FOTO Započela Eurochild konferencija u Opatiji

Video porukom sudionicima se obratila i predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović, koja je naglasila da bez djece i mladih niti jedno društvo nema budućnost i kako je zajednička odgovornost posvetiti im što veću pozornost kako bi jednoga dana stasali u ljude koji će svojim idejama stvarati novi svijet.

Opatija – Govorima i porukama organizatora, domaćina i zagovaratelja dječjih prava u Opatiji je danas svečano otvorena europska konferencija „Gradimo bolju Europu s djecom: pridružite nam se!“ u organizaciji mrežne organizacije Eurochild. Domaćini konferencije su Društvo „Naša djeca“ Opatija i Grad Opatija – Grad prijatelj djece. Konferencija je u Centru Gervais okupila vodeće europske stručnjake iz područja dječjih prava i dječje participacije iz 39 zemalja, a od 320 sudionika koji su danas stigli u Opatiju njih 100 su djeca, koja su stigla iz 31 države. Tema je aktivno sudjelovanje djece u donošenju javnih politika na lokalnoj, nacionalnoj i europskoj razini. Moto konferencije su osmislila djeca, a glasi: „Računamo na vas, a vi na nas?“

Dobrodošlicu u Opatiju svim sudionicima konferencije poželjeli su gradonačelnik Ivo Dujmić i dječja gradonačelnica Petra Deranja.

– U našem gradu su djeca, njihovo blagostanje i dobrobit, njihovo pravo na obrazovanje i kvalitetno slobodno vrijeme, uvijek na prvom mjestu. U prilog tome govori i činjenica da smo među prvim hrvatskim gradovima koji su ponijeli prestižnu titulu Grad prijatelj djece, još 2005. godine, čime se posebno ponosimo. Značajnu ulogu u dobivanju i zadržavanju te titule ima opatijsko Društvo „Naša djeca“, kojem i ovom prilikom čestitam na uspješnom radu. Važno je osigurati da svi građani, pa tako i oni najmlađi, budu adekvatno uključeni u zajednicu, da osjećaju kako pripadaju toj zajednici te da se i njihov glas čuje prilikom donošenja raznih odluka, kazao je gradonačelnik Ivo Dujmić.

– Jeste li se zapitali zašto je baš Opatija domaćin ove konferencije? S ponosom mogu reći da je to zato što je Opatija grad prijatelj djece. To znači da u našem gradu odrasli potrebe i interese nas djece stavljaju na prvo mjesto, da odrasli i djeca surađuju i zajednički ostvaruju mnogobrojne projekte i aktivnosti. Posebno ističem Dječje gradsko vijeće  Grada Opatije čija sam članica više od pet godina. Dječje gradsko vijeće je aktivnost putem koje djeca uče o svojim pravima i obavezama, uče kako biti koristan i aktivan član u svojoj zajednici, aktivnost putem koje djeca imaju priliku odraslima u gradu reći svoje mišljenje o stvarima koje ih se tiču. Iz perspektive djeteta mogu reći da sam sretna što u mom gradu djeca mogu reći što ih muči i što bi mijenjali, istaknula je Petra Deranja.

Video porukom sudionicima se obratila i predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović, koja je naglasila da bez djece i mladih niti jedno društvo nema budućnost i kako je zajednička odgovornost posvetiti im što veću pozornost kako bi jednoga dana stasali u ljude koji će svojim idejama stvarati novi svijet. Kazala je kako u našoj prelijepoj zemlji postoje gradovi i sredine u kojima se djeci posvećuje velika pažnja, a Opatija je jedan od gradova koji zaslužnu nose tu vrijednu titulu.

Generalna tajnica Eurochild organizacije iz Bruxellesa Jana Hainsworth istaknula je kako u Eurochildu vjeruju da je ostvarivanje prava svakog djeteta da sudjeluje u donošenju odluka koje ih se tiču ključno za izgradnju bolje Europe.

– Ako odrasli budu slušali djecu i ako njihova stajališta uzmu ozbiljno, djeca će razviti osjećaj da su važna. Na taj će način biti sigurnija, zdravija i spremnija za učenje. A odrasli će donositi bolje odluke o tome kako zaštititi djecu ili kako unaprijediti kvalitetu života djece ako informacije dobiju direktno od njih. Na ovoj konferenciji pokazat ćemo konkretne primjere kako djeca sudjeluju u donošenju odluka na različitim razinama društva, kazala je Hainsworth.

