirati i raditi na tome da se planovi ispune, kazao je predsjednik Gradskog vijeća Zemir Delić.

Gradonačelnik Matej Mostarac zahvalio je građanima, ali i lokalnom Stožeru Civilne zaštite na reakcijama tijekom najveće krize koronavirusa.

Glazbeno društvo Spinčići

– Kastavci su pandemiju odradili u zajedništvu, kako su to činili i u svim teškim situacijama svoje povijesti. Ponosan sam na svakog građanina, na naše najmlađe koji su preko noći ostali bez vrtića; na naše školarce koji su se digitalizirali, na studente, na radnika i na naše umirovljenike. Ako uspijemo zajedno umanjiti materijalne potrebe i vratimo se onom socijalno društvenom zadovoljstvu koje nas je veselilo u tim trenutcima onda i iz ove krize izlazimo kao pobjednici. Ponosan sam na naš Stožer civilne zaštite, na čelu s načelnikom Deanom Jurčićem, koji je uz pomoć dobrovoljnih vatrogasaca i djelatnika Gradske uprave koordinirao i provodio mjere. Ono na što sada valja staviti fokus su radna mjesta i oporavak ekonomije. Mnogi su ostali bez posla ili sa znatno nižim primanjima i Grad Kastav je među prvima izašao s nizom mjera pomoći koje dorađujemo i prilagođavamo situaciji. Imamo sreću, što je, zahvaljujući dobrom upravljanju, naš proračun stabilan i rebalansom, kojeg smo također usvojili među prvima, samo smo odgodili neke investicije kao posljedicu usmjeravanja tih sredstava na druge stavke kojima smo pomogli građanima i poduzetnicima. U mjesecima pred nama analizirat ćemo situaciju i sukladno tome donositi daljnje odluke, no izuzetno sam sretan što i u ovakvoj situaciji nastavljamo s onime što puni srca i dušu Kastavaca, a to su kultura i manifestacije. Za koji dan kreće 29. Kastafsko kulturno leto, imat ćemo i Jerry Ricks blues festival, a male pripreme vec kreću i za  – Belu nedeju. Jedno od najvećih događanja u našoj županiji, kazao je Mostarac.

Dodao je i kako su tijekom ove krize naučene i neke pozitivne lekcije.

– Vidjeli smo da se ipak na kraju moramo osloniti jedni na druge, na obitelj na susjede… jer prvo je Europa zatvorila granice i pustila da se same države brinu, a nakon toga nas je i država zbog sigurnosti zatvorila u lokalne granice. Dokaz je to da se moramo vratiti prvotnim razmišljanjima, osloniti na svoje resurse, decentralizirati… Da je lokalna priča najvažnija i mora se omogućiti gradovima da osiguraju građanima sve ono što je potrebno za ugodan život. Gradovi moraju biti nositelji razvoja, poručio je kastavski gradonačelnik.

Istaknuo je i kako su četiri zacrtana kapitalna projekta u provedbi ili pred samom realizacijom. To su obnova javne rasvjete u cijelom gradu, prva faza izgradnje novog groblja, prometnica prema Viškovu, i Sportsko-rekreacijski centar u sportskoj zoni.

– Oni što veseli su i privatne investicije. To je novi trgovački centar u Resetarima, dvije radne hale u našoj RZ Žegoti se grade i još dvije su pred dozvolom. Ovdje govorimo o preko 200 novih radnih mjesta u našem gradu. Krenuli smo u 2020. s velikim ambicijama. Godina lijepog broja pretvorila se u jednu od težih. No, unatoč svemu, pamtit ćemo je kao godinu u kojoj obilježavamo 620 obljetnicu Statuta Grada Kastva, 250 godina organiziranog školstva, te 140 obljetnicu rođenja i 60 smrti oca Istarske ljestvice, Ivana Matetića Ronjgova, zaključio je Mostarac.

Čestitku Gradu Kastvu za njegov dan uputio je i župan Zlatko Komadina.

– Grad Kastav je biser naše povijesti, izvorište hrvatske misli u vremenima kada smo bili pod Italijom. Nekad je bio, da tako kažemo, „glavni grad Istre“, iako se danas nalazi u drugoj izbornoj jedinici, što je apsurdna situacija, rekao je Komadina.

Uime brojnih (grado)načelnika ili njihovih zamjenika iz čitave Primorsko-goranske županije, načelnica Omišlja Mirela Ahmetović poručila je kako Kastav godinama slovi za jedan od najuspješnijih i najpropulzivnijih gradova u Republici Hrvatskoj.

Večeras su laureatima uručene i gradske nagrade. Nagradu Grada Kastva za životno djelo dobila je Cvjetana Miletić za doprinos u očuvanju kulturnog i nacionalnog identiteta čakavskog govornog područja. Objavljivanjem rječnika Slovnik kastafskega govora, dala je osobit doprinos popularizaciji, vrednovanju i očuvanju kastavskog govora.

Priznanje Grada Kastva dodijeljeno je Osnovnoj školi Milan Brozović Kastav povodom 250. obljetnice školstva u Kastvu, te nemjerljiv doprinos odgoju učenika i brojne uspjehe koje škola postiže.

Muška klapa Kastav

Nagrade Grada Kastva za 2020. godinu dobili će Božica Zupičić predsjednica Art udruge „Grad kulture“, za dugogodišnji rad i veliki doprinos u kulturi te promociji Grada Kastva te Eugen Tončinić, trener Košarkaškog kluba Kastav, za dugogodišnji rad i postignute uspjehe u sportu.

Počasnom građankom Grada Kastva proglašena je Suzana Antič, predsjednica Aktiva ljubljanskih ravnatelja dječjih vrtića za dugogodišnju suradnju i doprinos u promicanju ugleda Grada Kastva izvan državnih granica.

Javno priznanje Grada Kastva posmrtno je dodijeljeno Dragoljubu Cvjetkoviću, dugogodišnjem profesoru tjelesnog odgoja u kastavskoj školi, za rad i osobni doprinos razvoju i popularizaciji školskog sporta.

Uime laureata, na nagradama se zahvalila Cvjetana Miletić, a više pogledajte u video-prilogu.

Svečanom Sjednicom Gradskog Vijeća Obilježen Dan Grada Kastva

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank
error: Content is protected !!