FOTO: Vrijedan doprinos istraživanju baštine – Predstavljena knjiga Glagoljica u Brseču, Mošćeničkoj Dragi i Mošćenicama @ Brseč

Među objavljenim dokumentima, istaknuta su tri najzanimljivija – tri brsečka zapisa o mirazu, pisana na glagoljici, s početka 16. i 17. stoljeća koji se čuvaju u Državnom arhivu u Pazinu. Nekoliko fotografija s predstavljanja pogledajte na ovom linku

Brseč – Petnaest godina dugi projekt istraživanja glagoljske baštine mošćeničkog kraja okrunjen je knjigom „Glagoljica u Brseču, Mošćeničkoj Dragi i Mošćenicama“ autorice Sandre Požar sa Staroslavenskog instituta u Zagrebu, predstavljenoj u subotu u Memorijalnoj kući Eugena Kumičića u Brseču. Među objavljenim dokumentima, istaknuta su tri najzanimljivija – tri brsečka zapisa o mirazu, pisana na glagoljici, s početka 16. i 17. stoljeća koji se čuvaju u Državnom arhivu u Pazinu.

Izdavači ovog vrijednog izdanja su Katedra Čakavskog sabora Općine Mošćenička Draga i udruga Jenio Sisolski Brseč, a izdanje je uredila i likovno opremila Maja Franković, koja je kazala kako izdavanje takve knjige košta oko 30 tisuća kuna, a proces objavljivanja bio je dugotrajan zbog skromne financijske potpore nadležnih državnih i lokalnih institucija.

Građa okupljena u knjizi prikupljena je prigodom pripreme izložbe o ostatcima glagoljice na području Općine Mošćenička Draga. Izložba je pripremljena u suradnji Katedre Čakavskoga sabora Općine Mošćenička Draga i Udruge “Jenio Sisolski” iz Brseča sa Staroslavenskim institutom u Zagrebu, u okviru koje su evidentirani, prikupljeni i istraženi sačuvani glagoljski spomenici s područja općine Mošćenička Draga, a u njezinu realizaciju uključila se i Turistička zajednica Općine Mošćenička Draga. Projekt je ostvaren u suradnji s Arhivom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Državnim arhivom u Pazinu, Državnim arhivom u Rijeci i Hrvatskim državnim arhivom u Zagrebu.

Predsjednica Katedre Elena Rudan istaknula je kako je izložba dosad predstavljena u Hrvatskoj, Austriji, Mađarskoj i Italiji, dok je predsjednik udruge Jenio Sisolski Bernard Franković dodao kako se radi o dobroj promidžbi za Brseč, Mošćenice i Mošćeničku Dragu.

Nekoliko fotografija s predstavljanja pogledajte na ovom linku

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!