FOTO/VIDEO U Lignju održana večer posvećena književnosti i istarskom kantu

Što smo sve zabilježili u Lignju provjerite u priloženom video isječku i velikoj fotogaleriji u nastavku…

Liganj – Udruga Ognjišće povodom obilježavanja Dana žena pripremila je zanimljivu društvenu večer uz sopile, meh i književnost.

U zanimljivom programu nastupile su članice udruge Ognjišće i Tinta 901, Anita Rončević (sopile), Noel Šuran iz Lindara na mehu dok je za prozno poetski dio bila zadužena književnica Diana Rosandić Živković.

Prisutni posjetitelji imali su prilike saznati brojne detalje vezane uz istarske tradicionalne instrumente.

Kako je prilikom demonstracije sviranja dvojnica istaknuo Noel Šuran, nekad je taj instrument svirao veliki broj ljudi s obzirom na to da je bilo jako puno pastira. Tako je po jednom starom popisu na području Istre bilo 168 tisuća grla ovaca, a danas ih nema niti deset tisuća, što znači da je i broj pastira znatno manji, a samim time i manje svirača.

Također, demonstrirao je glazbeni prijevod, tj. prevođenje melodije iz jednog glazbenog jezika u drugi. Za ovu priliku poslužila mu je pjesma ‘Na planincah sončece sije’ da demonstrira kako Ćići bugare.

– Sopile koje su nekada bile najrjeđi instrument danas su najčešći. Ja volim svirati ove instrumente i ne sviram ih radi drugih nego radi sebe, istaknuo je Noel Šuran.

U Lignju Održana Večer Posvećena Književnosti I Istarskom Kantu

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank
error: Content is protected !!