FOTO: Zapušten i zaboravljen matuljski Štacijon dočekuje 145. rođendan @ Matulji

Nikad do sada nije bila željeznička stanica ‘tako dobro’ osvjetljena noću, nikad kao sada nije bila željeznička stanica neurednija, a svojoj više od 140 godina dugoj povijesti

Sve mane i zapuštenst nekad slavne željezničke stanice u zanimljivoj „fotoslikovnici“ prikazao je Miloš Vrenc.

Smetlarska umjetnička instalacija

Matulji – „I vrijeme je stalo: Matuljski Štacijon zastao na sporednom kolosijeku“, glasio je naslov teksta objavljenog prije gotovo četiri godine u Novom listu, u kojem se poziva na proslavu 140 godina od otvaranja prvog željezničkog kolodvora na ovom području, nekadašnje veze Opatije i Matulja sa svjetskim metropolama.

Proslava je održana 2013. godine, pred točno pet godina, što znači da je sada u pitanju još „okrugliji“ jubilej Štacijona, no tadašnje najave obnove i danas su ostale „mrtvo slovo na papiru“.

Evo slikovnice o trenutačnom stanju štacijona „Vrata Kvarnera“ pred predstojeću 2018. turističku sezonu!

Škuja va zide

Ura gledana sa istočne strane kolodvorske zgrade pokazuje srednje evropsko vrijeme, a zapadna strana vrijeme portugalskih Azora /Atlantik/. Poučno i korisno!

Istočna strana

Ura gledana sa zapadne strane

Smeće, građevinski otpad, kante starog ulja, stare cijevi, suhe grane, izolatori struje, sve kod remize, bi rekli Zagrebčanci!

Na dobro ozidanoj osmatračnici u pravcu Šapjana, vjerojatno bunker iz II. Svjetskog rata, postavljene su dvije klupe, bijela sa autobusnog stajališta iz centra Matulji i smeđa sa željezničke stanice

A umjesto zaključka! Poštujem Zadar, poštujem Novi Vinodolski, ali sumnjam da su ine njihove stanice javnog prijevoza u takvom stanju!

Kompletnu fotogaleriju pogledajte na ovom linku

Miloš Vrenc / PodUčkun.net

error: Content is protected !!