FOTO: Vino, klape i vječni Franjo Matetić @ Zvoneća

antonjica_zvoneca_2013

Zvonećani su jučer proslavili svoj dan – pod pokroviteljstvom Općine Matulji održala se tradicionalna fešta Antonjica na Zvonećoj, koju je vjerno popratio i naš fotoreporter, pa atmosferu možete provjeriti u nastavku.

Zvoneća – Ono što je Euegn Kumičić bio za Brseč, to je za Zvoneću Franjo Matetić. Ali, još i više, jer dok je Kumičić motive svoga kraja u svoja djela često unosio ”poskrivečki”, Matetić je čitav svoj literarni opus posvetio upravo tome da opiše Zvoneću svoga vremena.

antonjica_zvoneca_2013_1

A taj opus bogatiji je za još jednu knjigu – jučer je u crkvi Sv. Antona u Zvonećoj, u sklopu pučke fešte Antonjica, prezentirana nova knjiga starog Zvonećana nazvana ”Moja staza” koju su predstavili izdavač Franjo Butorac te dr. sc. Jasna Gržinić koja je napisala i nekoliko znanstvenih i stručnih radova o Matetićevoj prozi.

– Radi se o autobiografskoj priči koju bi najbolje bilo okarakterizirati kao testimonijalnu prozu u kojoj Matetić govori o ljudima i događajima od dvadesetih godina prošlog stoljeća pa do njegovog posljednjeg desetljeća.

Najzanimljivi dio odnosi se na iskustvo službe u talijanskoj fašističkoj vojsci u koju je regrutiran početkom rata, i u kojoj je praktički dočekao njen kraj. Takvi opisi rijetki su u hrvatskoj literaturi, a ovdje im je posvećena otprilike četvrtina knjige, objasnio je Butorac, dok je ulomke iz djela pročitala Keti Sušanj.

antonjica_zvoneca_2013_2

Nakon literarnog, druženje pod crkvenim svodovima imalo je i svoj literarni dio, jer se u organizaciji klape Zvonejski kanturi održala smotra klapa na kojoj su nastupile vokalne skupine iz čitave regije, predvođene domaćinima.
A ako je nešto svojstveno Zvoneći koliko i Frane Matetić, onda je to jarbola – autohtona sorta vinove loze koja u posljednjim godinama bilježi probuđeni interes javnosti, pa joj je tako na Antonjici bila posvećena i smotra na kojoj su vino članova Udruge ”Jarbola” mogli kušati svi koji su za degustacijsku čašu izdvojili simboličnih 30 kuna.

Kako je sve to proteklo, provjerite u našoj fotogaleriji.

[nggallery id=785]

Ivan Mellor / Liburnija.net
Foto: David K. / Foto Luigi

error: Content is protected !!