FOTO: Zanimljivim programom predstavljena slikovnica “Vincent z Kastva”

promocija_slikovnice_vizncent_z_kastva_2014

Kroz ovu veselu priču gdje se ples smrti pretvara se u ˝tanac od živjenja˝, pred prepunom Gradskom ložom, sve posjetitelje ‘poveli’ su Rajka Jurdana Šepić, Tatjana Fidel, Mario Battifiaca, Ženska klapa Volosko, Zoran Majstorović (gitara), Vedran Ružić (kontrabas), Ante Mamula (armunika) te sopci i kantaduri KUD-a Zlatela z Kršana. Veliku fotogaleriju s predstavljanja slikovnice pogledajte na ovom linku

Kastav – U sklopu Dječjeg dana Grada Kastva Izdavačka kuća Adamić i Grad Kastav priredili su promociju slikovnice “Vincent z Kastva” autora Elizabet Jovanović i Vedrana Ružića.

Elizabet Jovanović i Vedran Ružić

Elizabet Jovanović i Vedran Ružić

Kroz ovu veselu priču gdje se ples smrti pretvara se u ˝tanac od živjenja˝, pred prepunom Gradskom ložom, sve posjetitelje ‘poveli’ su Rajka Jurdana Šepić, Tatjana Fidel, Mario Battifiaca, Ženska klapa Volosko, Zoran Majstorović (gitara), Vedran Ružić (kontrabas), Ante Mamula (armunika) te sopci i kantaduri KUD-a Zlatela z Kršana.

Danse macabre (franc. ples smrti) je srednjovjekovna alegorija: prikaz smrti i prolaznosti života, činjenice koja jednako dotiče sve, bez obzira što su u svojem životu bili i radili. Alegorija prikazana kroz slikarska platna velikih umjetnika, svoj najznačajniji prikaz ima u djelu Vincenta iz Kastva i nalazi se u Crkvi sv. Marije na Škrljinah (Beram, Istra). Ako u smrti svi smo isti, onda i u životu trebali bi biti. Kroz ovu priču autori su spojili naizgled nespojivo. I dali svojevrsni hommage Vincentu iz Kastva.

Puna Gradska loža @ Kastav

Puna Gradska loža @ Kastav

Ča j’ sanja, al zaspraven se to je? – moje su besede z slikovnice. To moje su besede i sadahna kad Vincentova kumpanija z Berma va Kastav je prišla, Vincent doma je prišal. Va grad ki zel nas je i prijel. Ki širon otprl nan je svoja vrata i kantal s nami, tanac od živjenja tancal. I ni sanja, zaspraven to je. Vincent doma je prišal i srce svoje gradu na brežiće zel i dal, rekla nan je Elizabet.

Kako su i najavili, Vincent i njegova kumpanija večeras u Kastvu ˝od plesa smrti tanac od živjenja su storili”.

Slikovnica je napisana čakavskim dijalektom Elizabet Jovanović i ilustrirana slikama Vedrana Ružića, čija je izložba slika otvorena u crkvici Sv. Trojstva neposredno po završetku promocije.

Veliku fotogaleriju s predstavljanja slikovnice pogledajte na ovom linku

promocija_slikovnice_vizncent_z_kastva_2014_3

N. C. / PodUčkun.net

error: Content is protected !!