FOTO Zagreb Open 45. Ina delta rally – Turk i Kacin upisali se u zlatnu knjigu

FOTO Zagreb Open 45. Ina delta rally – Turk i Kacin upisali se u zlatnu knjigu

BUTORAC-STIPERSKI (AK Opatija Motorsport) snimio M.Krpan

Sa starta na Trgu Bana J.Jelačića krenula 81 posada, do cilja na istom mjestu stiglo 54, Mađar Hideg najbolji s hrvatskom licencom, a veterani Pulić-Devunić najbolja domaća posada

TURK-KACIN (Slovenija) snimio M.Krpan

Zagreb – Slovenski prvaci Rok Turk i Blanka Kacin, pobjedom na „Zagreb Open 45.Ina delta rallyu“, upisali su se u „Zlatnu knjigu“ pobjednika najstarije i najcjenjenije hrvatske automobilističke manifestacije. Poslije deset brzinskih ispita, na širem zagrebačkom okruženju, i itinerera duljeg od 400 kilometara, oni su u „Hyundai i20 R5“ ostvarili ukupno vrijeme 1 sat i 33:13,0 minuta.

Prvog su dana dobili oba brzinska prologa kod Zagrebačkog velesajma, ali s neznatno većom razlikom dva dugoselska ispita na Martin Bregu dobila je favorizirana češka posada, prošlogodišnji pobjednici „Delte“, Ondrej Bisaha-Petr Tršinsky (Ford Fiesta R5) i tako u drugi, odlučujući dan, ušli s prednošću od 23,8 sekundi ispred Slovenca Turka, dok je 52,4 sekunde na trećem mjestu zaostajala hrvatska posada prvaka Mađari Krisztian Hideg-Istvan Kerek (AK Delta Sport Zagreb) u „Škoda Fabia R5“.

HRVATIN-PAVLOVIĆ (AK Rijeka) snimio M.Krpan
DVOBOJ POSADA S KVARNERA
Tijekom dva dana žestoku borbu za međusobni prestiž vodile su dvije posade s područja Kvarnera. Na kraju su obje zauzele visoke pozicije, u „gornjem domu“. Samo sedam desetinki uspješniji, poslije 157 km brzinaca, na 16. poziciji ukupnog poretka „45.Ina delta rallya“, bili su Mateo Butorac i Marko Stiperski iz Autokluba „Opatija Motorsport“ u „Citroenu C2 R2 Max“. Mjesto iza njih, s tim minimalnim zaostatkom (najmanjom razlikom između bilo kojih posada slijedom poretka), plasirali su se Tomas Hrvatin i Ivan Pavlović iz Autokluba „Rijeka“. vozeći „Renault Clio RS“. Butorac je tako, poslije tri relija PH ove sezone, „preoteo“ vodeću poziciju klase 3 svom, do prije godinu dana, klupskom kolegi. Butorac sada ima 55, a Hrvatin 51 bod. Zasigurno će zanimljiv biti njihov novi ogled, krajem lipnja, na gostovanju u Sloveniji, kada će se „Rally Železniki“ bodovati za Prvenstvo Republike Hrvatske. Novu, treću pobjedu sezone u PH klase 4 ostvarila je još jedan izvrsni rally tandem AK „Opatija Motorsporta“ Marsel Katić – Denis Rubinić (VW Polo), koji su na cilj stigli kao 25. ukupno. Među 54 posade koje su uspješno okončale nimalo lak „Delta rally“ su i vozači kastavskog Autokluba „AD Astra“, čije boje na rally stazama brane Zagrepčani. Tako su do 37.pozicije sigli Tomislav Jeffrey Jemrić i Tomislav Tomašković (Škoda Fabia 1.9 RS TDI), a dvije pozicije slabiji bili su Branko Jemrić i Dalila Delimehić (Škoda Fabia 1.4 16V). Da na mladima svijet ostaje dokazuje i slijedeće – Tomislav Jeffrey je sin Branka Jemrića.

