FOTO Vilma’s products – natural ingredients: Prirodna kozmetika iz vlastite kuhinje

FOTO Vilma’s products – natural ingredients: Prirodna kozmetika iz vlastite kuhinje

Vilma Krivokuća (Snimio: Nikola Turina)

Izrada prirodne kozmetike iziskuje puno vremena. Satima proučavam razne recepte i izmišljam nove sastojke. Kroz cijelu godinu sakupljam razne biljke, spremam ih u staklene teglice, nabavljam razna ulja, a kupila sam i posebnu preciznu apotekarsku vagu, kazala je Vilma Krivokuća.

Opatija – Vilma Krivokuća radila je u opatijskoj Ugostiteljskoj školi 45 godina i predavala učenicima, a odlaskom u mirovinu odlučila je slobodno vrijeme posvetiti nečemu što će biti dobro ne samo za nju, već i za njezinu cijelu obitelj.

Oduvijek su je interesirala ljekovita svojstva biljaka te se nakon mjeseci proučavanja raznih receptura na internetu te čitanja literature i razgovora s liječnicima i farmaceutima, odlučila i sama okušati u izradi prirodne kozmetike. Danas već godinu dana sama sprema niz zdravih, prirodnih i mirisnih proizvoda koji nose ime Vilma’s products – natural ingredients, među kojima su ulja od lavande i smilja, melem od kantariona, sapuni od limuna, kurkume, aktivnog ugljena, cimeta, papaje, avokada i nima. Kozmetika ima i svoju ambalažu, za koju je zaslužna unuka Nea.

– Preko 30 godina sama radim kantarionovo ulje. Imamo obiteljsko imanje u blizini Karlovca i tamo svake godine berem kantarion, ali i stolisnik, koprivu i sljez. Za kantarionovo ulje baza mi je kvalitetno maslinovo ulje, a kantarion je dobar za opekline, depresiju i još mnogo toga. Moja je kćer njime izliječila gastritis. To ljekovito djelovanje kantariona, ali i raznih čajeva, u koje se cijela moja obitelj uvjerila kroz niz godina, potaknulo me na proučavanje drugih biljaka. Počela sam raditi i druga ulja, poput ljiljanovog i ružmarinovog, kao i sapune, kreme i meleme, kazala je naša sugovornica te objasnila kako su melemi masniji, a kreme sadrže prirodne apsorbente i emulgatore te konzervans na bazi ružmarina.

Proučavajući recepture nailazila je na razne nazive na latinskom koje je prevodila te ima posebnu bilježnicu u kojoj zapisuje latinske i hrvatske nazive biljaka.

– Izrada prirodne kozmetike iziskuje puno vremena. Satima proučavam razne recepte i izmišljam nove sastojke. Kroz cijelu godinu sakupljam razne biljke, spremam ih u staklene teglice, nabavljam razna ulja, a kupila sam i posebnu preciznu apotekarsku vagu. Mislim da ova ljubav seže još u djetinjstvo, kada sam se igrala kod bake „apotekarice“ u Rovinju i obožavala miješati razne sastojke u staklenim posudicama. Drago mi je da moja obitelj koristi sve moje proizvode, kao i moji prijatelji. Iznajmljujemo apartman pa ih poklanjamo i našim gostima, koji su oduševljeni posebnim domaćim suvenirima. Za dobrodošlicu im skuham i domaći čaj od osam trava, što im se također jako sviđa, istaknula je Krivokuća te najavila kako se sprema odnijeti svoje proizvode na analizu u Zavod za javno zdravstvo, kako bi potvrdila kvalitetu. Razmišlja i da svoj hobi pretvori u posao jer je potražnja za prirodnim proizvodima sve veća.

Vilma’s Products – Natural Ingredients: Prirodna Kozmetika Iz Vlastite Kuhinje

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank

 

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net