Tajnica Društva „Naša djeca“ Opatija Sanja Škorić naglasila je kako je aktivno sudjelovanje djece u životu svojih gradova, država i Europe važan preduvjet za stvaranje prijateljskih zajednica za djecu.

– Opatijski mali građani izuzetno su aktivni i uspješni na svim poljima koja se odnose na uključivanje djece u aktivne društvene procese. Djeca uključena u participativne projekte s odraslima odrastaju u odgovorne, tolerantne i humane osobe. Odrasli se, sudjelujući u zajedničkim projektima s djecom, potiču da slušaju i uvažavaju dječje mišljenje. Na taj se način ostvaruje veća tolerancija, razumijevanje, socijalna integracija i uključivanje, interkulturalnost te međugeneracijski dijalog svih članova u lokalnoj zajednici i šire. O tome mi svakodnevno svjedočimo u našem gradu, kazala je Škorić.

Pozdrave dobrodošlice sudionicima iz cijele Europe uputio je i župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina.

– Moram reći da je tema današnje Konferencije „Gradimo bolu Europu s djecom“ doista pronašla pravo mjesto ovdje u našoj županiji, naime Primorsko-goranska županija je prva županija u Hrvatskoj koja je ispunila sve uvjete kako bi ponosno ponijela naziv „Županija – Prijatelj djece“. Pravo djece na participaciju svima nam je inspiracija. Naša županija dijeli vaš entuzijazam i zajedničko poimanje da sve ono što danas činimo, svaka odluka koju danas donesemo u konačnici će odrediti budućnost naše djece i upravo im zato trebamo dati pravo glasa. Trebamo obratiti pažnju na njihove želje, njihove ideje i prijedloge, istaknuo je župan Komadina.

Predstojnica Ureda UNICEF-a u Hrvatskoj Valentina Otmačić zahvalila je odraslima koji su dovoljno hrabri da se odvaže na kvalitetno suodlučivanje s djecom.

– Raduje me što su pred nama nove prilike da ovu temu zagovaramo i širimo krug prijatelja kvalitetne dječje participacije. Pred Republikom Hrvatskom je uskoro sjajna prilika da tijekom svoga predsjedanja Vijećem Europske unije suštinski doprinese unapređenju dječje participacije i kao lider promovira njenu dosljednu primjenu na svim razinama odlučivanja. Jer, vodimo li računa o njihovoj dobi i mogućnostima izražavanja, djeca imaju što reći – ne jednom u budućnosti, već danas. Najbolje odluke vezane uz djecu one su koje donosimo zajedno s djecom, istaknula je Otmačić.

Video porukom obratila se i predsjednica Malte Marie-Louise Coleiro-Preca, koja je naglasila da dječja participacija nije tek mogućnost, već obveza.

Inspirativne govore održali su Nizozemska princeza Laurentien te mladi zagovaratelji dječjih prava nominiranih za međunarodnu nagradu Children’s Peace Prize 2017. Fahima iz Nizozemske i Tymon iz Poljske.

Na otvaranju su govorili i članovi Savjetodavne grupe mladih koja uključuje 10 mladih savjetnika iz 9 europskih zemalja, a koji su postavili okvire i pravila rada konferencije.

Rad konferencije nastavlja se sutra studijskim posjetama sudionika Društvu Naša djeca Opatija, 14. Susretima Dječjih vijeća, Gradu Opatija prijatelju djece – Dječje gradsko vijeće i Savjet mladih Grada Opatije, Općini Lovran prijatelju djece, Centru za istraživanje djetinjstva Učiteljskog fakulteta u Rijeci, Dječjem domu Ivana Brlić Mažuranić Lovran, Područnoj školi Veprinac OŠ R. K. Jeretov Opatija, Područnoj školi M. Draga OŠ V. C. Emina Lovran, Udruzi Tera i Udruzi za mišićnu distrofiju PGŽ u Rijeci.

Otvorena Eurochild Konferencija @ Opatija

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank

 

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net