Brzincima na Medvednici – Sljeme, Laz i Šestine, u prvom je „krugu“ žestoko krenuo Bisaha i do pauze povećao prednost ispred Turka na 54,3 sekunde. Hideg je na tim brzincima bio drugi, a Turk treći. Međutim, na drugom prolasku Sljemenom Bisaha izlijeće, oštetivši vozilo i odustaje, a to daje šansu Turku da na predstojeća tri brzinca ostvari najbolja vremena, preuzme nakon Sljemena lidersku poziciju i zadrži je do cilja sa zaključnom prednošću od 32,2 sekunde ispred Hidega.

S gotovo tri minute zaostatka treće mjesto generalke zauzimaju, na hrvatskim rallyjima uvijek dobri i standardni Mađari Antal Kovacs i Istovics Gergelly (Ford Fiesta R5). Među prvom desetoricom, uz Turka, su još četiri slovenske posade ( vozači Zrinski, Peljhan, Grossi i Novak), a najbolji domaći vozači su nekadašnji dvostruki pobjednici „Delte“, veterani i povratnici Dubrovčanin Niko Pulić i Zagrepčanin Davor Devunić (AK Dubrovnik racing) u „Opel Adamu R2“. Na cilj su stigli na devetoj poziciji „generalke“, ali znatno važnijem drugom mjestu hrvatskog nacionalnog prvenstva.

Sa starta ovogodišnje „Delte“ krenula je 81 posada iz šest zemalja u čak 11 bodovnih konkurencija od kojih je najjača ona za FIA Europski rally Trophy. Na cilj, isto mjesto, stiglo ih je 54. Većinom su odustajanja bila tehničke naravi, ali bilo je i nekoliko težih izlijetanja, vjeruje se bez težih posljedica po vozače. Na sveobuhvatnim liječničkim kontrolama završili su Slovenci Mišel Zupančić i suvozač mu Damjan Andrejka koji su svojim „BMW M3“ „ispalili“ na drugom sljemenskom brzincu duboko u šumu, malo iza „Puntijarke“. Sve intervencije su bile pravovremene i sveobuhvatne, ali je u satnici došlo do 20-tak minuta pomjeranja slijeda nastavka natjecanja. Dan ranije na liječničkoj kontroli, nakon izlijetanja na dugoselskom BI, završio je još jedan Slovenac Jernej Fakin, bez težih ozljeda.

Dva hrvatska asa nisu imali sreće s ovogodišnjim izdanjem „Delta rallya“. Greška brojanja krugova na prologu uz Zagrebački Velesajam lošeg je rezultata stajala sedmerostrukog pobjednika rallya Zagrepčanina Juraja Šebalja koji je do cilja na kraju stigao kao 15. ukupno. Jedno lakše izlijetanje, oštećenje „Renaulta Clio R3“ na BI „Šestine 1“ i odustajanje stajalo je posadu Viliam Prodan-Zoran Raštegorac (AK Opatija Motorsport) da budu među prvih deset ukupno. Ovogodišnje izdanje „Delta rallya“ još je jednom izvrsno organizirao zagrebački Autoklub „INA Delta“ uz svesrdnu podršku suorganizatora Grada Zagreba i glavnog pokrovitelja INA Industriju nafte.

PULIĆ-DEVUNIĆ (snimio M.Krpan)

Rezultati – ukupno: 1.Turk-Kacin (Slovenija, Hyundai i20 R5) 1:33:13,0 sati, 2.Hideg-Kerek (Hrvatska-AK Delta Sport, Škoda Fabia R5) +32,2 sekunde, 3.Kovacs-Gergelly (Mađarska, Ford Fiesta R5) +2:58,4 minuta, 4.Fischer-Buna (Mađarska, Škoda Fabia R5) +4:44,7, 5.Zrinski-Vidmar (Peugeot 208 R5) +6:36,8, 6.Peljhan-Čar (VW Polo Proto) +7:03,9, 7.Grossi-Kavčič (svi Slovenija, Citroen C2 R2 Max) +8:17,5, 8.SmekalVybiral (Češka, Citroen DS3 R3T) +8:28,5, 9.Pulić-Devunić (Hrvatska-AK Dubrovnik racing, Opel Adam R2) +8:31,2, 10.Novak-Ocvirk (Slovenija, Opel Adam R2) +8:34,1 minut.

HIDEG-KEREK (snimio M.Krpan)

 

 

error: Content is protected !!