FOTO ‘Vrtnom rasprodajom’ inventara nakon 25 godina zaključena priča Glazbene škole Mirković

Tijekom ljeta vrijedni zaposlenici škole raspremali su prostor u kojem je djelovala škola, a dio inventara ponudili su na ‘vrtnoj rasprodaji’ usputnim prolaznicima i znatiželjnicima.

Opatija – Danas će brojni mališani zauzeti klupe u brojnim osnovnim i srednjim školama, a žamor i veselje ispunit će hodnike i učionice, no od ove godine učenici želji glazbene naobrazbe u svom gradu ostat će zakinuti, a obrazovanje siromašnije za jednu sjajnu pedagošku ustanovu – Glazbenu školu Mirković. Kako smo već izvještavali, sa svečanim koncertom održanim početkom srpnja okončana je priča Glazbene škole ‘Mirković’ koja je 25 godina djelovala u Opatiji, a bila je sudionik ili posrednik u više od 1.360 različitih glazbenih programa širom Hrvatske i nekoliko inozemnih programa, od čega ih je gotovo 400 održano u Opatiji.

Tijekom ljeta vrijedni zaposlenici škole raspremali su prostor u kojem je djelovala škola, a dio inventara ponudili su na ‘vrtnoj rasprodaji’ usputnim prolaznicima i znatiželjnicima.

– Školska godina 2018/19. bila je posljednja te smo za učenike zatvorili vrata 15. lipnja. U zadnjih dva mjeseca škola je na ulazu prodavala instrumente te dio literature, knjige i note kao i dio fonoteke te namještaja, a mnoge stvari smo i poklanjali kako bi tako dalje živjele. Na jednoj od fotografija vidi se inventurna knjiga nota i druge literature koja završava s rednim brojem 5.405, a oko 500-tinjak naslova nije uvedeno u inventuru tako da je ukupno škola raspolagala s preko 6.000 raznih naslova svjetske glazbene baštine i nota najvećih majstora klasične glazbe…Isto tako inventurna knjiga CD-a i audio zapisa stala je na broju 534 iako je i taj broj premašen, a zbirku čini niz originalnih CD-a DG-a, Nexosa i drugih poznatih svjetskih izdavača, poručili su iz Glazbene škole Mirković.

Priča o glazbenoj školi seže u 1993. godinu kada im je prostor za djelovanje škole omogućio tadašnji gradonačelnik Axel Luttenberger.

– Započeli smo težak put kao privatna školska ustanova u Hrvatskoj vođeni idejom da u glazbeno obrazovanje unesemo metode rada po uzoru na svjetski poznatu rusku glazbenu pedagogiju podučavanja djece koja omogućuje brzo napredovanje i samostalnost u sviranju. Kao privatna škola financirali smo redovan rad i poslovanje isključivo od školarina učenika koje su morale biti puno više nego u državnim školama koje su financirane iz državnog proračuna. Svjesni smo da je plaćanje visokih školarina bilo sve ove godine moguće samo bolje stojećim roditeljima stoga je mnogo djece na našem području ostalo uskraćeno za glazbeno obrazovanje. Važno je istaknuti da ono što smo mi naplaćivali kroz školarine je iznos koji je upola manji od onog što se izdvaja po učeniku u Hrvatskoj koji se financira iz državnog proračuna! Pregovori da Grad Opatija kao lokalna samouprava financijski podrži redovnu djelatnost škole kroz sufinanciranje školarina svim upisanim učenicima započela je već pred više godina unatrag, ali bez uspjeha. Grad je sufinancirao tek nekoliko nadarenih učenika i projekte prijavljene od strane škole na javne pozive kao što su Veliki i mali za Opatiju i ranijih godina održavanje natjecanja Komornih sastava. Opće je poznato da se u projekt ulaže nebrojeno dodatnih sati rada i odricanja nas kao djelatnika i učenika te da se novcem od projekta nisu pokrivali niti realni projektni troškovi, a kamoli da se održava redovna djelatnost što je sve ove godine bilo vitalno važno za opstanak škole. Nastojali smo i „glazbeno obrazovanje“ predstaviti kao projekt od važnosti za javne potrebe, ali ni to nije prolazilo. Napomenula bi javnosti da su s učenicima isključivo radili akademski obrazovani glazbenici, a da na natječajima za sufinanciranje iz gradskog proračuna prolazi i amaterizam, protiv kojeg dakako nemam ništa protiv, ali nije za usporediti s akademskim nivoom rada. Nelogično je da udruge mogu dobiti sredstva za rad, a škola odnosno ustanova sa svim verifikacijama programa od MZOS-a ne može! Na žalost prihodima nismo mogli pratiti rast plaća učitelja na državnoj razini što je dovelo do poteškoća s kadrovima. Sredine nama u susjedstvu kao što su Lovran i Kastav prepoznali su potrebu glazbene naobrazbe djece te osnovali glazbene odjele pri svojim osnovnim školama. Sada tamo rade naši bivši učenici koje su glazbeno školovanje stekli upravo u glazbenoj piramidi “Mirković” od osnovne do visoke škole za glazbenu umjetnost, umjesto da su ostali ovdje u Opatiji, poručili su iz Glazbene škole Mirković te dodali da su ponosni na učenike koji su danas akademski glazbenici, dirigenti, solisti hrvatskih kazališta, nastavnici i ravnatelji glazbenih ustanova.

– Nadamo se da Opatiju čekaju bolji dani jer Opatija je nastala kao kulturan grad i kroz svoju povijest pokazala da je prepoznavala istinske vrijednosti na području glazbene kulture, rezimirali su iz Osnovne škole Mirković.

‘Vrtnom Rasprodajom’ Inventara Nakon 25 Godina Zaključena Priča Osnovne Glazbene škole Mirković

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank
error: Content is protected !!