FOTO/VIDEO Uspješno nastavljena tradicija započeta 1905.godine, vrhunac fešte donio nastup banda Barcelona Balkan Gipsy Orchestra

Kako je proteklo druženje u Bujama uz bandove Barcelona Balkan Gipsy Orchestra i Febra provjerite u priloženoj galeriji i video prilogu…

Buje – ”Mazimo tradiciju“ bio je slogan 114. Dani grožđa na kojima je tradicija imala važnu ulogu. No, bilo je i mnogo prostora za novosti, koje iz godine u godinu oduševljavaju posjetitelje jedne od najstarijih manifestacija u Istri.

Događaj koji je jučer završio, još jednom je brojnoj publici pružio bogat i raznovrstan program. Najviše su profitirali ljubitelji sporta, zbog cijelog niza raznih natjecanja, koji je uključivalo više od 1.000 sudionika. Igrala se tradicionalna nogometna utakmica veterana Umag-Buje, malonogometni turnir „Mario Bazjak, prvenstvena utakmica 1V. HNL NK Buje – NK Borac Bakar, zatim razni teniski turniri, rukomet, odbojka, boće itd. Ujedno, nedaleko od Buja su se natjecali u ribolovu, zatim u gađanju glinenih golubova, a zanimljive su bile i ovogodišnje novine u natjecanjima, koje su uključivale utrku dronova i 1.turnir odbojke na asfaltu, a za one koji su željeli manje fizički aktivna natjecanja, tu je bio turnir u briškuli i trešeti, te onaj u šahu. Osim sportskih natjecanja, na trgu J.B.Tita održana je prezentacija karatea.

Febra

U manifestaciju bili su uključeni i mališani, tj. polaznici trećih i četvrtih razreda osnovnih škola, koji su u sklopu Dječjem ex-Temporea izrađivali radove na temu reciklaže, budući da je to vrlo aktualna tema u Bujama. Njima su se pridružile i vrtićke grupe koje su također dale svoj „umjetnički doprinos“.

Grožđa nije falilo, kao što nije falilo ni enogastronomije koja je bila sve prisutna, tijekom sva tri dana manifestacije. Uz klasičnu ponudu na štandovima i ugostiteljskim objektima, ukusno je bilo i na Trgu Slobode, uz neizostavni gljivarski kotlić, te razne zakuske, u sklopu vinske šetnje koja je uključivala obilazak šest malih tradicionalnih vinskih podruma i jedne veće modernije vinarije. Cijelim putem ih pratila limena glazba. Pjevalo se, plesalo, te uživalo u bujskim vinima, među kojima je bila i poznata mistela, oko koje postoji cijela priča vezana uz njen nastanak.

Bujska vina su bila prisutna i u sklopu Wine pointa na kojemu se degustiralo, družilo, zabavljalo, pa čak i plesalo. Plesalo se i uz Wild Country Dancerse koji su prikazali čari country muzike i plesa. Osim ugostiteljskih štandova, bilo je i onih u sklopu gospodarskog sajma i sajma antikviteta.

Kultura je također našla svoj prostor na Danima grožđa, i to uz izložbu Lare Žilbert, koja se održala u kuli Sv.Martina. Ujedno, Matko Abramić održao je literarni performans koji je privukao pažnju mnogih, pišući pjesme na temelju riječi koje su izgovarali prolaznici.

Što se tiče glazbenog dijela, on je polučio veliki uspjeh uz cijeli niz koncerata, među kojima su se posebno istakli klapa Šufit i Barcelona Balkan Gipsy Orchestra, koji su privukli izuzetno veliki broj posjetitelja u središte Buja. No, nisu ni drugi bendovi ostali nezamijećeni. Nastupili su Tri Hring Scarcia Petek, Vruja, Marko Rudelič i Zona B, Febra, Powlean, Filarmonica di Trieste, Elio Pisak i Grupa Platana.

