FOTO: Započeo festival meda i autohtonih domaćih proizvoda “Medenjak z Opatije”

medenjak_z_opatije_2015_sportska_dvorana_marino_cvetkovic_4

Osim meda i proizvoda od meda, u ponudi su se našla i maslinova ulja, vina, proizvodi od lavande te ostali domaći proizvodi. Također, veliku pažnju privuklo je predavanje prof. dr. sc. Slavka Kulića koje je ispunilo malu sportsku dvoranu sa zaniteresiranim posjetiteljima. Fotogaleriju koju smo snimili na manifestaciji Medenjak z Opatije pogledajte na ovom linku

medenjak_z_opatije_2015_sportska_dvorana_marino_cvetkovic

Opatija – Med, ova slatka i ljekovita namirnica privukla je veliki broj posjetitelja na Festival meda i autohtonih domaćih proizvoda “Medenjak z Opatije” koji se jučer i danas održava u Sportskoj dvorani Marino Cvetković.

Na štandovima se nudila raznovrsna ponuda, a u prvome planu su bili oni povezani s medom i pčelarstvom. Mogle su se isprobati razne vrste meda, ali i proizvodi od meda. Najzanimljivije su bile raznovrsne slastice, a u ponudi su bili poznati medenjaci, torte i raznovrsni sitni, suhi keksići. Osim meda i proizvoda od meda, u ponudi su se našla i maslinova ulja, vina, proizvodi od lavande te ostali domaći proizvodi.

medenjak_z_opatije_2015_sportska_dvorana_marino_cvetkovic_1

Oprema potrebna svakome pčelaru bila je također dostupna na štandu, a iako možda niste pčelar zanimljivo je vidjeti koja je to oprema potrebna kao i što je sve potrebno za napraviti med. Najzanimljiviji je bio terarij s pčelama gdje se kroz staklo moglo vidjeti kako pčele zaista rade med.

U sklopu Medenjaka održalo se i 9. tradicionalno ocjenjivanje kvalitete meda Primorsko-goranske županije “Zlatno ulište”, a zlatno odličje dobili su Mirko Almaši iz Omišlja, Dušan Matahlija iz Lopara, Nedeljko Mrakovčić iz Punta, Borislav Palčić iz Paga, Ivan Parčić iz Vrbnika, Branko Vidmar iz Vrbovskog, Marjan Orlić iz Krka, Ivica Bogović iz Malinske te Ivan Kovač iz Poreča.

medenjak_z_opatije_2015_sportska_dvorana_marino_cvetkovic_3

Manifestacija se održava u organizaciji Udruženja pčelarskih organizacija Primorsko-goranske županije i svih 14 pčelarskih udruga ove županije, Hrvatske gospodarske komore − Županijske komore Rijeka te uz potporu Primorsko-goranske županije, Grada Opatije i Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj Primorsko-goranske županije.

Stručno-edukativni program odvijao se paralelno s izložbom proizvođača pčelinjih proizvoda i pčelarske opreme te programskim aktivnostima usmjerenima na edukaciju najmlađih i njihovih roditelja, potom su uslijedile gastronomske prezentacije uz tematske sastanke pčelarskih organizacija Primorsko-goranske županije, ali i ostalih hrvatskih županija.

Fotogaleriju koju smo snimili na manifestaciji Medenjak z Opatije pogledajte na ovom linku

Serena Calderara / PodUčkun.net

error: Content is protected !!