FOTO: Vinko Surina proglašen počasnim građaninom povodom 30. obljetnice bratimljenja @ Castel San Pietro Terme

Vinko Surina - počasni građanin Castel San Pietro Terme

Vinko Surina – počasni građanin Castel San Pietro Terme

Na svečanoj ceremoniji, održanoj u subotu, Vinko Surina, koji je 1983. kao predsjednik Skupštine Općine Opatija i potpisao Sporazum o bratimljenju, proglašen je počasnim građaninom Castel San Pietro Terme. Povelju i značku Surini je uručila gradonačelnica San Pietro Terme Sara Brunori.

Opatija / Castel San Pietro Terme – Delegacije Grada Opatije, te općina Matulji, Lovran, Mošćenička Draga boravile su proteklog vikenda u zbratimljenom talijanskom gradu Castel San Pietro Terme na obilježavanju 30. obljetnice od sklapanja Sporazuma o bratimljenju koji su 1983. potpisali predstavnici ondašnje Općine Opatija i grada Castel San Pietro Terme.

Delegacija bivše Općine Opatija

Delegacija bivše Općine Opatija

Na posebnoj, svečanoj ceremoniji upriličenoj u prepunoj dvorani ”Il Cassero Teatro Comunale“ nazočne je pozdravio ispred prisutnih čelnih predstavnika svih današnjih općina (koje su 1983. bile u sastavu Općine Opatije) te Grada Opatije zamjenik opatijskog gradonačelnika Fernando Kirigin.

On je u svom govoru, čestitavši svima ovaj značajan jubilej, istakao kako su u ova tri desetljeća izgrađeni snažni i iskreno srdačni odnosi među zbratimljenim gradovima. Iza takvih odnosa, odnosno za njihovu kvalitetu, dodao je Kirigin, zaslužni su ljudi; ljudi su ti koji ih grade. Podsjetio je i na svesrdnu humanitarnu pomoć koju je ova regija u vrijeme Domovinskog rata dobivala od zbratimljenog Castel San Pietro Terme, kao i na snažne veze koje su se razvile i razvijaju se na planu kulturne, sportske i svake druge suradnje. Na kraju, izrazio je svoju želju da ovi odnosi u budućnosti budu još kvalitetniji i čvršći, dodavši da je od 1. srpnja Hrvatska i formalno postala članicom EU, što otvara nove mogućnosti u povezivanju naših zbratimljenih gradova. Slične je poruke u svom govoru istakla i gradonačelnica Castel San Pietro Treme Sara Brunori, a nazočni su imali priliku pogledati i kratki dokumentarni film o povijesti prijateljskih odnosa od datuma formaliziranja bratimljenja.

Ferninand Kirigin

Ferninand Kirigin

Na svečanoj ceremoniji, održanoj u subotu, Vinko Surina, koji je 1983. kao predsjednik Skupštine Općine Opatija i potpisao Sporazum o bratimljenju, proglašen je počasnim građaninom Castel San Pietro Terme. Povelju i značku Surini je uručila gradonačelnica San Pietro Terme Sara Brunori. Vidljivo ganut, Surina je zahvalio na ovoj časti, podsjetivši kako je prije 30 godina izgledalo sklapanje sporazuma, ali i pripreme koje su prethodile tome, od same ideje.

Salve oduševljenja praćene aplauzom pripale su članicama zbora KUD ”Učka“ iz Matulja, koje su se istom prigodom predstavile publici s nekoliko autohtonih pjesama ovog kraja, ali i s nekoliko talijanskih; ovacije publike, koja je i sama na kraju zapjevala s članicama zbora, izazvala je izvedba poznate lokalne pjesme regije Emilija Romagna.

U nedjelju je održan maškarani defile, tradicionalna manifestacija u sklopu gradske manifestacije Settembre Castellano 2013., u kojem sudjeluju djelatnici gradskih i komunalnih službi, udruga, sportskih klubova CSPT-a… Nakon defilea uspijedila je i posebno popularna utrka „Coppa Terme“. U večernjim satima, domaćinima se na pozornici na glavnom gradskom trgu CSPT-a predstavio i opatijski ansambl FA „Zora“. Na obilježavanju 30. obljetnice od sklapanja sporazuma o zbratimljenju bili su nazočni i pripadnici opatijske Zajednice Talijana.

[nggallery id=1009]

Ivan Mellor / Liburnija.net

error: Content is protected !!