Barcelona Balkan Gipsy Orchestra jedan je od najutjecajnijih predstavnika nove world music scene u Europi. Do 2015. godine su nastupali pod nazivom Barcelona Gipsy Klezmer Orchestra, a istarskoj publici predstavili su se u sastavu Ivan Kovačević (kontrabasist), Sandra Sangiao (vokal), Joaquín Gil (klarinet), Mattia Schirosa (harmonika), Julien Chanal (gitara), Stelios Togias (perkusije,) i Oleksandr Sora (violina). Publici u Bujama su se predstavili u jedinstven glazbeni stil proizlazi iz neobičnog spoja tradicionalne Ashkenazi židovske glazbe, jazza i romske glazbe, kao i iz zaboravljenih glazbenih stilova specifičnih boja zvuka i elemenata raznih regija diljem Istočne Europe. Također, BGKO je inspiriran elementima glazbene scene Barcelone, od latino-američkih melodija, tradicionalne katalonske i srednjoistočne glazbe do elektronske jazz glazbe te fuzije rock’n’rolla i country glazbe. Raznolikost članova benda koji su porijeklom iz različitih dijelova svijeta – Srbija, Italija, Francuska, Španjolska, Grčka i Ukrajina – naročito je doprinijela njegovom glazbenom izrazu koji je doista specifičan, prelijep i emotivan.

Članovi Barcelona Balkan Gipsy Orchestre nisu skrivali zadovoljstvo svojim prvim nastupom u Istri.

– Mi smo nekakav socijalni presjek Barcelone, grada u koji dolaze i ostali ljudi koji su u potrazi za dušom, a ne trbuhom za kruhom. Upoznavali smo se u klubovima i na jam sessionima i shvatili da nas u istom momentu karijere privlači ista vrsta muzike i zemljopisno područje Balkan. Inspiracija dolazi iz velikog rada i istraživanja. Svake nedjelje imamo mjesto u Barceloni gdje se okupljamo, na takozvanom Gipsy Balkan Jam Sessionu. Tu dolaze raznorazni muzičari i publika. To je baza razmjene, upoznavanja, otkrivanja i naravno inspiracije… Kroz muziku želimo da provedemo ljude kroz emocije koje su neki možda i zaboravili i da odu s koncerta iako malo drugačiji nego što su na njega došli i da u muzici uživaju na isti način kao i mi… Punim srcem, poručili su članovi Barcelona Balkan Gipsy Orchestre.

Posljednjeg dana manifestacije, nakon sportskog djela u popodnevnim satima održana je humanitarna akcija uz Krostatu od 2019 bobica gdje je prikupljeno 5650 kuna. Uslijedi je koncert zbora „Monte peralba“ iz San Donna di Piave. Odmah nakon njih, šarenilo tradicije zavladalo je bujskim ulicama uz mimohod alegorijskih kola u kojemu je na vrlo zoran način prikazan proces brige o vinovoj lozi i grožđu kroz cijelu godinu, kakav se običavao u proteklom stoljeću.

Toga dana, neizostavna je bila i Velika tombola koja ove godine je imala izuzetno veliki nagradni fond u vrijednosti 41.500 kn i na kojemu glavna nagrada, tj. Tombola u vrijednosti 30.000 kn pripala je Heidi Branković iz Umaga, dok je Činkvinu od 7.500 kn osvojila Vigini Suzana iz Grožnjana, Quaternu u visini 2.500 kn pobijedila je Kušće Anna Maria iz Momjana i Tombolin od 1.500 kuna Urška Krebel iz Novigrada.

Nakon nagradne igre, uslijedila je zabava do kasnih večernjih sati, čime je privedeno kraju još jedno vrlo uspješno izdanje Dana grožđa koje se slavi od davne 1905.

FOTO/VIDEO Uspješno Nastavljena Tradicija Započeta 1905.godine, Vrhunac Fešte Donio Nastup Banda Barcelona Balkan Gipsy Orchestra

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank
error: Content is protected !!