FOTO/VIDEO Završen 1. ČAFF – Čakavski filmski festival : Spontanim druženjem i zanimljivim programom obilježeno prvo izdanje @ Lovran

Prvi film s kojim je otvoren festival, bio je proglas Šajota s kojim je obilježio 15 godina karijere, od kad je, kako bi Franci Blašković rekao ‘estradnom merdariju rekao DA’.

Romina Tominić I Vjekoslava Jurdana

Lovran – Prvo izdanje Čakavskog filmskog festivala okončano je ove nedjelje na trgu Sv. Ivana uz zanimljiv program. Uvod u drugu festivalsku večer napravile su Vjekoslava Jurdana i Romina Tominić koje su izvele ‘radio dramu’ koja je napisana prije tri godine, kad naoko obični razgovor između mame i kćeri završi na politici.

S politikom, premda onom estradnom, nastavio se nastup Dražena Turine Šajete i banda koji su za uvertiru izveli Leteću Barbaru. Prvi film s kojim je otvoren festival, bio je proglas Šajota s kojim je obilježio 15 godina karijere, od kad je, kako bi Franci Blašković rekao ‘estradnom merdariju rekao DA’.

Nastavak večeri donio je još dvije projekcije – jednu posvećenu izgradnji replike “japlenice” odnosno vapnenice u Velom Brgudu, a drugu priči o Iranu. Također, prikazan je video uradak Susjedstva Drenova iz njihovog projekta Nonićeva tiramola. U filmu su sačuvana svjedočanstva naših sugrađana s Drenove i Pašca koji su prije 2. svj. rata živjeli uz tadašnju talijansko-jugoslavensku granicu koja je prolazila našim područjem. Tema je bio sitni šverc koji se u tom području odvijao.

Programski nastavak glazbenog djela bio je u znaku ‘bluza po domaću’, tj. nastupa Riccarda Staraja i banda koji su publici predstavili nekoliko Starajevih pjesama koje su za ovu priliku dobile čakavske verzije, nakon čega se večer nastavila prema najavljenom programu uz red filmova i red pjesme.

Riccardo Staraj

Prvo izdanje Čakavskog filmskog festivala u intimnoj atmosferi malog trga u Lovranu pokazao se kao pun pogodak. Ugodno druženje, na friškoj ariji, uz raznovrstan program koji se odvijao i više nego spontano, bez ikakvih formalnosti s kojima su inače obilježena ovakva festivalska druženja pokazao je da interesa publike za ovakve manifestacije ima. Organizatorima iz udruge Interval ‘palac gore’, a publici poziv da u budućnosti podrže ovaj projekt.

Susjedstvo Lovran ovaj je festival organiziralo kao dio projekta Rijeka 2020 i programskog pravca 27 susjedstava.

Kako je proteklo druženje provjerite u našoj fotogaleriji i priloženom video prilogu…

Završen 1. ČAFF – Čakavski Filmski Festival : Spontanim Druženjem I Zanimljivim Programom Obilježeno Prvo Izdanje @ Lovran

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank