FOTO Započela je ‘korona školska godina’ – Fotografije učenika s maskama na licu svi ćemo zapamtiti za cijeli život

Ono što je u cijelom tom poremećenom “novo normalno” sustavu posebno šokantno su ova djeca u klupama s maskama na licu. To je “detalj” koji je duboko u konfliktu s mladošću, školom, društvom koje poznajemo i kojem težimo, ali i životom općenito.

Opatija – U Hrvatskoj, tako i u Primorsko-goranskoj županiji, danas je počela nova školska godina. Prema trenutnim podacima Ministarstva, u školske će klupe sjesti ukupno 459.800 učenika.

Za sve učenike i zaposlene u školama i učeničkim domovima kojima je osnivač Primorsko-goranska županija, a u pitanju je 18 600 učenika te 3207 zaposlenika, Županija je nabavila platnene zaštitnih maski te beskontaktne toplomjere i dezinficijense. Prema uputama Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo za sprječavanje i suzbijanje epidemije, rad škola mora se organizirati tako da se, koliko je moguće, osigura socijalno distanciranje. Preporuke nadalje govore o tome da u predmetnoj nastavi od 5. do 8. razred i u srednjim školama ključan je kriterij osiguravanje razmaka od između 1,5 do 2 metra između učenika u razredu. Ako je takav razmak moguće osigurati, učenici ne moraju nositi maske, no u suprotnome, i učenici i nastavnici moraju nositi zaštitne maske u učionicama.

Početak škole svim učenicima duboko će se urezati u sjećanja – korna virus značajno mijenja naše navike, tako i učeničke. No, ono što je u cijelom tom poremećenom “novo normalno” sustavu posebno šokantno su ova djeca u klupama s maskama na licu. To je “detalj” koji je duboko u konfliktu s mladošću, školom, društvom koje poznajemo i kojem težimo, ali i životom općenito. Maske simbolički poručuju da je govor gotovo pa zabranjen, a druženje distancirano, sve pod egidom zaštite od zaraze.

No koliko će se maske na učeničkim licima i ovakva praksa “novog normalnog” odraziti na socijalno zdravlje djece? Posve je sigurno, fotografije učenika s maskama na licu su šokantne, to je nešto što ćemo svi zapamtiti za cijeli život.

Danas je i predsjednik Zoran Milanović na društvenim mrežama objavio videoporuku povodom prvog dana škole. U njemu poručuje kako je fizički boravak u školama nezamjenjiv način obrazovanja koji “uz svu prednost tehnologije i sve što ona pruža ostaje jedini način cjelovitog formiranja djece i mladih”.

Fotografije Učenika S Maskama Na Licu Svi ćemo Zapamtiti Za Cijeli život

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank
error: Content is protected !!