FOTO, VIDEO: Tradicionalnom komemoracijom Lipa pamti odana počast žrtvama krvavog zločina @ Matulji

lipa_pamti_2015

Uz predstavnike Općine Matulji predvođene načelnikom Marijom Ćikovićem i Primorsko-goranske županije na čelu sa županom Zlatkom Komadinom, te delegacije iz istarskih, slovenskih i talijanskih mjesta te općina i gradova iz čitave županije, na komemoraciji su sudjelovale i brojne udruge antifašista. Video isječak objavljujemo uskoro, a veliku fotogaleriju pogledajte na ovom linku……

lipa_pamti_2015_4

Lipa – Tradicionalnom komemoracijom ”Lipa pamti” jučer je u Lipi odana počast žrtvama strašnog zločina koji su nacisti potpomognuti lokalnim fašističkim snagama počinili u ovom mjestu matuljskog zaleđa 30. travnja 1944. godine. Tijekom pokolja koji je trajao satima ubijeno je barem 280 mještana, a srušeno je čitavo selo koje je jedno od tri ”mjesta-stradalnika” Drugog svjetskog rata u Europi, uz francuski Oradour Sur Glane i češke Lidice.

– Ovogodišnja komemoracija održava se u novom ruhu Lipe. Uredili smo staru školu, zajedničkim je snagama opremili i u nju udahnuli sjećanje na ove događaje. Naša županija, uz Istru, rijetko je mjesto u kojem se ne sramimo i znamo o čemu govorimo. Ovaj kraj ne bi bio u Republici Hrvatskoj da nije bilo antifašističke borbe i naših partizana, i da nije vrhovni zapovjednik Josip Brzo Tito izdao zapovijed da se probije na Soču. To su bili dani, kada je trebalo mudrosti, snage i hrabrosti, ali jednako tako trebalo je u Domovinskom ratu imati mudrosti, snage i hrabrosti očuvati ono što je stvoreno u Drugom svjetskom ratu. S ponosom sam gledao danas da su vijence polagali predsjednici udruga antifašista i predsjednici udruga proizašli iz Domovinskog rata, kazao je župan Zlatko Komadina.

lipa_pamti_2015_1

Uz predstavnike Općine Matulji predvođene načelnikom Marijom Ćikovićem i Primorsko-goranske županije na čelu sa županom Zlatkom Komadinom, te delegacije iz istarskih, slovenskih i talijanskih mjesta te općina i gradova iz čitave županije, na komemoraciji su sudjelovale i brojne udruge antifašista.

– Moram poručiti svima, a naročito mladima, da vide strahote koje je radio nacifašizam u ovim krajevima, i ne samo ovdje, nego na čitavom našem području. Trebamo obilježavati takve događaje, trebamo se uvijek podsjećati na to i založiti se da se takvo nešto nikada više ne ponovi, kazao je Dinko Tamarut, predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Primorsko-goranske županije.

Po završetku komemoracije, posjetitelji su imali prilike razgledati i novootvoreni Memorijalni centar ”Lipa pamti” vrijedan 5,6 milijuna kuna.

lipa_pamti_2015_2

– Svake godine obilježavamo ovaj dan stradanja, ubijanja i gotovo potpunog uništenja naše Lipe. To činimo kako bismo našim glasovima koji se dižu iz ovog pepela podsjetili kako je mračna i izopačena sudbina čovječanstva kada prestanemo jedni ljudima biti ljudi. Naša je poruka važna jer želimo ukazati Hrvatskoj i Europi da se ovdje dogodio zločin i razaranje za koje, ma koliko vremena prošlo, nema zaborava i oprosta, jer previše je žrtava koje bi to mogle dozvoliti. Kada gradimo vizije budućnosti, moramo biti svjesni prošlih iskustava, no Lipa ipak nije nestala u krvi i pepelu, nego živi i dalje se obnavlja, kazao je načelnik Matulja Mario Ćiković, zahvalivši županiji i Ministarstvu kulture na pomoći u izgradnji memorijalnog centra. Dodao je kako je zadovoljstvo stajati pred takvim zdanjem koje će ”glas o ovim događajima prenositi i kada nas više ne bude”.

Nakon Lipe, komemoracije će 3. svibnja biti održane u ostalim selima gornjeg matuljskog kraja – Munama, Žejanama i Pasjaku.

Video isječak pogledajte u nastavku, a veliku fotogaleriju na ovom linku……

Davor Žic / PodUčkun.net
Foto: David K. / Foto Luigi
Video: Zoran Ventin / Art film

error: Content is protected !!