FOTO/VIDEO U akciji ‘Zasadi drvo, ne budi panj’ posađeno osam hrastova @ Opatija

Akcija je pokrenuta kako bi se osvijestila važnost zaštite zelenila, posebice u Opatiji koja svoj šarm i – korporativnim žargonom – vrijednost uvelike duguje zelenilu i krajobraznoj arhitekturi.

Opatija – Proteklog vikenda održana je akcija „Zasadi drvo, ne budi panj“, s ciljem sadnje stabala i ozelenjivanja čim većeg broja životnih sredina diljem Hrvatske. Akcija koju je inicirala Neva Slani započela je u subotu sadnjom stabala na Tomaševcu, Punta Kolovi i u Voloskom, a nastavljena je jučer u Ičićima.

– Građanska akcija sadnje u Opatiji još nije završena, ali je već sada ima vidljivih rezultata – osam posađenih hrastova, od čega po jedan na Črnikovici, Tošini i Tomaševcu, tri na Punta Kolovi bliže centru te dva kod pseće plaže, takozvane “fonjare“. Akcija je pokrenuta kako bi se osvijestila važnost zaštite zelenila, posebice u Opatiji koja svoj šarm i – korporativnim žargonom – vrijednost uvelike duguje zelenilu i krajobraznoj arhitekturi. Nažalost, zelenilo iz Opatije nestaje brže nego što mi možemo saditi. Svejedno se nadamo da će se ovime potaknuti promjena trenda i odluka koje to omogućavaju. Također se nadamo da će se za budućnost očuvati sve gradske zelene parcele. Kroz vikend mukotrpnog krampanja i ne baš lake sadnje za nas amatere visokih hrastova medunaca – naime, trebalo im je kopati rupe metar široke i metar duboke na kosinama i tvrdim tlima – uvidjeli smo koliko je težak i dragocjen rad profesionalaca, a nažalost često obezvrijeđen. Opatijska tvrtka Parkovi daje hortikulturni pečat gradu već desetljećima, a opatijska škola vrtlarstva i njeni majstori bili su nadaleko cijenjeni. Od srca im želimo jednako sjajnu budućnost, te veću podršku i ulaganja u kadar. Zahvaljujemo svim vrtlaricama i vrtlarima Parkova na savjetima i pomoći, a posebice inženjerki Hermini Brajković. Volonteri su napravili zaista sjajan posao, i velikima i malim svaka čast i najljepše hvala. Učinili su lijepu, veliku gestu za Opatiju i svih nas! No, ovo je samo “prolazno vrijeme”, s obzirom da nam ostaju još dva hrasta i nekoliko lijepih doniranih stabala za sadnju sljedeći vikend. Još bitnije, hrastove treba obilno zalijevati još godinu dana kako bi uspjeli. Sigurna sam da će i tu građani rado pomoći Parkovima i Gradu, koliko je u njihovoj moći, rezimirala je po završetku sadnje Neva Slani, inicijatorica ove sjajne akcije.

Posadi Drvo, Ne Budi Panj – Građanska Akcija Sadnje U Opatiji

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank
error: Content is protected !!