FOTO: Vikend ispunjen kulturom – održani Festival gitare i Vela umjetnička delavnica @ Kastav

vela umjetnicka delavnica_kastav_2015  (4)

Sinoć je održan i posljednji koncert ovogodišnjeg Festivala gitare, na kojem je grupa Damjans čiji je lider Damjan Grbac, predstavila radove s hvaljenog albuma Gerbaz Giipuja uronjenog u glazbeno naslijeđe Istre i Kvarnera, a na koncertu im se pridružio i opatijski jazz glazbenik Elvis Stanić. Kako je protekao vikend u Kastvu pogledajte u fotogaleriji.

Kastav – Bogatom kulturnom ponudom bio je ispunjen protekli vikend u Kastvu, u sklopu kojeg su održana čak tri velika koncerta i nekoliko umjetničkih događanja. U glazbenom fokusu bila je – gitara, zahvaljujući Festivalu gitare koji se održava u sklopu Kastafskog kulturnog leta, i ima tradiciju dugu gotovo dvadeset godina.

sandy_uran_vela_delavnica_zoran_majstorovic_fog_painters_kastav_2015 (29)

Ove godine okupio je tri iznimna glazbena projekta koje povezuje njihova osnova u jazz glazbi, ali svaki od njih na tu je osnovu dodao drugačiju ”nadogradnju”. Tako je u četvrtak svoju verziju ”gipsy jazz glazbe”, temeljenu na ostavštini slavnog Django Reinhardta predstavio Damir Kukuruzović sa svojom grupom, a dan kasnije zajednički nastup održali su Fog Painters i Vasko Atanasovski, slovenski flautist koji je nakon nedavnog otvorenja Ljeta na Ljetnoj postao čest gost liburnijskih prostora… Grupu Fog Painters vodi gitarist i kompozitor Zoran Majstorović, uz kojega u njoj nastupaju Žiga Golob na kontrabasu i jedan od najpoznatijih hrvatskih bubnjara Kruno Levačić.

Zvucima gitare u izvođenju Dua Brutalero obogaćen je i program otvorenja izložbe Sandy Uran u petak navečer u Kastavskom pubu. Riječka umjetnica na izložbi ”Crveno, bijelo sa soli” predstavila je pet radova u kojima osim crvene i bijele boje koristi i morsku sol, kao likovni element, u svom apstraktnom likovnom izrazu.

sandy_uran_vela_delavnica_zoran_majstorovic_fog_painters_kastav_2015 (14)

Izložba Sandy Uran, koja ostaje otvorena do 31. srpnja, poslužila je i kao uvod u trinaesto izdanje manifestacije Vela umjetnička delavnica koja je ispunila kastavske ulice umjetnošću tijekom subotnjeg jutra i poslijepodneva, i okupila renomirane slikare, fotografe i primjenjene umjetnike.

Trinaesta po redu Vela umjetnička delavnica okupila je 60-ak sudionika iz Primorsko-goranske, Međimurske i Osječko-baranjske županije. Nagradu stručnog žirija u kategoriji slikarstvo, grafika, crtež je dobio Ivo Kajzer iz Rijeke, a nagradu stručnog žirija u kategoriji skulptura, dizajn, primjenjena umjetnost je dobila Darija Stipanić iz Jurdani. U kategoriji fotografija, nagradu stručnog žirija je dobio Marko Valjak iz Matulja, a nagradu stručnog žirija u kategoriji ex tempore na temu ‘Kastav’ je dobila Barbara Cetina iz Jurdani. Darija Stipanić je sveukupni pobjednik 13. Vele umjetničke delavnice te će joj biti omogućena samostalna izložba u Kastvu, u sklopu programa obilježavanja Jelenine 2016. – dana koji se svečano slavi.

Sinoć je održan i posljednji koncert ovogodišnjeg Festivala gitare, na kojem je grupa Damjans čiji je lider Damjan Grbac, predstavila radove s hvaljenog albuma Gerbaz Giipuja uronjenog u glazbeno naslijeđe Istre i Kvarnera, a na koncertu im se pridružio i opatijski jazz glazbenik Elvis Stanić.

Kako je protekao vikend u Kastvu pogledajte u fotogaleriji.

Davor Žic / PodUčkun.net
Foto: Borna Ćuk

error: Content is protected !!