FOTO/VIDEO Zvončari s Korenskog ponovo osvojili Vlahov Breg @ Korensko

Uz pratnju maškara, napravili su tradicionalnu rutu do svog odredišta preko Ivanić, Biškup, Žnjidari i Pičić, vraćajući se po Staren grade okol Julice nazad na Korensko. Putem su ih pratili i naši reporteri, a što su zabilježili provjerite u priloženom videu te u velikoj fotogaleriji u nastavku teksta…

Korensko/Vlahov Breg – Zvončari iz Korenskog ponovo su „osvojili“ Vlahov Breg, u „igri“ između dva mjesta koja se odvija već gotovo četiri desetljeća, a u kojoj se svake godine mijenja domaćinstvo – jedne godine zvončari iz Vlahovega Brega „napadaju“ Korensko, a druge Korenšćani „uzvraćaju“.

Lani su u pohodu bili zvončari Vlahov Breg, a ovog Pusta ponovo su se zamijenile uloge, pa su tako Korenšćani u jutarnjim satima nedjelje krenuli put Vlahovega Brega. Uz pratnju maškara, napravili su tradicionalnu rutu do svog odredišta preko Ivanić, Biškup, Žnjidari i Pičić, vraćajući se po Staren grade okol Julice nazad na Korensko.

Dvije zvončarske skupine na smotrama se pojavljuju zajednički, kao Zvončari Vlahov Breg – Korensko, a njihova suradnja počela je 1981. godine kada je mala grupa zvončara iz Korenskog i Vlahovega Brega, koji su do tada zvonci nosili za Mučići, pokrenula vlastitu tradiciju. Priča kaže da su Korenšćani zafrkavali Vlahovčani da „nisu vredni prit z zvonci na Korensko i da ako se otprave da će ih oni pričekat z obedon“.

Zvončari s Vlahovega Brega prihvatili su izazov, a druge godine red je bio na Korenšćanima da ponove taj put, a ta tradicija ostala je živa već 39. godinu zaredom.

Podsjetimo, ove godine čuvari općinskih ključeva su zvončari i maškare Korensko – Vlahov Breg, pa im je pripalo i domaćinstvo Miće zvončarske smotre koja je održana prošle nedjelje, kada su zvončarići prezentirali kako se čuva tradicija kroz stare jezgre Vlahovega Brega i starog grada u Jušićima.

Zvončari S Korenskog Ponovo Osvojili Vlahov Breg @ Korensko

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank

FOTO/VIDEO Tristotinjak zvončarića pokazalo kako se čuva tradicija – Održana Mića zvončarska smotra @ Matulji

error: Content is protected !!